!

M. C. Beaton brit

1936 (Glasgow) –

Teljes névMarion Chesney
Honlaphttp://www.agatharaisin.co.uk/
Wikipédiahttp://en.wikipedia.org/wiki/M._C._Beaton

Képek 1

Könyvei 125

M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a parázna lódoktor
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az elültetett kertész
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az elkóborolt túrázó
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az életveszélyes esküvő
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a vizes viszály
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányos borbély
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tünékeny tündérek

Kapcsolódó sorozatok: Agatha Raisin, Hamish Macbeth, Az utazó házasságközvetítő, Agatha Raisin, Hamish Macbeth, A hat nővér, Travelling Matchmaker, Agatha Raisin, The Six Sisters

Kapcsolódó zóna

!

M. C. Beaton

56 tag · 26 karc · Utolsó karc: 2018. január 16., 10:19 · Bővebben


Népszerű alkotóértékelések

>!
helgus1015

M. C. Beaton

az egyik barátnőm mesélt nekem az Agatha Raisin sorozatról, úgyhogy másnap benéztem a könyvesboltba és az Ulpi gyakori jó szokásához híven pont 2+1-es akcióban volt megvásárolható a sorozat első 3 kötete. (akkor még csak azok jelentek meg..) meg is vettem őket és az 1. oldaltól beleszerettem az írónőbe. nem egy nagy krimi egyik rész sem, a romantika sem az erőssége és nincsenek benne fú de nagy fordulatok, de egyszerűen nem lehet nem imádni a főhőst, a többi szereplőt, az angol falusi életet és a stílust, ahogy meg van írva. egyszerűen imádom. Agathat már, mint régi barátot üdvözlök és alig várom az új részeket. azóta az írónő másik sorozatát is elkezdtem, ami hasonlóan fantasztikusan magával ragadó. nagyon szeretem. remélem még jó sokat ír, mert mindkét sorozatot a végtelenségig olvasnám… (:

>!
pillango22

M. C. Beaton

A történetek nem úgy alakulnak, ahogy én szeretném, a főhősnőjét sem kedvelem különösebben, viszont a stílusa, és az, ahogyan összekapcsolja a tagmondatokat, nagyon tetszik.

>!
Texy14

M. C. Beaton

A néni egyszerűen varázslatosan ír! Többször jártam már Walesben, hemzsegnek az Agatha Raisin szerű Carsley falvak arra felé és minduntalan eszembe jutott a sorozat! Azt hiszem, ilyen a jó író! Megfog, elvarázsol, elgondolkodtat. A többi sorozatát nem ismerem, de azt hiszem nekem Agatha történetei bőven megteszik :)

>!
Krumplicsku

M. C. Beaton

Kicsit kétkedve és félve próbálkoztam az írónővel a tévében látott megsorozatosított Agatha Raisin után (két részt bírtam csak nézni belőle, és engem nagyon idegesített Agatha, ami elvitte az egész esetleges hangulatot) Ezért amikor kacifántos úton egy Hamish Macbetch ajánlásba botlottam, kicsit kétkedve fogadtam, hogy nekem akkor még tényleg próbálkoznom kéne-e Beaton könyveivel.
Aztán szerencsére legyőztem a kétkedést, és tényleg oldalról oldalra bolondultam bele a történetekbe, amikben semmi bonyolult nincs, becsületes ponyva, mégis valahogy hangulata van az egésznek.
Szóval, jöttek sorba a Hamish történetek, és egy idő után egyértelmű egy csomó hiba. Hamar kiderül, mennyire futószalagon készülnek ezek a történetek, a cselekmények sztereotipek lettek –rutinos olvasó már meglephetetlen, mi következik épp, legyen az épp egy Hamishra beinduló leányzó vagy Blair keresztbe tevései-, a gyilkosságok motívumai, a gyanúsítottak köre is kis módosításokkal, de alapvetően sokszor visszatérnek. De, és ez egy nagy de, eddigre pont nem érdekel. Mert pár Beaton könyv után az ember (feltehetően inkább az ember lánya) nem is ezért olvas Beaton könyvet, hanem az imádnivaló hangulatért, ami még akkor is elég a történet élvezetéhez, ha néha még ez a hangulatfestés is kicsit hullámzó (magyarán nem minden történetben kapjuk meg a maximális hangulatot) Még az olyan szőrsö szívű, rossz májú, kriitikus moly is, mint én. De komolyan. (szóval látni ugyan látom a hibákat, mint máskor, csak nem érdekel. De MIÉRT nem érdekel????? Nem tudom!!! :-D)
Szóval egyszer aztán eljön az elkerülhetetlen és egyszer csak a Hamish történetek végére értem (pontosabban a magyarul kiadott Hamish történetek végére) és jöttek az elvonási tünetek. Komolyan mondom, semmi másba nem volt kedvem fogni, EZT akartam. Soha nem volt velem ilyen, pláne ponyvában, pláne-pláne nem hibátlan ponyvában, aminek a hibáival is tisztában vagyok.
Igazi függő lettem, no.
Ráadásul úgy függő, hogy pontosan tudom, mennyire guilty pleasure a szenvedélyem, de akkor is csak csináltam (olvastam) tovább :-D
Nem volt mit tenni, bármennyire is fáztam a tévésorozat után, ha nem akartam szer nélkül maradni, meg kellett próbálnom Agathával is barátságot kötni.
Ő már nem adta magát olyan könnyen, mint Hamish, az első pártíz oldal után le is raktam az első részt, hogy na lám, akkor nem esett messze a sorozat a fájától, ezt azért mégsem fogom én, meg haha, mégsem vagyok függő…..
De aztán pár nap és megint a szenvedély győzött. (ez most melodramatikus iróniának hangzik, pedig igaz :-D)
Azaz most már teljes joggal mondhatom: szia, Krumplicsku vagyok, Beaton függő :-D Sőt, függő vagyok és élvezem!
Ha sikerül túlkerülni azon a nehézségen (ami itt sokaknak nem volt az!), hogy megkedveljük Agathát,(mert nem egy szerethető karakter elsőre, de aztán valahogy mégis, a fene se érti ezt se…. ;-) ), akkor viszont valahogy sokkal egyenletesebb színvonalú történeteket kap, mint a Hamish-os történetekben. Persze itt is vannak azért bőven ismétlődő fordulatok, ismerősek lesznek a gyilkosságok motivációi, az egész történetszövés sémái (étterembe mennek, de a drága koszt szar, vagy a kocsmai olcsó még szarabb, netán Agatha fut megint erőszakosan valami pasi után, századjára sem okulva semmiből), de ez is beszippant, mint a másik, hiába látja az ember a hibáit is és ahogy mondtam, szerintem ezek a történetek sokkal egyenletesebb színvonalúak, mint a Hamish vonal.
Már előre sajnálom, hogy magyarul Agathából sincs még kint az összes, és már csak pár rész, hogy Agatha történetei is véget érjenek (egy időre) számomra. (de aztán jön majd Miss Pym meg a nővérek! :-D)

Igen, tudom, hogy ponyva, de olyan ponyva, ami baromi szórakoztató, ami bizonyos élethelyzetekben vagy időjárási körülmények között egyszerűen olvastatja magát, sőt akár életmentő is lehet Gyógyír téli depire, szakítás után, munkahelyi gondok esetén, vagy bármikorra, mikor fáj a világ, vagy mi fájunk a világnak. Ez van. És messze nem olyan káros, mint a többi tudatmódosító az alkoholtól kezdve a kábszerekig :-D
De akkor sem rossz, amikor semmi baj épp, csak mondjuk strandon vagyunk, utazunk, és nem akarnánk semmi nagyobb lélegzetű, komolyan mondanivalójú könyvbe fogni, mert úgyis le kell tenni, mert úgysem tudunk száz százalékban odafigyelni. (és paradox módon erre oda fogsz figyelni! ;-) )
Szóval, tanácsom,
Vagy higgy az előítéleteidben hogy ne válj függővé. Ekkor egyszerű a teendő: ne kezdj Beaton könyvbe egyáltalán. Olvass nagyobb irodalmi értékkel bíró könyveket amikről büszkén beszélsz társaságban és villogva írsz moly értékeléseket, mert egy igazi irodalmi ínyenc vagy.
Vagy gondold át a dolgot, és tégy próbát, hogy ne maradj le egy baromi jó (tényleg megmagyarázhatatlan, mitől működő) szórakozásról, olyanról, mint egy igazi, agymosós-kipihenős-semmit nem csináló vakáció, amit ugyan nagyon élvezel, mikor épp benne vagy, de kevésbé vagy rá büszke, mikor az ismerőseid kérdik meg, hogy mit csinálták a szabadságodon, és Te egyetlen hasznos programot sem tudsz megnevezni…
Én arra szavazok, hogy mégis csak olvass el még egy Beatont, és fogd rá a nyuszira :-D (jegyzem meg, sok ponyvánál azért fényévekkel így is jobb)


Népszerű idézetek

>!
mcborzaska

…a szépség olyasvalami, ami megakadályozza az embert abban, hogy a felszín mögé lásson.

95. oldal

>!
Chris

A hír nagyon felzaklatta. Mit akarhat a rendőrség tőle? A jogosítvány érvényes. No persze, ott vannak azok a kikölcsönzött könyvtári könyvek, amelyeket sosem ért rá visszavinni a londoni könyvtárba…

58. oldal

>!
Böngyör6

– Na és mit tudott felhozni mentségére az a kimázolt satrafa?
– Gyakorlatilag azt mondta, hogy ön tette.
– A banya komiszsága nem ismer határokat. A sok ráncfelvarrástól olyan feszes lett a bőre, hogy valahányszor kinyitja a száját, ásít egyet a segge lyuka.

66. oldal

>!
Böngyör6

A humor nélkülözhetetlen fegyver az élet kínjai és viszontagságai ellen.

133. oldal

>!
lin_da

Nehéz ügy középkorúnak lenni, gondolta Agatha zordan, és fingó, inkontinens, ritkuló hajú, fogatlan öregasszonyként csak még rosszabb lesz. Istenem, bár halott lennék! Ezzel a felemelő gondolattal ballagott le az emeletről.

140. oldal

2 hozzászólás
>!
theodora 

Ez is azoknak a búbánatos napoknak az egyike volt, amikor permetező eső homályosítja el a szélvédőt, s a megkopaszodott ágakról csepergő víz tócsákba gyűlik az úton, mintha még a fák is a tovatűnt nyarat siratnák.

(első mondat)

1 hozzászólás
>!
cseresznyeszilva

"Tud róla, hogy létezik egy pokolkör, én valószínűleg ott végzem majd, amely egyetlen gigantikus szupermarket?
A bevásárlókocsik mindig félrehúznak,
a gyerekek egyfolytában üvöltenek,
mindig nálam van legalább egyvalami, aminek nincs vonalkódja, én meg csak várok és várok, amíg valaki hoz egy vonalkódosat, és a hátamban érzem az egyre növekvő tömeg gyűlöletét.
Vagy pedig beállok a gyorspénztárhoz, ahol csak azok mehetnek ki, akik legfeljebb kilenc terméket vásároltak, és előttem három embernél is legalább húsz termék van, de nincs merszem reklamálni.
Máskor meg a pénztárosnő, aki rajtam kívül mindenkit ismer a sorban, hosszú és kedélyes tereferébe bocsátkozik, aztán amikor én következnék, úgy dönt, hogy szalagot kell cserélnie a gépben.
Vagy az előttem álló nő végignézi, ahogy tovasiklik a szalagon a vásárlása, és csak mereszti a szemét, de nem pakol el semmit, majd komótosan előhúzza a csekkfüzetét, és csigalassan kitölt egy csekket, aztán meg kínosan ügyel rá, hogy a megvásárolt áruk típusa szerint rakodja tele a nejlonszatyrait.
Aztán mikor mindezt túléltem, és odaérek a forgóajtóhoz, és már látom a fényt odakint, egyszer csak kezdődik elölről az egész."

92. oldal, Agatha Raisin és a vizes viszály - Ulpius-ház Kiadó

>!
Böngyör6

Az ember nem tudja értékelni, amije van, csak ha már elvesztette.

158. oldal

>!
SzabóNóri

Mán meghótt, hál'istennek, ez az egy, ami jó a férfiakban, hogy előbb aggyák be a kúcsot, mint mink.

3 hozzászólás