!

Martha Wells amerikai

1964. szeptember 1. (Forth Worth, Texas, USA) –

KatalógusnévWells, Martha
Nem
Honlapmarthawells.com
Twitter@marthawells1

Képek 3

Könyvei 33

Martha Wells: Kritikus rendszerhiba
Martha Wells: Mesterséges sors
Martha Wells: Trójai protokoll / Kilépési stratégia
Martha Wells: All Systems Red
Martha Wells: Boszorkánykirály
Martha Wells: Az ereklyetartó
Martha Wells: Pengeélen
Martha Wells: Artificial Condition
Martha Wells: Rogue Protocol
Martha Wells: Exit Strategy

Kapcsolódó sorozatok: Az Öldöklő-naplók · Stargate: Atlantis · Star Wars: Birodalom és Lázadás · The Murderbot Diaries angol · Stargate Atlantis angol · The Books of the Raksura angol · Star Wars: Empire and Rebellion angol · Killerbot német · The Fall of Ile-Rien angol · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Fumax SF Extra Fumax

Antológiák 1

Star Wars: From a Certain Point of View – The Empire Strikes Back

Kiemelt alkotóértékelések

Syracusa>!

Martha Wells

Az egyetlen negatívum vele kapcsolatban az a várakozási idő a következő könyvéig.

Sci-fi szerzőknél gyakori, leginkább csak halványan érzékelhető szándék vagy talán az imposztor-szindróma okozta megfelelési kényszer jele a könnyű szóhasználat, az egyenes cselekvés, a kissé egyszerű lelkű – jó és rossz – karakterek. Az ő írásai elkerülik ezt a sablont, a fő- és mellékszereplők rapszodikus logikátlansága és pillanatnyi cselekvéseik nem erőltetett vagy nem feltétlenül kiolvasható célja, indítéka vagy egyértelműsége, a hülye kis kétségeik és az időnkénti ostobaságaik meglepően közelebb hozzák a regényeket, összetettebbé és nagyságrendekkel elfogadhatóbbá teszik a szereplőket. Az, hogy egy elsőre sablonos, védendő és kedves lánygyerek tud hisztis idiótaként viselkedni és egy másik szereplő ezt képes egy – annyira emberi és normális – „akkor cseszd meg magad” sóhajjal, dráma nélkül lekezelni, nagyon üdítő kivétellé teszi az írót a sci-fi kategóriában, ahol valamiért a pozitív és negatív karakterek nem nagyon viselkedhetnek igazán másképpen, mint aminek meg vannak írva, de kiváltképpen nem lehetnek ingadozók, nem válthatnak platformot egy-egy erős önigazolás nélkül.
Martha Wellsnél igen, itt alapvető, hogy lehet valaki seggfej a huszonötödik oldalon, hős a negyvenediken és egyszerűen csak éhes két oldallal később.
Nem ez adja a jót benne, hát persze hogy nem, de jócskán hozzátesz.


Népszerű idézetek

Molymacska>!

Tömeggyilkos is lehettem volna, miután feltörtem a vezérmodulomat, de aztán rájöttem, hogy hozzáférhetek a cég műholdjain át sugárzott szórakoztató csatornák összes tartalmához.

(első mondat)

2 hozzászólás
hcs23>!

–  BiztEgység, van neved?
Nem tudtam, mire akar kilyukadni.
–  Nincs.
–  Öldöklőnek hívja magát – közölte Gurathin.
Kinyitottam a szemem, és ránéztem – képtelen voltam megállni. Az arckifejezésük alapján tudtam, hogy az arcomra van írva minden, amit csak érzek, és ezt utáltam.
–  Ez magántermészetű dolog.
Most hosszabbra nyúlt a csönd.
–  Gurathin – szólalt meg aztán Volescu –, azt akartad tudni, mivel tölti az idejét. Eredetileg ezt kerested a naplóban. Mondd el!
Mensza szemöldöke megemelkedett.
–  Igen?
A férfi tétovázott egy keveset.
–  A leszállásunk óta hétszáz órányi szórakoztató műsort töltött le. Elsősorban sorozatokat. Jobbára valami Menedékhold című dolgot. – A fejét ingatva jelezte a véleményét. – Valószínűleg arra használja, hogy adatokat kódoljon bele a cégnek. Ennyit nem nézhetett volna meg: azt észrevettük volna.
Felhorkantottam. Alábecsült.
–  Azt, amelyikben a céges ügyvéd megölte a terraformálásért felelős tanácsadót, aki a beültetett babájának volt a másodlagos donora? – kérdezte Ratthi.
Megint csak képtelen voltam megállni.
–  Nem ölte meg, ez mocskos hazugság!
–  Nézi – fordult Ratthi Menszához.

Dávidmoly>!

Ez nagyszerű tervnek hangzott, mert nem kellett részt vennem benne.

31. oldal, Második fejezet

Szelén>!

TÖMEGGYILKOS is lehetettem volna, miután feltörtem a vezérmodulomat, de aztán rájöttem, hogy hozzáférek a cég műholdjain át sugárzott szórakoztató csatornák összes tartalmához. Azóta jóval több mint 35 000 óra telt el, nem sok gyilkolászással, de valószínűleg, mittudomén, közel 35 000 órányi film, sorozat, könyv, színdarab és zene elfogyasztásával. Szívtelen gyilkológépként teljes kudarcot vallottam.

Fumax KU>!

A visszaúton a hajó műhelyében szétszedtem és átépítettem a fegyvert, hogy kisebb, és így könnyebben elrejthető legyen. Ezzel most már nem csak elszabadult BiztEgységgé, hanem páncélos biztonsági személyzet kiiktatására szolgáló fegyverrel felszerelkezett elszabadult BiztEgységgé avanzsáltam. Azt hiszem, ezzel pontosan eleget tettem az emberek elvárásainak.

Sylvanas_Windrunner>!

Igen, gyakran szeretném alaposan megrázni az ügyfeleimet. Nem, soha nem teszem meg.

85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Öldöklő
2 hozzászólás
Fumax KU>!

Megint az van, hogy tudom, így elmondva úgy tűnik, mintha ura lettem volna a helyzetnek, de valójában még mindig csak annyit gondoltam, „franc, franc, franc”. A harci robotok gyorsabbak, erősebbek, és nagyobb a fegyverzetük nálam. Közvetlen testi érintkezés nélkül még akkor se tudnék feltörni egy ilyen robotot, ha segít a BiztRendszer, és ha ilyesmivel próbálkoznék, akkor darabokra tépne. (Téptek már darabokra, és azoknak a dolgoknak a listáján, amiket el kell kerülnöm, ez pont legelöl szerepelt.)
Az egyetlen jó dolog a harci robotokban, hogy nem harci BiztEgységek. Azok még rosszabbak.

1 hozzászólás
ap358 P>!

– Van úgy, hogy olyasmit művelnek velünk, amivel nem tudunk mit kezdeni. Csak túl kell élni, és továbblépni – feleltem.

103. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Öldöklő
Lyx>!

Szeretlek, páncél, és soha többé nem hagylak el.

96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Öldöklő
ViraMors P>!

I could have become a mass murderer after I hacked my governor module, but then I realized I could access the combined feed of entertainment channels carried on the company satellites. It had been well over 35,000 hours or so since then, with still not much murdering, but probably, I don’t know, a little under 35,000 hours of movies, serials, books, plays, and music consumed. As a heartless killing machine, I was a terrible failure.

Kapcsolódó szócikkek: Murderbot · Öldöklő