!

Kőnig Frigyes

Tudástár · 1 kapcsolódó alkotó

Könyvei 9

Kőnig Frigyes: A művészeti anatómia alapjai
Kőnig Frigyes: Kompozíció
Kőnig Frigyes: Végvárak a Magyar Királyságban
Kőnig Frigyes: Térábrázolás
Kőnig Frigyes – Funták Béla: Művészeti anatómia és geometria
Kőnig Frigyes: Orbis Pictus
Kőnig Frigyes: Várak és erődítmények a Kárpát-medencében
Kőnig Frigyes: Historia Picta Castellorum / Fortifications and Castles in the Carpathian Basin
Kőnig Frigyes: Drapéria

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Kis műterem Cser

Szerkesztései 1

Kőnig Frigyes (szerk.): Arcrekonstrukció / Facial Reconstruction

Illusztrálásai 6

Karádi Ilona: Különös állatok
Bagyinszki Zoltán – Tóth Pál: Magyar várak
Janisch Miklós: Egzotikus hüllők
László Gyula (szerk.): Múlhatatlan gyerekkor
Kőnig Frigyes: Végvárak a Magyar Királyságban
Anti Csaba László (szerk.): A személyleírás

Népszerű idézetek

Carmilla >!

Leonardo da Vinci (1452-1519) alkotó pályája testesíti meg a polihisztor művész alakját. A rajzolás számára a megismerés, a világ megértésének eszköze is volt, amelynek eredményeit művészi alkotásaiban kamatoztatta. Anatómiai tanulmányai mérföldkövet jelentenek a tudomány, és a művészet terén. 1490–1510 között végzett boncolásait mintegy 750 rajzon rögzítette. Marcantonio Torre orvossal dolgozott együtt, és nem kizárt, hogy egy anatómiakönyv elkészítését tervezték, de a kiadvány nem jött létre. Leonardo da Vinci rajzai azonban nemcsak a megjelenítés, hanem a bonctani alaposság tekintetében is magasan fölötte álltak a korabeli anatómusok rajzainak.

8. oldal, Történeti áttekintés (Cser, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Leonardo da Vinci
Carmilla >!

Készítsünk egész alakot ábrázoló tanulmányrajzot emberi figuráról, különböző nézőpontokból. A formai összefüggések vizsgálata során megfigyelhetjük a testen és a végtagokon végigfutó spirálvonalat, amely mentén az izmok rendeződnek, növelve a test stabil tartását.

109. oldal (Cser, 2013)

Carmilla >!

A nők bordakosara háromszögletű formára emlékeztet, alul nyitottabb, a férfiaké elliptikus formájú, méhkasra emlékeztet.

88. oldal, A törzs csontjai II. (Cser, 2013)

Carmilla >!

[…] A kor jelentős festőjének, Szinyei Merse Pálnak is megvolt a maga sajátos véleménye a műtermi akt rajzolásáról. Egy alkalommal azt mondta: „Ha én az aktrajz tanára volnék, ennek az eleven mozgásnak és nyugalomnak meglátását nem beállított modellek nézésén tanítanám, hanem kint az állatkertben az állatok szemléletén. Egy mozgó, vagy heverő oroszlán, egy fenevad vagy egy paripa alkalmasabb modell, mint az óradíjas, beállított férfi vagy női figura.” A művész, igaz bírálja az akadémikus képzést, azonban meg kell jegyeznünk azt, hogy ha Szinyei nem rendelkezett volna az akadémiai oktatásból származó alapokkal, életteli, elevenséget sugárzó művei valószínűleg nem születtek volna meg.

13-14. oldal, Történeti áttekintés (Cser, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Szinyei Merse Pál
Carmilla >!

[…] A 20. század végének különös jelensége Gunther von Hagens tevékenysége. A német orvos speciális eljárással, a plasztinációval konzerválja a különböző szerveket, és a többféle szempontból feltárt emberi testeket. Ehhez a nyersanyagot önkéntesek ajánlották fel, mégis heves vitákat váltott ki a különös, bizarr tevékenység, akárcsak az ennek eredményeként létrejött világjáró kiállítás.

16. oldal, Történeti áttekintés (Cser, 2013)