!

Manfred Baur

Könyvei 14

Manfred Baur: A bolygók és az űrutazás
Manfred Baur: Óceánok mélye
Manfred Baur: Ősi hüllők birodalma
Manfred Baur: A Hold
Manfred Baur: Csillagok
Manfred Baur: Bálnák és delfinek
Manfred Baur: Vulkánok
Manfred Baur: Mikroszkóp
Manfred Baur: Sarkvidékek
Manfred Baur: Természeti katasztrófák

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Mi micsoda


Népszerű idézetek

Nienna001 P>!

Lost City – Elveszett város

Valószinűleg az óceán mélyének legtitokzatosabb helyére bukkantak a tengerkutatók 2000 decemberében. Az Alvin mélytengeri búvárhajóval merültek alá a Közép-Atlanti-hátság területén, ahol hihetetlen látványban volt részük. Előttük hatalmas, fehér tornyok meredeztek a tengerfenéken. A karcsú, 60 méternél is magasabb kőzetoszlopok sűrűn sorakoztak egymás mellett, mint egy nagyváros felhőkarcolói. Legalább ennyire furcsának találták, hogy a tornyok réseiben, kiszögelléseiben nem voltak csőférgek, kagylók vagy rákok. Ez a tenger alatti birodalom elhagyatottnak tűnt, akár egy szellemváros. Felfedezőitől találó nevet kapott: Lost City, azaz Elveszett város.

32. oldal

Manfred Baur: Óceánok mélye Élet az örök sötétség birodalmában

Kapcsolódó szócikkek: 2000
Nienna001 P>!

1985
Robert Ballard mélytengeri kutató az Atlanti-óceán északi részén megtalálja a legendás Titanic roncsait.

9. oldal

Manfred Baur: Óceánok mélye Élet az örök sötétség birodalmában

Kapcsolódó szócikkek: 1985 · Atlanti-óceán · Robert Ballard · Titanic
Nienna001 P>!

Veszélyes térség

Lost Cityben a hőmérő legfeljebb 90 Celsius-fokos vízhőmérsékleti értékeket mutat, tehát közel sem akkora itt a forróság, mint a fekete füstölgőknél, ahol 400 Celsius-fokos hőmérsékletet is mértek. Más különbség is megfigyelhető: míg a fekete füstölgők környezetében a víz savas, itt lúgos kémhatású, tehát nem a legmegfelelőbb élőhely. Ahol a kürtőből kiáramló forró oldal a hideg tengervízzel keveredik, mész és más ásványi anyagok válnak ki . A fehér tornyok épitőanyagai.

32. oldal

Manfred Baur: Óceánok mélye Élet az örök sötétség birodalmában

Nienna001 P>!

Jó konstrukció!

A Lost City tornyai magasabbak, mint a fekete füstölgők kürtői. A forró víz, amiből a fekete tornyok épitőanyaga kioldódik, azonban nemcsak a tornyok legtetejénél jut a tengerbe, hanem az azok lábánál lévő hasadékokból is kiszivárog. Ezért alul mindig újabb kőzet halmozódik fel. Így a tornyok alapjai szélesek és stabilak, és különösen sokáig tartják magukat.

33. oldal

Manfred Baur: Óceánok mélye Élet az örök sötétség birodalmában

rex501>!

És mi is keletkezik érleléskor…? Persze, hogy gáz! És ennek el is kellett távoznia. Vagyis a növényevő dinók folyamatosan púztak. Amerre jártak az erdőben, ott állandó dörgés hallatszott, és az iszonyatos mennyiségű bélgáz szaga sem lehetett túl kellemes.

29. oldal

1 hozzászólás