!

Leonard Mlodinow

Lenard Mlodinov

Tudástár · 5 kapcsolódó alkotó

Képek 1

Könyvei 15

Stephen Hawking – Leonard Mlodinow: Az idő még rövidebb története
Stephen Hawking – Leonard Mlodinow: A nagy terv
Leonard Mlodinow: A tudattalan
Leonard Mlodinow: Eukleidész ablaka
Leonard Mlodinow: Részeg bolyongás
Leonard Mlodinow: Feynman szivárványa
Stephen Hawking – Leonard Mlodinow: The Grand Design
Leonard Mlodinow: Az emberi gondolkodás rövid története
Stephen Hawking – Leonard Mlodinow: A Briefer History of Time
Leonard Mlodinow: Stephen Hawking

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Talentum Tudományos Könyvtár Akkord


Népszerű idézetek

vargarockzsolt>!

Mint kiderül, az agy tűrhető tudós, viszont abszolút kiemelkedő ügyvéd. Ennek eredményeképpen, ha következetes és meggyőző képet akarunk kialakítani magunkról és a világ többi részéről, akkor a szenvedélyes ügyvéd rendszerint diadalmaskodik az igazságot kereső tudós felett.
[…]
A pszichológusok a bennünk lakozó ügyvéd tevékenységét „motivált érvelésnek” nevezik. A motivált érvelés segít hinni saját jóságunkban és hozzáértésünkben, segít érezni, hogy urai vagyunk a helyzetnek és általában abban, hogy magunkat összességében kedvező színben lássuk.

265-266. oldal

Leonard Mlodinow: A tudattalan Miképpen befolyásolja tudattalan elménk a viselkedésünket

KoŁibri>!

Józsué könyve szerint a Nap körülbelül egy teljes napra állt meg az égen. Ma már tudjuk, hogy ez azt jelentette volna, hogy megállt volna a Föld tengely körüli forgása. ha viszont megáll a Föld forgása, akkor Newton törvényei értelmében mindennek, ami nincs lerögzítve, a Föld eredeti kerületi sebességével (mintegy 1800 km/óra az Egyenlítőnél) tovább kellett volna mozognia – ami elég nagy ár egy késleltetett napnyugtáért.

Stephen Hawking – Leonard Mlodinow: A nagy terv Új válaszok az élet nagy kérdéseire

vargarockzsolt>!

Térjünk rá ezek után a szexre.

247. oldal

Leonard Mlodinow: A tudattalan Miképpen befolyásolja tudattalan elménk a viselkedésünket

8 hozzászólás
Zzss>!

Az elmélet kizárólag a tudatunkban létezik, ezen kívül semmilyen valóságtartalma sincs (bármit jelentsen is ez).

19. oldal

neko>!

A római katolikus egyház végül 1992-ben elismerte, hogy tévedtek Galilei elítélésekor.

52. oldal

Stephen Hawking – Leonard Mlodinow: A nagy terv Új válaszok az élet nagy kérdéseire

1 hozzászólás
vargarockzsolt>!

KÖZÉPISKOLÁS KOROMBAN néha vettem a bátorságot és megszólítottam egy lányt. Felsoroltam több dolgot is, mit csinálhatnánk, de mindig ugyanazt a választ kaptam: „Ezek közül egyiket sem!” Többé-kevésbé beletörődtem, hogy soha nem fognak „az iskola legmenőbb fickójává” választani egy olyan fiút, aki szabadidejében a nemeuklidészi geometriáról szóló könyveket olvasgat. Azonban az egyik nap azonban, amikor a könyvtárban egy matematikai könyvet kerestem, véletlenül rossz polchoz léptem. Ott rábukkantam egy könyvre, amelyiknek valami olyasmi volt a címe, hogy Hogyan randevúzzunk?

179. oldal

Leonard Mlodinow: A tudattalan Miképpen befolyásolja tudattalan elménk a viselkedésünket

1 hozzászólás
psn>!

A tízes számrendszer, amelyet az egyszerű számolási műveletekhez ma oly kényelmesnek találunk, csak Kr. u. 700 körül alakult ki, amikor a hinduk megtették az első jelentős lépéseket abba az irányba, hogy az aritmetika hatékony eszközzé váljék. A plusz és a mínusz jelek bevezetésére egészen a XV. századig kellett várni. A XVI. század előtt sem az egyenlőségjel, sem pedig az időt másodperc pontossággal mérő órák nem léteztek.

Stephen Hawking – Leonard Mlodinow: A nagy terv Új válaszok az élet nagy kérdéseire

1 hozzászólás
Raye>!

Egy az emberi lényekhez hasonlóan bonyolult szervezet esetében lehetetlen kiszámítani minden részletet, ezért a kvantummechanikai hatásoknak köszönhetően az események láncolata mégiscsak tartalmaz valamilyen véletlen elemet. Tehát úgy is fogalmazhatunk, hogy az embernek azért van szabad akarata mert nem vagyunk képesek előre kiszámítani mit fog tenni.

109. oldal

1 hozzászólás
psn>!

[Einstein] soha nem fogadta el, hogy a Világegyetemet a véletlen irányítja. Érzéseit legtömörebben híres mondásában foglalta össze, miszerint „Isten nem kockajátékos”.

Kapcsolódó szócikkek: Albert Einstein · világegyetem, univerzum
psn>!

Ha minden csillag csak akkora lenne, mint egy sószemcse, akkor a szabad szemmel látható csillagok elférnének egy kávéskanálban, a Világegyetem összes csillaga viszont egy több mint 12 kilométer átmérőjű gömbben férne csak el.

Kapcsolódó szócikkek: csillag