!

Lente Gábor magyar

1973. december 6. –

NemFérfi

Könyvei 2

Kovács Lajos – Csupor Dezső – Lente Gábor – Gunda Tamás: Száz kémiai mítosz
Lente Gábor: Vízilónaptej és más történetek kémiából

Fordításai 2

John Emsley: Gyilkos molekulák
Robert L. Wolke: A tudós szakács

Népszerű idézetek

>!
B_Niki P

    A vitaminhatásért felelős kristályos anyagot végül Szent-Györgyi Albert állította elő az 1920-as évek végén. Mivel szerkezetét még nem ismerték, először ignóznak nevezte (a latin ignosco 'nem tudom' szó a vegyület cukorjellegére utaló -óz végződéssel). Mivel az eredményeket közlő folyóirat szerkesztőjének nem tetszett a név, előbb godnóznak (God knows, azaz Isten tudja, milyen cukor), majd miután ezzel sem volt elégedett a szerkesztő, a legkevésbé humoros hexuronsavnak nevezte.

238. oldal, 47. Megelőzhető-e a megfázás C-vitamin szedésével?

Kapcsolódó szócikkek: C-vitamin · Szent-Györgyi Albert · vitamin
>!
B_Niki P

1997-ben az akkor 14 éves Nathan Zohner Idaho Falls-i (USA) középiskolás egy petíciót írt, amelyben a dihidrogén-monoxid (DHMO) veszélyeire hívta fel a figyelmet, és annak betiltását szorgalmazta. A megkérdezett ötven diák közül csak egy akadt, aki rámutatott, hogy ez szamárság, mert a kérdéses anyag a víz. A nagy amerikai sajtóvisszhangot kiváltó ügy 2004-ben újra előbukkant: Aliso Viejo kaliforniai kisváros tanácsa a DHMO betiltását fontolgatta, majd 2007-ben Jacqui Dean új-zélandi politikust sikerült ismét csapdába csalni a DHMO betiltásával. A történet ezzel végérvényesen bevonult az emberi butaság legújabbkori történetének friss fejezetei közé (1.1. ábra).

21. oldal, 1. Kell-e félnünk a vegyi anyagoktól?

Kapcsolódó szócikkek: víz
>!
Emmi_Lotta IMP

A szén-monoxid leghíresebb áldozata minden bizonnyal Émile Zola (1840–1902) volt. A nagy francia regényíró párizsi lakásában 1902. szeptember 28-án végzetesen eltömődött a kémény, s ezért a tökéletlen égés során keletkező szén-monoxid felhalmozódott a lakásban. Zolát másnap holtan találták. Évtizedekkel később egy tetőjavító munkás halálos ágyán bevallotta, hogy szándékosan zárta el a kéményt, mert elvakult ellensége volt Zola politikai nézeteinek.

88. Mérgező-e a vezetékes gáz? (433. oldal)

Kapcsolódó szócikkek: Émile Zola · szén-monoxid
>!
Szávitrí SP

(…) ha azt látja, hogy a termék az E160, E260, E300 ÉS E410 anyagokat tartalmazza, akkor visszateszi a polcra. Ha azt látja, hogy karotin, ecetsav, C-vitamin és szentjánoskenyérliszt van benne, akkor megveszi. Márpedig a két felsorolás egy és ugyanazon anyagokat takarja. Ha azt látja, hogy E262, nem veszi meg. Ha ugyanaz úgy szerepel, hogy nátrium-acetát, akkor sem veszi meg, mert nem tudja, mi a csuda az, és valami borzasztóságnak tartja. Pedig ha tudná, hogy a nátrium-acetát nem más, mint ami az ecet és a szódabikarbóna összekeverésénél képződik, alighanem megvenné.

147-148. oldal, Minden élelmiszer-adalék veszélyes anyag?

1 hozzászólás
>!
Elsie

„A vegyi anyagok már bekerültek a Föld ökorendszerébe” – szól a figyelmeztetés az egyik kiadványban. Valóban így van: ez már a Föld bolygó kialakulásával egy időben megtörtént.

Vak vezet világtalant? (Civil szervezetek tévedései kémiai kérdésekben) 40.o.

2 hozzászólás
>!
Emmi_Lotta IMP

A szilícium-szilikon páros nem az egyetlen tipikus félrefordítás angol szövegekből. Talán nem ennyire súlyos, de szintén elég bosszantó magyarul urániumról olvasni a helyes urán, titániumról a titán, potassziumról a kálium és szódiumról a helyes nátrium helyett. Még tévéfilmek szinkronfordításaiban is előfordulnak ilyen hibák. A David Suchet főszereplésével készített Poirot-sorozat Hétvégi gyilkosság című epizódjának végén a magyarra szinkronizált változatban például a belga mesterdetektív „potasszium-cianidként” azonosít egy anyagot a magyarul helyes kálium-cianid (esetleg ciánkáli) helyett.

445-446. oldal, 92. Azonos-e a szilikon és a szilícium?

1 hozzászólás
>!
Dávidmoly

Betegségének végső stádiumában állandóan legalább ezredesi rangú katonák őrizték, nehogy lázálmaiban hadititkokat áruljon el. Az elővigyázatosság feleslegesnek bizonyult, Neumann ilyenkor mindig magyarul beszélt.

112. oldal, Neumann János

>!
Emmi_Lotta IMP

A cianidok azért nagyon népszerűek a krimiírók körében, mert hatásuk nagyon gyors és látványos. Ha valakit kálium-cianiddal mérgeznek meg, az percek alatt meghal, és a mégoly laikus szemlélő számára is teljesen nyilvánvaló, hogy a halál oka nem természetes. Ennek oka a mérgezés mögötti élettani mechanizmusban keresendő: a cianid a sejtek mitokondriumaiban lévő citokróm-oxidáz enzim működését gátolja meg. Ez az enzim alapvető fontosságú, ugyanis a szőlőcukor és az oxigén közötti reakció utolsó lépését katalizálja, vagyis nélkülözhetetlen a szervezet energiatermeléséhez. Ha az enzimet a cianid kötődése megbénítja, akkor az egész reakciósor megáll, és ennek következményei mind a tünetekben, mind a folyamat sebességében a fulladáshoz hasonlóak. Ez talán érthető is, hiszen a fulladáshoz hasonlóan itt is az a probléma, hogy a sejtekben az oxigén nem tudja betölteni szerepét.

458. oldal, 96. Valóban a cián a legmérgezőbb anyag?

>!
B_Niki P

    Sokan büszkélkednek azzal, hogy mielőtt egy terméket a boltban a kosárba raknának, megnézik, hogy hány E-anyag szerepel benne, és ha több mint kettő (három, négy), akkor nem veszik meg. A szándék érthető, de kérdés, hogy vajon nem öntik-e ki sokszor a gyereket is a fürdővízzel együtt.
    Csak akkor mehet bárki is biztosra a boltban, ha fejből tudja az egyes E-számok mögött álló anyagokat vagy legalábbis egy noteszben a zsebében tartja leírásukat. Egyébként igen nagy a melléfogás veszélye: ha azt látja, hogy a termék az E160, E260, E300 és E410 anyagokat tartalmazza, akkor visszateszi a polcra. Ha azt látja, hogy karotin, ecetsav, C-vitamin és szentjánoskenyérliszt van benne, akkor megveszi.

147-148. oldal, 28. Minden élelmiszer-adalék veszélyes anyag?

>!
neko

A szervezet méregtelenítése olyan illúzió, amelyért sokan nagyon sok pénzt hajlandóak kifizetni. Ha ez tényleg megvalósítható lenne, valóban megérné az árát. A szikár tényeknél maradva azonban mindez nem több, mint önámítás és szándékos megtévesztés. Sokkal célravezetőbb lehet a káros anyagok fogyasztásának mérséklése tudatos táplálkozással, életmóddal, mint a kampányszerűen végzett méregtelenítés, amely után az életmód visszadöccen a korábbi, egészségtelen kerékvágásba.

49. Méregteleníthető-e a szervezet?

Kapcsolódó szócikkek: méregtelenítés