!

Ljudmila Ulickaja orosz

Людмила Улицкая, Ljudmila Ulitzkaja

1943. február 21. (Davlekanovo) –

Tudástár · 2 kapcsolódó alkotó

Teljes névLjudmila Jevgenyjevna Ulickaja
Honlapulickaja.hu

Képek 2

Könyvei 29

Ljudmila Ulickaja: Szonyecska
Ljudmila Ulickaja: Életművésznők
Ljudmila Ulickaja: Médea és gyermekei
Ljudmila Ulickaja: Daniel Stein, tolmács
Ljudmila Ulickaja: Vidám temetés
Ljudmila Ulickaja: Odaadó hívetek, Surik
Ljudmila Ulickaja: Imágó
Ljudmila Ulickaja: Elsők és utolsók
Ljudmila Ulickaja: A lélek testéről
Ljudmila Ulickaja: Kukockij esetei

Antológiák 2

M. Nagy Miklós (szerk.): Huszadik századi orosz novellák
Solymosi Éva (szerk.): Téma lezárva

Róla szóló könyvek 1

Lévai Balázs: Bestseller – A világ nyitott könyv

Népszerű alkotóértékelések

olvasóbarát P>!

Ljudmila Ulickaja

A kortárs orosz irodalom legjobb, legegyénibb hangú alkotója.

Malbogian>!

Ljudmila Ulickaja

Végülis talán a nőket viselte meg a legjobban a kelet-európai rendszerváltás. Ezért is logikus, hogy ennek az időszaknak egyik legnagyobb krónikása egy nőíró legyen.

Ulickaja remek!

borismama>!

Ljudmila Ulickaja

Most olvastam tőle először. A szovjet idők hétköznapjait ábrázoló, általában több szálon futó cselekményeiből igen olvasmányos, szép történetek kerekednek. Surik volt az első, legjobban az Imágó tetszett.

Agnese>!

Ljudmila Ulickaja

Ulickaja napjaink legnagyobb orosz mesélője.Szerintem parádésan adja vissza figuráin, leírásain,poénjain,párbeszédjein keresztüll a „boldog szovjet szocializmus” időszakát, minennapjait.A Szonyecskával kezdtem,de szerintem a csúcspont egyértelműen az Imágó.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

tgorsy>!

Igazi, hosszú csók volt, olyan, amelyik előtt sokáig kell együtt kószálni az utcán, anélkül hogy hozzá mernének érni egymás ruhájának széléhez, ujjaik hegyéhez.

452. oldal

Bélabá>!

Egy kínai bölcs azt mondta, hogy minden kérdésre van hét válasz.

426. oldal

7 hozzászólás
tgorsy>!

     – Kedves Zsenya! Hogyan hasonlíthatod a férfit egy vasalóhoz? A vasaló akkor simogat, amikor neked van rá szükséged, a férfi pedig akkor, amikor neki!

64. oldal

6 hozzászólás
Boglárka_Madar P>!

Az idő majd elsimítja az átéltek minden egyenetlenségét és sarkosságát.

62. oldal

2 hozzászólás
déli_báb I>!

…elfogadni az új napot teendőivel, keserűségeivel, idegen, hiábavaló fecsegésével és esti fáradtságával együtt, megérni az estét örömben, és senkire meg nem sértődni, senkire meg nem haragudni.

38. oldal

1 hozzászólás
olvasóbarát P>!

Teljes húsz éven át, héttől huszonhét éves koráig Szonyecska szinte megszakítás nélkül olvasott. Úgy zuhant az olvasásba, mint az ájulatba, amiből csak a könyv utolsó lapján tért magához.
Rendkívül tehetségesen olvasott, mondhatni, egyenesen zseniálisan.

6. oldal

Kapcsolódó szócikkek: olvasás · olvasó
encsy_eszter>!

(…) apró, ám szembeötlő hibái és nagy, de jól elrejtett erényei voltak (…)

3 hozzászólás
Kuszma P>!

Oroszországban a szovjet időkben az egyház elszokott tőle, hogy győzedelmes legyen. Az üldözöttség és a megalázottság jobban illett hozzá. És erre mi történt – a hatalomváltással egyidejűleg egyházunk hanyatt dobta magát, és elkezdett dorombolni a hatalomnak: szeressetek minket, mi is szeretni fogunk titeket. És lopunk, és osztozkodunk… És az egyházi népség ezen ujjongott.

487. oldal

2 hozzászólás
csillagka P>!

(…) a szerelemmel kapcsolatban többé-kevésbé minden világos.
De mit kezdjünk a barátsággal? Semmilyen alapösztön nem támasztja alá. A világ összes filozófusa (természetesen férfiak, filozófusnőt Pilama Gajdenkóig nem ismert a világ, hacsak nem számítjuk ide a legendás Hüpatiát) a barátságot az értékek hierarchiájában a legmagasabb szintre helyezi. Arisztotelész bámulatos meghatározását adja, amely mind a mai napig kifogástalannak látszik ellentétben több más gondolatával, amelyek a nevetségességig elavultak. Tehát: „A barátság – specifikusan emberi jelenség, amelynek magyarázatát és célját nem a természet törvényeiben vagy a transzcendens jóban kell keresni, hanem amely kívül kerül az empirikus lét határain.”
Ily módon a barátságot a természet nem felételezi, nincs semmilyen célja, és teljes egészében a rokon lélekre találás az értelme, vagyis hogy megosszuk vele az élményeinket, a gondolatainkat, az érzéseinket, egészen odáig, hogy „az életemet is odaadnám a barátomért.” Ezért a boldogságért azonban a barátságot annak az egyetlen saját életnek az idejével kell táplálni: hol el kell menni a barátoddal járni egyet, mondjuk a Rozsgyesztvenszkij bulváron, meginni vele egy sört még akkor is, ha te más italokat kedvelsz jobban, viszont a barátod a sört szereti, el kell menni vele a nagymamája születésnapjára, ugyanazokat a könyveket kell olvasni, ugyanazt a zenét hallgatni, hogy végül is létrejöjjön a kicsi, zárt és meleg tér, ahol a tréfát már félszavakból is értitek, a véleménycsere egy pillantással is megtörténik, és a kölcsönviszony a barátok között olyan intim, amilyet a másik nem képviselőivel nem lehet elérni. Ritka kivételektől eltekintve.

465-466. oldal

2 hozzászólás