Idézetek 15

Cneajna>!

Megoszlanak a vélemények az egyes táplálék-kiegészítők és szuperételek fogyasztásával kapcsolatban. Vannak, akik azt állítják, hogy az embernek erre bizony szüksége van, még a teljesen vegán és élő étel táplálkozás mellett is. Valóban, az üzletek polcai roskadoznak a különféle vitaminok, táplálék-kiegészítők és szuperételek alatt, én azonban azt gondolom, hogy erre nekem nincs szükségem. Ez egy üzlet, és azokat célozza meg, akiknek lelkifurdalása van a táplálkozásuk miatt.

62. oldal

Lénárt Gitta: Élő ételek könyve Lúgosítás természetesen

Kapcsolódó szócikkek: táplálékkiegészítő · vitamin
8 hozzászólás
gjudit8>!

Több mint hatvan éven keresztül tanulmányoztam az élő rendszereket, és ez meggyőzött arról, hogy testünk sokkal tökéletesebb, mint amit a betegségek végtelen listája sugall. […] A szervezet fogyatékosságai sokkal kevésbé a velünk született hibákból, mint inkább a szervezetünkkel szemben elkövetett visszaéléseinkből erednek.
Szent-Györgyi Albert

9. oldal

Lénárt Gitta: Élő italok könyve Lúgosító Smoothie receptekkel

Kapcsolódó szócikkek: Szent-Györgyi Albert
S_E_Tünde>!

Narancsos sütőtökleves
▼2 csésze darabolt sütőtök
▼1 narancs meghámozva
▼1 kanál méz (elhagyható)
▼1/4 avokádó
▼1 csipet só
▼1 kanál friss citromlé
▼1 kávéskanál fahéj
▼tisztított víz

díszítéshez: apróra vágott édes gyümölcsök: datolya, bánán stb

Az elkészítése nagyon egyszerű, mindent szépen simára kell turmixolni. A legvégén bele vághatunk néhány szem édes datolyát, banánt, almát. Ezzel már nem kell turmixolni.
Hagyd, hogy kicsit sűrű legyen, inkább olyan pudingszerű, így még tartalamss és laktatóbb lesz. Az ízesítésnél figyelj arra, hogy elég édes, savanyú legyen, és a fahéjat is lehessen érezni.
Ha nem találod elég krémesnek, akkor növelheted az avokádó mennyiségét. A díszítéshez tegyél félre egy-egy szép narancsszeletet! Díszítds pár csepp tökmagolajjal!

98. oldal

Lénárt Gitta: Élő ételek könyve Lúgosítás természetesen

Kapcsolódó szócikkek: avokádó · citromlé · fahéj · narancs · sütőtök
Kasztór_Polüdeukész >!

Édesítőszerek:

Cukrot nem!

Az élőédességek elkészítésénél hozzáadott cukrot nem használunk. Ha
mégis szükség van valamilyen édesítésre, akkor az csak természetes
eredetű lehet, vegyszer, vagyis mesterséges anyag semmiképpen sem.

Miért nem használunk finomított, vagyis fehér répacukrot?
Mert
– a cukor nem tartalmaz semmiféle olyan tápanyagot, amire a
szervezetnek szüksége van, – a cukor drasztikus vércukor-ingadozást okoz,
– a gyakori cukorfogyasztás függőséghez vezet,
– hizlal, – növeli a szívbetegségek elő
fordulásának kockázatát, – növeli a cukorbetegség elő
fordulásának kockázatát,
– felgyorsítja az öregedést,
– gátolja az immunrendszer működését,
– erősen savasít, így kalciumot von el a csontoktól, szövetektől,
– fogszuvasodást okoz,
– táplálja a rákos sejteket,
– táplálja a szervezetünkben lakozó gombákat (candida).
Ennyi indok épp elég ahhoz, hogy a cukrot teljesen kizárjuk az étren-
dünkből.

Bevezető

Lénárt Gitta: Élő édességek könyve Lúgosítás természetesen

Kapcsolódó szócikkek: cukor
Kasztór_Polüdeukész >!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Alapreceptek
Élőhajdinaliszt készítése

Hozzávalók 25 dkg hajdina

A hajdinát beáztatjuk leg-
alább 1 órára. Érdemes
nagyobb tálban kezdeni a csíráztatást, mert a hajdina térfogata
meg fog nőni. • Az áztatás után leöntjük az áztatóvizet, és tiszta vízzel többször is
átöblítjük a magokat. A tetejükön egy nyálkás réteg keletkezik, ezt
jól le kell mosni. • Ezután legalább 24 órán keresztül csíráztatjuk a hajdinát, közben
többször jól átöblítjük. Nem elég csak a szűrővel a csap alá tartani.
A konyhai tálat teleengedjük vízzel, kézzel jól átforgatjuk, majd
leszűrjük. Ezt mindaddig kell végezni, amíg a nyálkás réteget le
nem mostuk. • 1 nap után megjelennek a magokon az apró csírák, ekkor már
alkalmas a hajdina a fogyasztásra nyersen.
• Ekkor szétterítjük az aszalógép tapadásmentes lapján (ekkora
mennyiséget 2 vagy 3 tálcára tegyünk), és 42 fokon megaszaljuk.

Aszalás közben gyakran megkeverhetjük, hogy egyenletesebben
száradjanak a szemek. Ott, ahol egymáshoz érnek, lassabb, a tálca
szélén pedig gyorsabb a folyamat. Addig hagyjuk a gépben, amíg
teljesen meg nem száradnak a szemek. Ha egy pici nedvesség is
marad benne, a liszt meg fog romlani.
• Ezután kávédarálóval vagy nagy teljesítményű turmixgéppel
finomra őröljük a megszárított csírákat. Jól zárható üvegbe töltjük,
és felhasználásig hűvös helyre tesszük.

33. - 34. oldal

Lénárt Gitta: Élő édességek könyve Lúgosítás természetesen

Kapcsolódó szócikkek: hajdina
Trudiz >!

Azt javaslom, bátran vágj bele és próbáld ki a nyerskonyha legfinomabb aszalt ételeit, sós és édes változatban egyaránt!

9. oldal

Kasztór_Polüdeukész >!

Aki szeretné elkerülni a vegyszermaradékokat, annak
javasolhatjuk, hogy

• nem bióból inkább hazait vásároljon (ugyanis az
import zöldségekben nagyobb arányban találtak
vegyszermaradékot),

• kerülje el a primőr árukat, illetve

• kerülje az import nem biogyümölcsöket, leszámítva a
ritkán szennyezett kivit, banánt és a mangót.

• Biót érdemes venni hazai kajszibarackból, almából,
körtéből, eperből és meggyből, valamint fejes salá-
tából, paprikából, paradicsomból és uborkából.
[A fejes saláta ki van emelve, ugyanis abból szinte
TILOS nem biót venni!

• Ezzel szemben a káposzta, hagyma, karfiol és
a brokkoli vásárlása esetén nagy valószínűség-
gel közel ugyanilyen jó minőségű a nem bioter-
mék is.” [Ide most rajzolnék egy homlokát éppen
letörlő smileyt, huhh, de jó!]

Saját hozzáfűznivalóm:

• A léböjt alatt fogyasztott gyógyteák, zöldség- és
gyümölcslevek lehetőleg ellenőrzött bio minősé-
gűek legyenek, hiszen a szervezet megtisztítása a
cél!

• Ajánlom zöldségmosó koncentrátumok használa-
tát, akár bio-, akár nem biozöldségeket vásárolunk.
Ezek a természetes összetevőjű anyagok semlegesítik
a zöldségek, gyümölcsök felületén található növény-
védő-, rovarirtó- és gombaölőszereket vagy más vegy-
szermaradványokat. A koncentrátumot a mosóvízbe
kell tenni, amelyben a gyümölcsöket, zöldségeket pár
percig áztatjuk, majd tiszta vízzel lemossuk.

Miből érdemes biót vásárolni?

Lénárt Gitta: Élő italok könyve Lúgosító Smoothie receptekkel

Kasztór_Polüdeukész >!

Lehet, hogy egészségesebb egy 100%-os nyers növényi
étrend, de ez csak akkor igaz, ha az nem lemondás és az
érzékeink megerőszakolása, hanem egy élvezetes kaland,

100% nyers növényi étrend

Lénárt Gitta: Élő italok könyve Lúgosító Smoothie receptekkel

Kasztór_Polüdeukész >!

Amióta egészségesen
táplálkozom, több az energiám, és én oldom meg
a leggyorsabban a matekpéldákat az órán.

100% nyers növényi étrend

Lénárt Gitta: Élő italok könyve Lúgosító Smoothie receptekkel