!

Kosztolányi Dezső magyar

Désiré Kosztolányi, Dezső Kosztolányi

1885. március 29. (Szabadka) – 1936. november 3. (Budapest)

Tudástár · 45 kapcsolódó alkotó · 4 kapcsolódó könyv · 14 film

Teljes névKosztolányi Dezső István Izabella
KatalógusnévKosztolányi Dezső
Nemférfi

Képek 15

Könyvei 157

Kosztolányi Dezső: Édes Anna
Kosztolányi Dezső: Esti Kornél
Kosztolányi Dezső: Pacsirta
Kosztolányi Dezső: Nero, a véres költő
Kosztolányi Dezső: Aranysárkány
Kosztolányi Dezső: Pacsirta / Édes Anna
Kosztolányi Dezső: Csodát nekem
Kosztolányi Dezső: Esti Kornél / Esti Kornél kalandjai
Kosztolányi Dezső: Kosztolányi Dezső összes versei
Kosztolányi Dezső: Esti Kornél kalandjai

Kapcsolódó kiadói sorozatok: POKET zsebkönyvek POKET Publishing, Sztalker Csoport · Libri díszkiadások Libri, Scolar, Jaffa · Európa Diákkönyvtár Európa · Talentum diákkönyvtár Akkord · Osiris Klasszikusok Osiris · Populart Füzetek Interpopulart · Osiris Diákkönyvtár Osiris · Téka Kriterion · Füveskönyvek Lazi · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi · Gondolkodó magyarok Magvető · A magyar próza klasszikusai Kossuth · A magyar próza klasszikusai Unikornis · Diákkönyvtár Móra · Kosztolányi Dezső válogatott művei Európa · A magyar irodalom remekei II. Népszabadság · Életreszóló regények Kossuth · Sziget Verseskönyvek Sziget · Klasszikus magyar líra Kossuth · Nemzeti Könyvtár Magyar Közlöny · A magyar irodalom gyöngyszemei Kozmosz Könyvek, Móra · Kiskönyvtár Szépirodalmi · Klasszik Magyar Multiverzum · NTK-klasszikusok Nemzeti Tankönyvkiadó · Hangzó Helikon Helikon · Kis Remekművek Könyvtára Révai · Kincses Könyvek · Klub klasszikusok Magyar Könyvklub · Diákkönyvek Kreatív · Fehér verseskötetek Szépirodalmi · Heti klasszikusok Maecenas, Magyar Hírlap · A modern könyvtár Athenaeum · Kosztolányi Dezső életműsorozat Szépirodalmi · Családi Könyvtár Szent Maximilian · Magyar esszék Nap · Tevan könyvtár Tevan · Életjel Miniatűrök · A regényírás művészei Genius · Kötelezők (m)értékkel M-érték · Klasszikus kaland könyvek Intermix, Patent · Korunk mesterei Athenaeum · Magyar Elbeszélők Szépirodalmi · Iskola - könyv Magyar Könyvklub · Válogatott versek Tóth · Kis szerelmes irodalom Eri · Magyar Helikon minikönyvek · Modern könyvtár Politzer · Fekete verseskötetek Szépirodalmi · Életrajz / Útirajz Tarandus · Írók karácsonya Noran · Miniatűr Könyvtár Genius · A regényírás művészei Genius · Nagy írók kis könyvei Franklin-Társulat · Helikon Zsebkönyvek Helikon · Európa Diákkönyvtár Európa · Millenniumi Könyvtár Osiris · Matúra klasszikusok Ikon · A magyar költészet kincsestára Unikornis · Tanulók könyvtára Dacia · Remekírók diákkönyvtára Polis · Holibri

Szerkesztései 6

Kosztolányi Dezső (szerk.): Idegen költők
Kosztolányi Dezső (szerk.): Vérző Magyarország
Kosztolányi Dezső – Gyurgyák János (szerk.): Trianon 100
Kosztolányi Dezső (szerk.): Idegen költők anthológiája I-II.
Kosztolányi Dezső – Illyés Gyula (szerk.): Erős várunk, a nyelv
Kosztolányi Dezső (szerk.): A Pesti Hirlap nyelvőre

Fordításai 242

William Shakespeare: Romeo és Júlia
Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe
Lewis Carroll: Alice Csodaországban
Anton Pavlovics Csehov: Sirály
Anton Pavlovics Csehov: Három nővér
Oscar Wilde: A canterville-i kísértet
William Shakespeare: Öt dráma
Thornton Wilder: Szent Lajos király hídja
Edgar Allan Poe: A holló
Anton Pavlovics Csehov: A 6-os számú kórterem és más írások

Antológiák 291

T. Aszódi Éva – Tótfalusi István (szerk.): Cini-cini muzsika
Gerald Durrell (szerk.): A legszebb kutyatörténetek
Vecsei H. Miklós – Horváth Panna (szerk.): Írott kövem dobom a mélybe
T. Aszódi Éva (szerk.): Nefelejcs
Farkas Árpád (szerk.): Szeretni tehozzád szegődtem
Beck Zoltán – Mucsi Zoltán – Vecsei H. Miklós (szerk.): Barátom, aki voltál
Simkó György (szerk.): Karácsonyi hangulat
Péczely Dóra (szerk.): Lehetnék bárki
Ugron Zsolna (szerk.): Kisded tenger
Király Levente (szerk.): Ünnepek ünnepe

Róla szóló könyvek 47

Cserna-Szabó András: Mérgezett hajtűk
Háy János: Kik vagytok ti?
Kosztolányi Dezsőné: Kosztolányi Dezső
Levendel Júlia: Így élt Kosztolányi Dezső
Dér Zoltán: Fecskelány
Bíró-Balogh Tamás: Ha nem volnátok ti
Kovács Ida (szerk.): Halkan szitál a tört fény
Arany Zsuzsanna: Kosztolányi Dezső élete
Szegedy-Maszák Mihály: Kosztolányi Dezső
Kosztolányi Dezső: „most elmondom, mint vesztem el”

Kapcsolódó zóna

!

Minden, ami Kosztolányi

46 tag · 13 karc · Utolsó karc: 2023. december 7., 12:26 · Bővebben


Kiemelt alkotóértékelések

SteelCurtain>!

Kosztolányi Dezső

Zseniális író és ellentmondásos személyiség. A gimnáziumból kicsapták, vélhetőleg az iskolaigazgató édesapja nagy gyönyörűségére. Még a tizenhetedik évét sem töltötte be, amikor első írása nyomtatásban megjelent. Üstökösként bukkant fel a magyar irodalom egén, s Ady Endrével megvívták az igazi Csillagok háborúját, ahol mindkét fél engesztelhetetlenül püfölte ellenfelét, irodalmi porszemnek tekintve azt. Egyetemet, katonaságot egyaránt elbliccelt. Érzékeny a társadalmi kérdésekre, de a Tanácsköztársasággal szembefordult. Antiszemita, szélsőjobboldali lapba írt, mégis zsidó származású nőt vett feleségül. Mindezek ellenére igyekezett semleges maradni a politikában, amivel sikerült is elérnie, hogy végül mindkét oldalon kígyót-békát kiáltottak rá. Ugyanakkor azon kevesek egyike, aki versben és prózában egyaránt kiemelkedőt alkotott. Mindössze 51 évet élt.

1 hozzászólás
pipitér_olvas>!

Kosztolányi Dezső

Ha Kosztolányi Arany Jánosra azt mondta, hogy ő maga a magyar nyelv, akkor Kosztolányi Dezső minden a magyar nyelvben, ami íz és illat; ami fény, szín és dallam. Néhány mondatát újra és újra el kell olvasnom, hogy rádöbbenjek, a magyar nyelv mennyi kincset rejt. Ezek a kincsek olyan szavak, mint például cukorspárga, virzsínia, párduckacagány, zegernyés, szüzsé, násfa, kösöntyű, velinpapír; vagy képek, melyek szinte beleégnek az olvasó képzeletébe – Kosztolányi ebben felülmúlhatatlan –, mint a jáspisfényű körte, a meggyszín fürdőnadrág, Novák Antal kertje, vagy Novák Hilda szája, melyre rátapadt az aranyvégű cigaretta aranypora, a napraforgó napimádó feje Pacsirta kertjében, az elhagyatott, éjszakai Logodi utca, vagy a piros levéltől vérző venyigék… Kosztolányi valami olyasmit is mondott még Arany Jánosról, hogy már azért megéri magyarnak lenni, mert Aranyt eredetiben olvashatjuk. Hát én nagyon szeretem Aranyt, de nekem inkább azért éri meg magyarnak lenni, mert Kosztolányit eredetiben olvashatom.

4 hozzászólás
worsi P>!

Kosztolányi Dezső

Kosztolányi írásait nem gimnáziumban szerettem meg. Akkor csak az Édes Anna volt kötelező, néhány vers, meg persze az elmaradhatatlan A kulcs című novella. Esti Kornél nevétől a mai napig rosszul vagyok.
Akkor meg miért öt csillag? A novelláiért, a magyar irodalomtörténeti esszéiért, az utazásai élménybeszámolóiért, a drámáiért (miért nem írt többet?), a fordításaiért, meg néhány verséért. Meg azért, mert annyi sokat írt, hogy mindig tudok újat olvasni tőle, és tudom előre, hogy amit olvasni fogok, az jó lesz. Mert ott van a címlapon a neve, és az már önmagában garancia.

2 hozzászólás
mbazsa P>!

Kosztolányi Dezső

Kosztolányi, kis költő túlzással, nekem a század eleji magyar irodalmat jelenti, tokkal-vonóval, lírával-prózával.

discipula_magistrae >!

Kosztolányi Dezső

Elképesztő, hogy mennyire otthonosan mozog a nyelvben, szinte tapinthatóvá válnak a szövegei, kvázi nyelv-tárgyakká lépnek elő. Mostanában több művéhez is volt szerencsém, és mindenképpen fogok még olvasni tőle.

Нори I>!

Kosztolányi Dezső

Az Esti Kornéllal már megvett magának, és műről műre jobban szeretem. Ha kellene választanom egy írót, akitől igazán tanulnék, akit órákon át tudnék hallgatni, ő lenne az.
Már csak a stílusa miatt is szeretem olvasni az alkotásait, néha elidőzöm egy-egy mondaton, bekezdésen, mert jólesik a szememnek. És akkor még nem említettem azokat a mélységeket, amik megbújnak a sorok között. Őszinte, kegyetlen, gunyoros, csodálatos.
Dide, köszönöm, hogy voltál!

Gabriella_Balkó>!

Kosztolányi Dezső

Főleg az elbeszéléseivel és a novelláival fogott meg. A drámai művei gyengébbnek bizonyultak, a versekkel meg én állok kicsit hadilábon. A regényei közül utoljára az Aranysárkányt olvastam, az szívbe talált. A Nero, a véres költőre emlékszem, az kicsit gyengébb volt. A többi regényt 10-20 évvel korábban olvastam.
Tapasztalt szerző, sok helyen járt a világban, sok nyelven beszélt, Adyt nem szerette. :)
Szépen ír, de a favoritom még mindig Szabó Magda. :)

deaxx>!

Kosztolányi Dezső

Kétségtelen, immár örök rajongó vagyok: vonzanak a lélektani témák, az, hogy nem „mond”, hanem „mutat”, és távolságot tart, mégis mögélátunk. Szeretem a szereplírát, bírom az iróniát, vonz a nyelvészet, és ha valaki jól játszik a nyelvvel, az pluszpont. Na, meg odavagyok a kifejező költői képekért, az ügyes leírásokért. De a fricskázáson is tudok nevetni, ha már! És milyen jó, ha az embert rabul ejtik a regények, és mellé a novellák, de még a versek is!

sziromkiállítás>!

Kosztolányi Dezső

Az Édes Annát és Pacsirtát olvastam tőle, és azt mondhatom, hogy lenyűgöznek az érzelmek leírásai, és az ahogyan bemutatja a lélek elfojtását. Életrajzi könyve elolvasása után még jobban megkedveltem, és más regényeit és verseit is el fogom olvasni.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Frank_Waters I>!

A könyvesboltban. Mindig megdöbbenek, mikor a könyvesboltban a vevő így szól:
– Kérek egy regényt.
Mintha a patikába valaki azzal a kívánsággal rontana, hogy az isten szerelmére, valami orvosságot. Mindegy, hogy szódabikarbóna, hajkenőcs vagy morfium.
A segéd komolyan vallatja:
– Önnek?
– Nem nekem.
– Hány éves az illető?
– Tizenöt.
– Fiú? Leány?
– Leány.
Erre a segéd csalhatatlan ösztönnel a polcra nyúl, onnan kivesz egy könyvet, mely pont tizenöt éves leánynak való.
Csodálatos, ezt én nem tudnám ily biztosan.
Elhatároztam, hogy legközelebb magam is kísérletet teszek.
Bemegyek a könyvesboltba, megmondom koromat, foglalkozásomat, s kérek egy „nekem való” regényt.
Vajon mit adnak?
Roppant kíváncsi vagyok.

Ábécé a prózáról és regényről

77 hozzászólás
czegezoltanszabolcs>!

…egy tettet nem lehet megmagyarázni se egy okkal, se többel, hanem minden tett mögött ott az egész ember, a teljes életével…

Miért...?

8 hozzászólás
czegezoltanszabolcs>!

– Van egy ország, ahol mindenki szolga és úr egyszerre. És egyenlő. Mindig, az év minden napján.
– Melyik az az ország?
– Krisztus országa.
– Az fönn van, a felhőkben.
– A lélekben van.

1 hozzászólás
tataijucc>!

A kávéház az újságíró temploma.

Nyolcadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: kávéház
1 hozzászólás
czegezoltanszabolcs>!

Az emberiség holt fogalom. És figyelje meg, tanácsnok úr, hogy minden szélhámos az emberiséget szereti. Aki önző, aki a testvérének se ad egy falat kenyeret, aki alattomos, annak az emberiség az ideálja. Embereket akasztanak és gyilkolnak, de szeretik az emberiséget. Bepiszkolják családi szentélyeiket, kirúgják feleségeiket, nem törődnek apjukkal, anyjukkal, gyermekeikkel, de szeretik az emberiséget. Nincs is ennél kényelmesebb valami. Végre semmire se kötelez. Soha senki se jön elém, aki úgy mutatkozik be, hogy én az emberiség vagyok. Az emberiség nem kér enni, ruhát se kér, hanem tisztes távolban marad, a háttérben, dicsfénnyel fennkölt homlokán. Csak Péter és Pál van. Emberek vannak. Nincs emberiség.

10 hozzászólás
ede>!

A kő nem lesz könyebb, ha pehelynek nevezem és az ember sem jobb, ha istennek hívom.

165. oldal - XXVI. Politikai lecke; 163. oldal (Osiris, 1999)

2 hozzászólás
worsi P>!

    Az igazi boldogsághoz nem is kell sok: csak egy jó rögeszme kell hozzá, meg egy jó motorcsónak.

191. oldal, Motorcsónak

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
3 hozzászólás
finding_dori>!

Egy darabig vízszintesen, levetkőzve feküdtek egymás mellett, a vékony nyári paplanok alatt.
Majd különös fény gyulladt csukott szemhéjaik mögött, hirtelenül felálltak, elváltak egymástól, áthágva szobák falait, évek messzeségét, különböző irányokban bolyongtak, nekik is ösmeretlen ösvényeken, immár teljesen felöltözve, mindenféle regényes színpadi jelmezekben.
A mindennapi csoda történt meg: álmodtak.

202. oldal, Fanyar vacsora (Európa, 2008)

2 hozzászólás
zsofigirl>!

Pajtás, én nem születtem arra, hogy megmentsem azt az emberiséget, amelyik, mikor nem sújtja tűzvész, árvíz és döghalál, háborúkat rendez és mesterségesen idézi elő a tűzvészt, az árvízt és a döghalált.

Hatodik fejezet

1 hozzászólás