!

Kurt Vonnegut amerikai

1922. november 11. (Indianapolis, Amerikai Egyesült Államok) – 2007. április 11. (New York, Amerikai Egyesült Államok)

Teljes névKurt Vonnegut Jr.
NemFérfi
Honlaphttp://www.vonnegut.com/
Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org/wiki/Kurt_Vonnegut
Facebookhttps://www.facebook.com/KurtVonnegutBooks

Képek 7

Könyvei 82

Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd
Kurt Vonnegut: Bajnokok reggelije
Kurt Vonnegut: Macskabölcső
Kurt Vonnegut: A Titán szirénjei
Kurt Vonnegut: Börleszk
Kurt Vonnegut: Éj anyánk
Kurt Vonnegut: A hazátlan ember
Kurt Vonnegut: Kékszakáll
Kurt Vonnegut: Mesterlövész
Kurt Vonnegut: Áldja meg az isten, Mr. Rosewater

Illusztrálásai 7

Kurt Vonnegut: Bajnokok reggelije
Kurt Vonnegut: A hazátlan ember
Kurt Vonnegut: A repülő macska
Kurt Vonnegut: Breakfast of Champions
Kurt Vonnegut: Armageddon in Retrospect
Kurt Vonnegut: While Mortals Sleep
Kurt Vonnegut: If This Isn't Nice, What Is?

Antológiák 8

Kuczka Péter (szerk.): Ötvenedik
Izéhordák
Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 3.
Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 4.
Hunyadi Csaba (szerk.): Isten hozott a majomházban!
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 16.
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 26.
Gy. Horváth László (szerk.): Égtájak – Öt világrész elbeszélései – 1981

Róla szóló könyvek 4

Charles J. Shields: Így megy ez
Charles J. Shields: And So It Goes
Susan Farrell: Critical Companion to Kurt Vonnegut
Marc Leeds: The Vonnegut Encyclopedia

Népszerű alkotóértékelések

>!
NannyOgg SP

Kurt Vonnegut

Humanista.
Ateista.
Pesszimista.
Szarkasztikus.
Szereti a kutyákat.
Szereti a Pall Mallt.

Ez mind-mind közös Kurt Vonnegutban és bennem. Minket az isten is egymásnak teremtett.
Vakuemlék, amikor 17 évesen megtaláltam az akkori barátom szüleinek könyvesszekrényében azt az európás kiadást, amiben az Áldja meg az Isten, Mr. Rosewater és Az ötös számú vágóhíd egyben szerepel. Utóbbiról valahol hallottam, úgyhogy kölcsönkértem a kötetet. Aztán az is vakuemlék, amikor hat évvel később a metrón, valahol a Klinikák környékén a fiú, akivel akkor csak pár napja voltunk együtt, valami apropó folytán a tralfamadoriakról kezdett magyarázni – kicsit félve, hogy hülyének nézem. Először nem esett le neki, hogy miért tartom fel a tenyerem, miközben beszél, csak amikor pislogtam az ujjaimmal. De akkor még azt sem tudta, hogy a leendő feleségéhez beszél. Úgy volt megszerkesztve az a pillanat. A harmadik vakuemlékben ugyanazzal a fiúval nyugtázzuk szomorúan a szülei konyhájában, hogy Vonnegut nem ébredt fel a kómából.

Az első vakuemlék óta eltelt 17 évben megvettem mindent, ami Vonneguttól megjelent, és időről időre visszatértem hozzá, aztán néhány hónapja elkezdtem időrendben olvasni az életművet, hogy befejezzem a halála 10. évfordulójára. Januártól kezdve gyakorlatilag egymás után lélegeztem be a könyveit. „És megcsömörlöttél-e, mondd?” Nem. Sőt. Elteltem velük, túlcsordultam, és a végén már csak ölelgetni tudtam őket szavak nélkül, mint egy szerelmes, aki már nem tud többet mondani. Sokkal jobban megérintettek, mint bármikor ezelőtt.

Vonnegut azt mondja, hogy a társadalmunk el van cseszve, szisztematikusan kinyírjuk a bolygót, porig égetjük egymás városait és letiprunk bárkit és bármit, ami utunkba kerül. Azt is mondja, hogy szeret minket. Meg hogy álljunk meg, és csodálkozzunk rá az élet apró részleteire, és örüljünk nekik. Hogy élvezzük a zenét, és egymás társaságát, és szerveződjünk mondvacsinált nagycsaládokba bármilyen alapon, ami csak az eszünkbe jut. Hogy alkossunk akármit, amit csak akarunk, akármiből, amink van, akár van hozzá tehetségünk, akár nincs. Mert addig is egymással foglalkozunk, és nem azzal, hogy kollektíve elpusztítsunk mindent. Vonnegutizmus: bírálni a társadalmat és közben szeretve tanítani a kis hangyákat, akik felépítik. Mi szép, ha nem ez?

Tíz éve már, hogy Kurt a Mennyországban van. (Ahol most erre a kijelentésre elismerően röhög, zilálva és fulladozva, ahogy egy jó gyárkéményhez illik.) Ha leckéket akartok abból, hogyan szeressétek embertársaitokat és magatokat, olvassátok a könyveit. Olvassátok azokat, amikben csacsog, aztán olvassátok a regényeit, és olvassátok a korai novelláit, de ne azokat, amiket a hagyatékból túrtak össze. Hallgassátok a beszédeit, előadásait és interjúit a YouTube-on, és ha különösen le akarjátok radírozni az agyatokat, akkor azt is, amiben Joseph Hellerrel beszélget. Tetováltassátok magatokra, hogy „Így megy ez.”, és titkon várjátok, hogy egyszer egy idegen – a karasszotok egy tagja – majd tudni fogja, mit jelent. Ne használjatok pontosvesszőt – a pontosvesszők transzvesztita hermafroditák, és az ég világon semmit sem jelentenek, csak hogy jártatok egyetemre. És az Isten verje meg, legyetek kedvesek!

31 hozzászólás
>!
csillagka P

Kurt Vonnegut

Ha istentelenségért a pokolba került, akkor nem akarok a mennybe menni !

>!
SteelCurtain

Kurt Vonnegut

Ideális bűnbak. Az USA minden bajáért őt lehet okolni. Ateista, nem hajlandó feledni családjának európai gyökereit, és főbenjáró bűnként még eredeti gondolatok özönével is mérgezi az olvasni tudó társadalmat. A társadalomkritikát még megbocsátanák neki. Főként, ha az unalmas. De Vonnegut és unalom? Ez két különböző galaxis. Ököltől az atomrakétákig minden kivédhető. De Vonnegut humora ellen nincs védelem. Csak boldog elfogadás. Vagy a dühödt ökölrázás.

>!
Arianrhod MP

Kurt Vonnegut

Ő volt az első író, akitől el tudtam fogadni, hogy trágár szavakat használ. Ő volt az első író, akivel a legkétségbeejtőbb szörnyűségeken is képes voltam nevetni. Humor nélkül meghalnék. Tehát Vonnegut nélkül képtelen vagyok élni. És miatta tudom, hogy: „ Miért kell, hogy valaminek értelme legyen?”

>!
VERDI

Kurt Vonnegut

Rengeteget köszönhetek neki. Az életemet, hogy el tudtam fogadni magamat olyannak amilyen, és hogy segít, segített túltenni magam olyan dolgokon amit most sem értek talán. Vele igen.
Köszi bácsikám hogy szétszórtad egyediséged fényéveit, és hogy megtanítottál mást látni, nem csak nézni, amit laátni vélek.
Akinek meg nem tetszik annak : *

>!
Manka

Kurt Vonnegut

Szerintem mindent tudott az emberekről. Mennyire iszonyatosak, vagy mennyire szerethetőek tudnak lenni. A legkedvesebb férfi íróm…olyan árnyalatokat mutat meg amiket sokszor nem is értek.
Rettenetesen tehetséges ember volt, nagy öröm, hogy olvashatom:)

>!
cukkini

Kurt Vonnegut

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Nem akarok csillagozni, mert levinné szerencsétlen rankját. A mi barátságunk elég érdekesen indult a Bajnokok reggelijével, ami szerintem egy borzasztó könyv. No persze van akinek tetszenek a könyvei, nekem nem jött át. Számomra amiről ír, egy nagy katyvasz, és nem is igazán érthető. Később próbálkoztam másik két könyvével, 0 sikerrel. És azt hiszem akkor fejeztük be a barátságunkat is.


Népszerű idézetek

>!
Cheril

Észrevették már, hogy a legkiemelkedőbb irodalmi alkotások – a Moby Dick, a Huckleberry Finn, a Búcsú a fegyverektől, A skarlát betű, A bátorság vörös kokárdája, az Iliász és az Odüsszeia, a Bűn és bűnhődés, a Biblia és A könnyűlovasság támadása – mind arról szólnak, hogy mekkora szívás embernek lenni?

18. oldal (Nyitott Könyvműhely, 2009)

5 hozzászólás
>!
tüskéshátú

Mellékesen szólva, Trout írt egy könyvet a pénztermő fáról. A levelei húszdolláros bankjegyek voltak. A virágai államkötvények. A gyümölcsei gyémántok. A fa vonzotta magához az emberi lényeket, akik aztán ott, a fa tövében mind megölték egymást, és ebből nagyon jó trágya lett.
Így megy ez.

Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd avagy a gyermekek keresztes hadjárata

Kapcsolódó szócikkek: kapzsiság · Kilgore Trout
>!
legrin SP

Nézd a törpét, nézd csak, nézd csak, hogy feszít, hogy él!
Tudja, olyan nagy az ember, amekkorát gondol és remél.

Százhuszonöt, A tasmánok

1 hozzászólás
>!
Almost_Zed

Isten, adj nekem derűt és nyugalmat, hogy tudomásul vegyem mindazt, amin úgysem változtathatok, bátorságot, hogy változtassak azon, aminek a megváltoztatására képes vagyok, és bölcsességet, hogy mindig megmondhassam, mi a különbség a kettő között.

236. oldal (Maecenas Könyvkiadó, 2001)

Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd avagy a gyermekek keresztes hadjárata

>!
Elti

Fú, ha nem esik – Szókratész
Nem esik, ha fú – Jean-Paul Sartre
Súbidúbidú – Frank Sinatra

179. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Frank Sinatra
6 hozzászólás
>!
Lunemorte MP

– Egy kicsit kevesebb szeretetet, ha lehetséges, és egy kicsit több elemi tisztességet.

Kapcsolódó szócikkek: szeretet · tisztesség
5 hozzászólás
>!
Almost_Zed

– Mondja, doktor úr, hogy hal meg az az ember, akitől megvonják az irodalom vigasztalását?
– Vagy szívrothadásban – mondta –, vagy az idegrendszer elsorvadásában.
– Egyik sem lehet kellemes – véltem.
– Nem – mondta idősebb Castle. – Az isten szerelmére, csak írjatok tovább, gyerekek!