!

Márai Sándor magyar

Sándor Márai

1900. április 11. (Kassa, Osztrák-Magyar Monarchia) – 1989. február 21. (San Diego, Kalifornia, USA)

Tudástár · 19 kapcsolódó alkotó · 1 kapcsolódó könyv · 8 film

Teljes névMárai Grosschmid Sándor Károly Henrik
Nemférfi
Facebook@Márai-Sándor-291669617611893

Képek 9

Könyvei 208

Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek
Márai Sándor: Füves könyv
Márai Sándor: Az igazi
Márai Sándor: Eszter hagyatéka
Márai Sándor: Egy polgár vallomásai
Márai Sándor: Az igazi / Judit …és az utóhang
Márai Sándor: Eszter hagyatéka és három kisregény
Márai Sándor: Válás Budán
Márai Sándor: Judit… és az utóhang
Márai Sándor: Szindbád hazamegy

Kapcsolódó sorozatok: A teljes napló(k) · Egy polgár vallomásai · A Garrenek műve · The Work of the Garrens angol · Confessioni di un borghese olasz · L’opera dei Garren olasz · Bir Burjuvanın İtirafları török · Bekenntnisse eines Bürgers német · Garren portugál · De Garrens holland · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Populart Füzetek Interpopulart · Márai regénytár Helikon · Hangzó Helikon Helikon · Irodalmi bedekker Helikon · Az új magyar regény Pantheon Irodalmi Intézet · Hungária Könyvek Hungária · Révai Könyvtár · Helikon Zsebkönyvek Helikon · Európa Diákkönyvtár Európa

Fordításai 2

Anna Seghers: A Szt. Barbarai halászok lázadása
Arthur Schnitzler: Szavak komédiája

Antológiák 53

Popper Péter: Ők – én vagyok
Vecsei H. Miklós – Horváth Panna (szerk.): A nevetlen, titkos gyökereknek raja erősebb, mélyebb földbe ás
Nyáry Krisztián (szerk.): Nem kötelező 2. – Tiltott irodalom
Kőrössi P. József (szerk.): Szökés a halálból
Csillag Péter: Ady stoplisban
Drávucz István (szerk.): Fagyöngy
Kőrössi P. József (szerk.): A könyvember
Kőrössi P. József (szerk.): Egy éj Velencében
Kőrössi P. József (szerk.): Londoni eső
Kőrössi P. József (szerk.): A gyógyító halál

Róla szóló könyvek 36

Peter Weiler: A Márai-véletlen
Szigethy Gábor: Mezei–Márai szerelem
Mészáros Tibor (szerk.): Budán lakni világnézet
Fried István: Márai Sándor
Vincze Attila – Szepes Mária – Faludy György: Gondolatok és portrék, Máraira hangolva
Végel László: Négyszemközt Máraival
Kakuszi B. Péter: Márai Sándor
Rónay László: Márai Sándor
Szigeti Jenő (szerk.): Palackposta Márai Sándortól
J. M. Coetzee: Fogaskerekek

Kiemelt alkotóértékelések

dwistvan P>!

Márai Sándor

Az igazi című könyvével kezdtem a vele való találkozást. Lelki mélységek tárultak fel. Érezni a könyveiben fanyar keserűséget, de a karakterek, a belső vívódások és a történetek mindig gyönyörűen vannak kidolgozva. Némely könyvében felbukkan fanyar, de káprázatos humora. Korának politikájáról, politikai véleményéről nagyon világos és tényfeltáró művei születtek. Számomra sokat adnak bölcseleti jellegű gondolatait tartalmazó művei is. Nyújtja felénk tapasztalásait, tanulságait, ismerjük meg, fogadjuk el tőle.

Véda P>!

Márai Sándor

Valamelyik nap a gyerekre vártam, a suli oldalában, a zeneiskola mellett. Rettenetes, zaklatott és szomorú hét, napok álltak mögöttem, olyannyira, hogy a körülöttem lévő dolgok kezdtek tompává válni. Fél hat körül járt az idő, közel s távol alig lézengett egy-két ember, én pedig a korlátnak dőlve várakoztam a kora tavaszi szürkületben, bután zakatoló aggyal. Egyszer csak egy nagyon egyszerű és kedves trombita dallam szólalt meg, szűrten, nem is teljesen tisztán, de határozottan örömködve. Illetve szomorkodva, mert a picit fals, de nagyon kellemes és bátor szólam teljesen felismerhetően Chet Baker Almost blue-ja volt. Akkor az jutott eszembe, ezt a momentót egy rövid naplóbejegyzésben, vagy epigrammában mennyire teljesen vissza tudta volna adni Márai. Hogy ad az élet ilyet is, küld az Úr egy rövid, de boldogan kitörő, mindent elsöprő dallamot, hogy mégis tudjunk örülni annak, van lelkünk. És adott nekünk Márait, akinek köszönhetően átélhetjük őket.
https://moly.hu/ertekelesek/3106519

mandris>!

Márai Sándor

Márai az egyik kedvenc íróm, annak ellenére, hogy még csak életművének egy kis szeletével sikerült megismerkednem. Elsőként az A gyertyák csonkig égneket olvastam tőle, ami nagyon megtetszett, de az igazi kedvencem a Szindbád hazamegy lett. Azóta pedig az Egy polgár vallomásaival erősítette meg a helyét a kedvenceim között. De ezek mellett rövidebb írásait is nagyon szeretem (egy időben Kabala című kötetét olvasgattam), és a versei (Halotti beszéd és a Mennyből az angyal) is nagy hatást gyakoroltak rám. Márai gondolataival talán nem mindig értek egyet, de mindig érdemes őket olvasni.

just_aGirl P>!

Márai Sándor

Márai Sándor bármelyik művébe pillantunk is bele, olyan érzésünk támad, mintha egy többszáz éves személyes tapasztalattal és bölcsességgel rendelkező író gondolatait ismernénk meg. Ő még a fekete-fehéret is úgy tudja jellemezni, mintha annál színesebb nem is létezne a világon, a legbonyolulultabb és legmegfoghatatlanabb érzelmeket pedig úgy meséli el, mintha mi sem lenne annál egyszerűbb és érthetőbb. Valóságos lélekbúvárt, emberi sorsok, érzelmek és szövevényes kapcsolatok alapos ismerőjét, és kivételesen nagy tehetséggel megáldott írót tisztelhetünk személyében. Mondatai csodálatosan szerkesztettek, igazi csemegék az elme és a lélek számára egyaránt.
Márai mondanivalójára érdemes odafigyelni, minden mondata magvas gondolatokat tartalmaz. Márait olvasni kell!!!

Zoltán>!

Márai Sándor

Márait olvasni számomra egyfajta szertartásos ünnep.

tinuviel89>!

Márai Sándor

Az első könyv, amit olvastam tőle a Gyertyák csonkig égnek volt. A legjobban szeretett Eszter hagyatéka. Különleges lélekelemző, lélekemelő, szomorkás könyvei mindig megráznak és mégis felemelnek.

Cukormalac>!

Márai Sándor

A szerző, akire mindig csodálattal tekintek. Nehezen tudom eldönteni, hogy melyik műveit szeretem jobban: naplóit, verseit, regényeit, vagy cikkeit? Melyik arcát szeretem jobban: megrendítő komolyságát, fanyar humorosságát, esetleg elgondolkodtató, bölcsészeset? Az biztos, hogy minden sorából árad a tudás, a lélek, az utolsó naplókban pedig az élethez az utolsó pillanatig való ragaszkodás.

„Erkölcsi iránytűje a történelem legvadabb mágneses viharaiban sem zavarodott meg.” (Bödőcs Tibor)

MisssBee>!

Márai Sándor

Sokkal, sokkal többet kellene Márait olvasnom. Imádom a stílusát.

Georgina77>!

Márai Sándor

Ő tipikusan az, aki örök értéket jelképez a magyar szépirodalomban. Mindenkor felnézek rá és vágyom.

Sztike74>!

Márai Sándor

Tavaly olvastam először Márai Sándortól, azóta több könyvével is megismerkedtem. Lenyűgöző, hogy férfi létére milyen nagy szakértője az érzelmeknek és a léleknek. Hihetetlen pontossággal mutatja be az emberi érzéseket, s a lelki világot. Szívszorítóan gyönyörűen, s nagyon érzékletesen ír az érzelmekről, gazdag szófordulatokban és leírásokban.


Népszerű idézetek

fülcimpa>!

Fontold meg, mielőtt kézbe veszel és olvasni kezdesz egy könyvet – legalább úgy fontold meg, mint mikor bizalommal kezet adsz egy embernek. Mert a könyvnek lelked figyelmét adod egy időre; s nagyon sok ez, mert az élet rövid és lelked csak a tied.

79. oldal, Helikon Kiadó 1997

Márai Sándor: Füves könyv Gyógyító gondolatok

Kapcsolódó szócikkek: könyv
3 hozzászólás
holle>!

Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék. Gondold meg, hogy csak az ember olvas.

Márai Sándor: Füves könyv Gyógyító gondolatok

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
2 hozzászólás
Brigi007>!

Egy napon felébredtem, felültem az ágyban, és mosolyogtam. Már nem fájt semmi. És egyszerre értettem, hogy nincsen igazi. Sem a földön, sem az égben. Nincs ő sehol, az a bizonyos. Csak emberek vannak, s minden emberben van egy szemernyi az igaziból, s egyikben sincs meg az, amit a másiktól várunk, remélünk. Nincs teljes ember, és nincs az a bizonyos, az az egyetlen, az a csodálatos, boldogító és egyedülvaló. Csak emberek vannak, s egy emberben minden benne van, salak és sugár, minden…

107. oldal

Enola87 P>!

Az ember nem tud mindent szavakkal, de mindent tud a szívével.

26. oldal

Márai Sándor: A kassai polgárok Dráma három felvonásban, hat képben

3 hozzászólás
Algernon P>!

Az ember nem azzal vétkezik amit csinál, hanem a szándékkal, amellyel elköveti ezt vagy azt.

2 hozzászólás
AlexSandra>!

El kell viselnünk, hogy vágyainknak nincs teljes visszhangja a világban.
El kell viselni, hogy akiket szeretünk, nem szeretnek bennünket, vagy nem úgy szeretnek, ahogy mi reméljük.

80. oldal

1 hozzászólás
Szelén>!

Az emberek semmire nem vágynak úgy, mint önzetlen barátságra. Reménytelenül vágynak erre.

Kapcsolódó szócikkek: barátság
DaTa>!

Az élet igazi, nagy vállalkozásai nem hőstettek, hanem türelemjátékok.

25. oldal

6 hozzászólás
Algernon P>!

Úgy látszik, az ember mindent bír, addig a határig, amíg célja van az életnek.

15. fejezet

VERDI>!

Mert sokáig remélnek. Az ember nagyon nehezen nyugszik csak bele a reménytelenségbe, abba, hogy egyedül van, halálosan és reménytelenül egyedül. Nagyon kevesen bírják csak el a tudatot, hogy életük magányára nincs megoldás. Reménykednek, kapkodnak, menekülnek emberi kapcsolatokba, s e menekülési kísérletekbe nem visznek igazi szenvedélyt, sem odaadást, menekülnek elfoglaltságokba, mesterséges feladatokba, sokat dolgoznak vagy tervszerűen utaznak, vagy nagy házat visznek, vagy vásárolnak nőket, kikhez semmi közük, vagy gyűjteni kezdenek, legyezőket, drágaköveket, vagy ritka rovarokat … De mindez nem segít. S tudják ők pontosan, miközben mindezt mívelik, hogy semmi nem segít. S még mindig reménykednek. Már maguk sem tudják, miben bíznak?. .. – tudják jól, hogy a több pénz, a tökéletesebb rovargyűjtemény, az új szerető, az érdekes ismeretség, a kitűnően sikerült estély és a még sokkal kitűnőbben viszonzott garden party, mindez nem segíthet … Ezért, mindenekelőtt, kínjukban és zavarukban, rendet tartanak. Minden éber pillanatukban rendbe rakják maguk körül az életet. Állandóan „intéznek” valamit, ügyiratot vagy társas együttlétet, vagy pásztorórát … Csak egyetlen pillanatra nem maradni egyedül magukkal! Egyetlen pillanatra nem látni ezt a magányt! Gyorsan, embereket! Vagy kutyákat! Vagy gobelineket! Vagy részvényeket! Vagy gótikus tárgyakat! Vagy szeretőket! Gyorsan, mielőtt kiderül .. .

148. oldal Akadémia-Helkion 1992.

6 hozzászólás