!

Larry McMurtry amerikai

1936. június 3. (Archer City, Texas, USA) –

Teljes névLarry Jeff McMurtry
Wikipédiahttps://en.wikipedia.org/wiki/Larry_McMurtry

Könyvei 15

Larry McMurtry: Becéző szavak
Larry McMurtry: Az utolsó mozielőadás
Larry McMurtry: Cadillac Jack
Larry McMurtry: Esthajnalcsillag
Larry McMurtry: Árva Galamb I-II.
Larry McMurtry: Gyilkosvölgy – Küldetés a semmibe
Larry McMurtry: Gyilkosvölgy – Az élőholtak útján
Larry McMurtry: Vissza Las Vegasba
Larry Mcmurtry: Gyilkos hold – Púpos Bölény
Larry McMurtry: Veszett kutyák – Kopár tanya

Kapcsolódó sorozatok: Árva Galamb, Aurora Greenway, Texas rongyos lovagjai · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Európa Zsebkönyvek


Népszerű alkotóértékelések

>!
Nagy_Atilla_Tas

Larry McMurtry

Ezt a pár beharangozó sort nem Mr.McMurtry születésnapi ürügye hívta elő.Sokkal inkább az Árva Galamb azaz Lonesome Dove Tetralógia,(aminek előzményfolytatásai a texas rongyos lovagjai? honnan is e fejem a falbaveremmentenettülveszettülritkaelcseszett sorozatcím?! ami érthetetlen annál is inkább azért mert az Árva Galamb még ezen az oldalon is külön szerepel tőle pedig ez kőkeményen a sorozat része!) ami az Ő tollából ered igen nagy szerencsénkre.Meg kell valljam A Becéző Szavak és hasonszőrű regényeket egyszer újra kell olvassam, mert anno egy unott ásítás a legtöbb amit képes volt előcsiholni belőlem és a film megtekintésére is kizárólag Jack Nicholson Mágikus Színészi Mágnese volt képes rávonzani a szemeimet,és ha valaha megnézném újfentcsak Ő lenne a rábíró erő .Az uccsó mozielőadás meg nem volt rossz egynek de nem éreztem azt hogy ezt akkor most azonnal ide nekem könyvbe…(Tény míg a Cadillac Jack és modern regényeit nem kedveltem,egyszer bizisten újrázom,mert biztos van bennük valami.Addig a Lonesome Dove tetralógiát hetek alatt olyan élvezettel faltam hogy szinte szárazjégként égtek és füstöltek a lapok a kezem alatt.Ez a sorozat méltán kapott Pulitzer Jocó korongot, noha nekem a legnagyobb kedvencem a sorozatból a Comanche Moon, de a tetralógia olyan kitűnő,fordulatos,tartalmas és letehetetlenül izgalmas,és olykor kifejezetten annyira szadisztikusan vérszomjas,hogy akár még egy ízig-vérig horrorrajongó elaléljon tőle!Viszont a sorozat ereje nem ebben rejlik ez csak fűszere,és kitűnően beépülő alkotóeleme a történetnek.Aki szereti a kalandregényeket-ahol a tartalom a tudás és a beavatottság is részt kér és részt is kap az sürgősen tegyen szert erre a minden tekintetben kitűnő sorozatra, amiben olyan szemünk előtt és szívünkbe is lassan-lassan erős gyökeret eresztő Hősöket kapunk Akiket legmerészebb álmainkban sem mertünk elképzelni, nem fog csalódást okozni!
Sajnos a hazai kiadás elég mostohán bánt a sorozattal a négy igen vaskos kötetből az utolsót(?) kettőbe a többit sokezerre sarabolva adták ki.Elég elítélendő módon a nevek zavaró megváltoztatásával (pár elcseszett átkereszteltnév nem épp megváltásként tudjuk persze miért hogy nehogy rájöjjön a rászedett olvasó hogy ez egy komoly sorozat részét képezi aminek legutolsó kötetét már meg is jelentette a könyvklub amiből a Steet's of Laredo még ki se jött…node a nevek a legszebbek csak pár LONESOME DOVE=Árva Galamb átba…szabós változat:tépett galamb(anyád az), Blue Duck=Kék Kacsa,ábv:Fakó Keselyű…(madár madár fakit…megegy kakit)
Mindezek és a papírkötés (pfuj) ellenére a sorozat olyannyira elképesztően jó, hogy nem is hiszem ha nem tapasztalom annyira kitűnő.
Pedig egy véletlen eredményezte csak létrejöttét!
Akkó sztorizzunk egy cseppecskét Bogdanovich miután tarolt az utolsó Mozielőadással. Megkérte McMurtryt, hogy ugyan rittyentsen már egy westernt John Wayne Barátunknak egy monumentális sztárparádét felvonultató fasza kis kovbojlegendát a vadnyugat alkonyáról. Larry nem volt rest meg is tette ez volt a Laredo Utcái címet viselő remekmű aminek kétharmadát a Rendező Úr kapásból ki is húzta Johny meg közölte, hogy torkig van avval hogy ismét a kovbojvilág leáldozásának egy históriájában domborítson, mert Ő a fénykort szereti.Erre a az egész ment vóna kukába.Ám Larry gondolt egyet és hála a Kaporszakállú Atyácskának megírta könyvben csudamód ez lett a később meg is jelent Árva Galamb.Ami annak rendje és módja szerint 1985-ben meg is jelent rá tíz évre a Dead Man's Walk, előtte 93-ban a Streets of Laredo(hogy megkavarjam)))) 97-ben a Comanche Moon.Az olvasási sorrend a következő 1. Dead Man's Walk
2. Comanche Moon
3. Lonesome Dove
4. Streets of Laredo ez az utolsó nem jelent meg magyarul a többi igen.Bezzeg John Jakes… no mindegy. A Könyvekből filmsorozatok is készültek, amiből az Árva Galamb(nem a visszatérés az árva galambba mert hogy a filmsorira rátették a nevét slussz ahhoz még annyi köze sincs Mr-McMurtrynak mint a túl a barátságonhoz erről később) a legsikerültebb a többi hiába a Színészóriások egyszerűen ló és embercsontvázakkal tarkított poros nyomába se jár a könyveknek nem ártana egy vérbő 18-as változatot gyártani ezekből a kitűnő regényekből H.B.O-osan Deadwood módjára ami vitathatatlanul a filmgyártó társulat sz.v.sz legkiemelkedőbb sorozata vótt van lesz aztán beköszönt a csend——- és utána jön csak a Drót,a Sopranos a Róma itt nincs sorrend mert mind egyenrangúan fasza—-- ——-aztán a többi.Szóval jó lenne ezt egy mocskos változatban is látni nemcsak ilyen nyugdíjas és unokái matinénak tökéletes kovbojrománcként. Mert ez a tökös véres és elképesztően csavaros „tedd le ha tudod, de úccse sikerál” kötetfolyam érdemes rá!
(Nyugalom a barátságon túlnani homár kovbojos akármi,amit nem fogok se elolvasni se megtekinteni nem Larry McMurtry kútfejéből pattant ki, csak a forgatókönyv társszerzője volt…a fentebb említett Árva Galamb sorozatban ilyesminek még a gondolatszikrája se sejlik fel,a szereplők öltözéke és teste kizárólag azút porától homokos.
És ha netán valakinek lenne egy kóbor csak a polcán porosodó, ami csak a pókok behálózására így figyelmére tart igényt Sin Killere a Berrybender Narratives 1 kötete az tüstént szóljon mert addig nem kezdem el a sorozatot mivel a többit levadásztuk köszönettel!Vagy ha netán akad más Western,kizárólag western Larry Barátunk tollából azt köszönettel veszem,mert ebben a műfajban csakis és kizárólag olyan hatalmasságokkal említhető egy lapon mint Cormac McCarthy vagy Stephen King noha ez utóbbi szerző a westernt mással is keveri, de attól a western western marad nagyon is AZ!

7 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Sárhelyi_Erika I

Charlene a dereka fölött mindent megengedett Sonnynak, amit csak akart, és Sonny csak az idő múlásával jött rá, hogy igazából semmi tartósan érdekes nincs ebben a zónában.

20. oldal (Magyar Könyvklub)

5 hozzászólás
>!
Sárhelyi_Erika I

A remény, hogy „valami majd csak történik”, a világ legmagányosabb vágyakozása.

154. oldal

>!
forrás P

Egyszer-egyszer jó történeteket is mesélt a költők életéről; Lord Byron meg a sok szeretője igencsak felkeltette a fiúk érdeklődését. Abban megegyeztek egymás között, hogy Lord Byron nagy pöcslovag lehetett, de arra nem tudtak rájönni, hogy miért bajlódott versírással.

45. oldal

1 hozzászólás
>!
tgorsy

Azt hitte, a férje elhagyja; néhány hónap múlva már remélte is. Legalább több hely lenne a szekrényben.

P.: 394 (Európa, 1986)

1 hozzászólás
>!
Sárhelyi_Erika I

– Tetszik, csak tudnám, miért épp most olvasom – jelentette ki Emma úgy a regény felénél. – Miért nem tartogathatom öreg napjaimra George Eliotot?
– Csak olvasd el a könyveit, hogy aztán beszélhessünk róluk – mondta Füles. – Amúgy is kevés témánk akad kétévi házasság után. Ha nem akarod, hogy tönkremenjen a házasságunk, olvass többet.

179. oldal (Európa, 1986)

4 hozzászólás
>!
Amadea

– Csak keményen, fiúk, keményen! – üvöltötte. – Legyetek igazi férfiak, ha már egyikőtök se elég csinos ahhoz, hogy nő legyen.

49. oldal [Popper edző]

>!
Sárhelyi_Erika I

Vicces, hogy a leghétköznapibb dolgok hogyan válnak egzotikussá, ha az ember meg van fosztva tőlük.

312. oldal

>!
Sárhelyi_Erika I

– Igen, apám valóban vonzó ember volt – felelte Aurora. – Persze, szerintem aki Charlestonban nevelkedett, nem is lehet híján a vonzerőnek. Nyolcvanéves koráig egyszer sem kiabált velem, de attól kezdve, hogy úgy mondjam, behozta a lemaradását. Élete utolsó tíz évében csak ordítani tudott.
– Miért? – kérdezte Emma.
– Sejtelmem sincs – monda Aurora. – Lehet, hogy a charlestoniak csak nyolcvan évig kedvesek.

84. oldal (Európa 1986.)

3 hozzászólás