!

Mario Vargas Llosa perui spanyol

1936. március 28. (Arequipa, Peru) –

Tudástár · 29 kapcsolódó alkotó · 2 kapcsolódó könyv · 5 film

Teljes névJorge Mario Pedro Vargas Llosa
KatalógusnévVargas Llosa, Mario
Nemférfi

Képek 3

Könyvei 57

Mario Vargas Llosa: Szeretem a mostohámat
Mario Vargas Llosa: Pantaleón és a hölgyvendégek
Mario Vargas Llosa: A város és a kutyák
Mario Vargas Llosa: Julia néni és a tollnok
Mario Vargas Llosa: Ki ölte meg Palomino Molerót?
Mario Vargas Llosa: Kölykök
Mario Vargas Llosa: A Kecske ünnepe
Mario Vargas Llosa: Don Rigoberto feljegyzései
Mario Vargas Llosa: A rossz kislány csínytevései
Mario Vargas Llosa: Halál az Andokban

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Európa Zsebkönyvek Európa · Magvető Világkönyvtár Magvető · Horizont könyvek Kriterion · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi · Bibliotheca Erotica Európa · Helikon Zsebkönyvek Helikon

Antológiák 11

Domokos János (szerk.): A világirodalom legszebb elbeszélései I-III.
Kepes András (szerk.): Könyvjelző – Kepes András válogatása a XX. századi világirodalomból
Benyhe János (szerk.): Az üldöző
Székács Vera (szerk.): Huszadik századi latin-amerikai novellák
Csuday Csaba (szerk.): A folyó harmadik partja
Veress István (szerk.): Mi újság a kuplerájban?
Michael Chabon – Ayelet Waldman (szerk.): Olajfák és hamu
Benyhe János (szerk.): Latin-amerikai elbeszélők
Karig Sára (szerk.): Égtájak 1972
Karig Sára (szerk.): Égtájak 1971

Róla szóló könyvek 2

Lévai Balázs: Bestseller – A világ nyitott könyv
Köves Gábor: Mi az, hogy nagymenők?

Kiemelt alkotóértékelések

SteelCurtain>!

Mario Vargas Llosa

Komoly életrajzok mindig hosszasan kitérnek arra, ha a tárgyalt személy elvált szülők gyermeke. Mintha kiemelkedő tehetségét kárpótlásul kapta volna a sorstól, amiért apuci és anyuci egy kanál vízben megfojtotta volna egymást. Llosa esetében sem bizonyítható, hogy szülei boldog házasélete esetén csak elfuserált fűzfapoéta válhatott volna belőle. De bármi legyen is a szülők, El Niño, vagy a cölibátus hatása a Parnasszust ostromlók talentumára, annyi bizonyos, hogy ebben a hegymászásban Mario Vargas Llosa a legszűkebb élbolyhoz tartozik. Ki tudja, talán még az inkák földjén is elhiszik azt, amit lényegesen csekélyebb ismeretek birtokában a világ többi része már régóta vall: Mario Vargas Llosa a valaha élt legkiválóbb perui író. Esetleg több is.


Népszerű idézetek

Cicu>!

Szeretek szerelmeskedni, sőt azt is mondhatnám, hogy valóságos kéjenc vagyok.

105. oldal

Nikolett_Kapocsi P>!

Elmagyaráztam neki, hogy szerelem nincs is; a szerelem csak a provanszál trubadúrok s egy Petrarca nevű olasz találmánya. Az, amit az emberek az érzelmek kristálytiszta csobogásának, a szenvedélyek szűzies áradásának hisznek, nem más, mint a párzó macskák ösztönös vágya, szép szavak és az irodalom mítoszai mögé rejtve. Korántsem hittem ebben az elméletben, de érdekes színben akartam feltűnni.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
Cicu>!

Nem vagyok boldogtalan, és szánalmat sem akarok kelteni senkiben. Vagyok, amilyen vagyok, s ennyivel meg is elégszem. Nagy vigasz, hogy van, akinek még nálam is rosszabb a sora.

106. oldal

Cicu>!

De izgatónak és szemrevalónak találtam, elismerem.

26. oldal

Cicu>!

Nézz szembe a valósággal: előbb vagy utóbb rossz vége lesz. Az életben semmi sem olyan tökéletes, Lucrecia, mint a mesében.

128. oldal

Kapcsolódó szócikkek: valóság
Cicu>!

Kezdetben nem is látsz, nem is értesz engem, de légy türelemmel, és nézz. Nézz, állhatatosan és előítéletek nélkül, szabadon és vágyakozva.

133. oldal

berengar>!

Vannak szavak, tudod, amelyek idővel nyerik csak el értelmüket, a tapasztalatok segítségével, a gyakorlat ugyanis mindig fontosabb a meghatározásnál.

145. oldal

Cicu>!

„ Nem is olyan szörnyű, végül is, ha az ember betölti a negyvenet”, gondolta dona Lucrecia, és kéjeset nyújtózkodott a besötétített szobában. Fiatalnak, szépnek és boldognak érezte magát. Hát mégis van boldogság?
Rigoberto szerint igen, van, „ha csak pillanatokra is, s csak nekünk, kettőnknek”. Nem csak üres szó, lelkiállapot volna tehát, amelyre csupán az ostobák képesek?
A férje szerette, millió és egy gyöngéd aprósággal bizonyította nap mint nap, éjszakánként pedig ifjúi lobogással pazarolta rá kegyeit.

43. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 40. születésnap / negyvenéves
Cicu>!

Értek az élvezetekhez. Megvan hozzá az adottságom, amelyet az idők s a történelem során fáradhatatlanul tökéletesítettem, és szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy valóságos mesterévé váltam a gyönyörűségeknek. Pontosabban szólva annak, hogy miképp lehet az élet valamennyi gyümölcséből – még a rothadókból is – kifacsarni a gyönyör nektárját.

57-58. oldal