!

Kertész Ákos magyar

1932. július 18. (Budapest) –

Nemférfi

Képek 2

Könyvei 23

Kertész Ákos: Makra
Kertész Ákos: Sikátor
Kertész Ákos: Családi ház manzárddal
Kertész Ákos: A Nap utcai fiúk
Kertész Ákos: Kasparek
Kertész Ákos: Brúnó, Borcsa, Benjámin…
Kertész Ákos: Zakariás
Kertész Ákos: Még a kapanyél is elsülhet
Kertész Ákos: Névnap
Kertész Ákos: A gyűlölet ára

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Szépirodalmi Zsebkönyvtár Szépirodalmi · Harminc Év Magvető

Antológiák 17

Kardos György (szerk.): Rivalda 84-85
Ratzky Rita (szerk.): Szerelmes novellák
Hegedős Mária (szerk.): Körkép 87
Kardos György (szerk.): Körkép 85
Kardos György (szerk.): Körkép 79
Hegedős Mária (szerk.): Körkép 88
Sík Csaba (szerk.): Körkép 74
Rátkai Ferenc – Tóth Gyula (szerk.): Körkép 69
Erki Edit (szerk.): Lesz-e bárka?
Erdős László (szerk.): Visszhang

Róla szóló könyvek 3

Vámos Miklós: Kedves kollégák I-II.
Kocsis L. Mihály: Olvasó példány
Almási Miklós: Kényszerpályán

Népszerű alkotóértékelések

Bla I>!

Kertész Ákos

1950-ben érettségizett Budapesten, s mivel polgári származása miatt nem vették föl az egyetemre, 12 évig karosszérialakatos volt az Ikarus Karosszéria- és Járműgyárban, 1954–1966 között az V. sz. Állami Autójavító Vállalatnál. Közben állami ösztöndíjjal elvégezte az egyetemen a magyar-népművelés szakot (1961–1966). 1966–1992 között a Mafilm dramaturgja, forgatókönyv- és dialógusírója volt. Innen ment nyugdíjba 60 évesen, de a filmszakmával továbbra is ápolta a kapcsolatot, regényeiből, idegen irodalmi anyagokból, rendezői ötletből stb. számtalan forgatókönyvet és tévéjátékot írt. 1994 és 1997 között az Élet és Irodalom című hetilap szerkesztője és főmunkatársa volt.[
2012. február 29-én Kanadába távozott és ott menekültstátuszt kért. Saját állítása szerint az Amerikai Népszavában 2011. augusztus 29-én közölt cikke (lásd alább) megjelenése óta állandó fizikai zaklatásnak, fenyegetettségnek volt kitéve Magyarországon. 2013 novemberében a menekültkérelmét elfogadták a kanadai hatóságok.
Számos film, tévéfilm forgatókönyvének írója vagy társszerzője. Színpadra írt saját műveit külföldön is bemutatták. Makra című regényét 12 nyelvre fordították le, és 1,2 millió példányban fogyott el a világon. (Makra, 1972; Névnap, 1973; Sziklafal/Özvegyek, 1976; Huszonegy, 1984; Családi ház manzárddal, 1984.) Regényeit, kisregényeit lefordították idegen nyelvekre. Aki mer, az nyer című kisregénye bolgárul Szófiában jelent meg 1984-ben, ugyanitt szintén bolgár nyelven Makra című regényét 1988-ban adták közre. Több művét francia, román, német, cseh, lengyel, orosz, szlovák, svéd, észt, japán, spanyol stb. nyelven jelentették meg. Fő regényei, színpadi művei az 1960-as, 1970-es évek magyar társadalmának tükrei a fiatalok, a munkásrétegek szemszögéből. Színpadi műveit ma is játsszák Magyarország határain túl is, egyik legsikeresebb darabja az Özvegyek című, amelyet egész Kelet-Közép-Európában játszottak és játszanak, sőt még Örményországba is eljutott.

Egyik legjobb regénye a sokak kedvenceként is számon tartott Makra (1971). Fő kérdése: sikerülhet-e egy egyszerű munkásembernek kiemelkednie környezetéből, s erre végül a szerző negatív választ ad. Pedig ez a történet individuális fejlődését, személyisége kibontásának lehetőségét villantja meg. A Makra címszereplője, Makra Ferenc képességei és vonzalmai ellenében végül mégis úgy dönt, hogy elhárítja a művészi pályát és a nonkonformista Vali szerelmét, de az általa választott munkáslét és a kispolgári otthon egyhangúsága, unalma oda vezet, hogy végül meghasonul önmagával. Az egyén tragédiájával együtt a ’70-es években ez a regény korrajzával, probléma-felvetésével szinte forradalmi volt. A munkáslétből munka melletti tanulmányai során az értelmiség körébe kerülő szerző kitűnő társadalmi érzékenysége kiemelkedő regényt eredményezett. Termékeny alkotó volt, s élete alkonyán másként gondolkodóként – saját döntése alapján – el kellett hagynia országunkat a XXI. században. Értitek ezt? A harmadik évezred Magyarországáról menekült! Gondolatait, műveit nem mindenki, s nem mindenkor értette meg. Nagyon elgondolkodtató, mikor egy 80 éves sikeres, Kossuth -Díjas író, alkotó hazájából emigrálni kényszerül.
De ez már a szerző sorsa, nem a regényé, amit sikeresen megfilmesítettek, s Juhász Jácint nagyot alakított benne!

Forrás_ wiki

Szédültnapraforgó>!

Kertész Ákos

Remek stílusa van, odavágja a kőkemény magyar igazságot, hogyan is működnek „minálunk” a dolgok! Lehengerlőek a történetei.


Népszerű idézetek

Csabi P>!

Makra fekete volt, vadul és tolakodóan fekete, sűrű, erős szálú haja, sötétkreol bőre miatt kisebb korában cigánynak csúfolták a pajtásai, amit a különben békés természetű szelíd gyerek dühkitörésekkel, sőt sírógörccsel fogadott, s minden áldozatra hajlandó lett volna, hogy elnyerje a szerencsés átlagos külsejű fiúk kegyeit, noha tudta, hogy semmi köze a cigányokhoz: anyai nagyapja Zsernica Milán crnagorác, azaz montenegrói születésű volt, aki a közös K. u. K. hadsereg katonájaként került Pestre, majd Lőrincen ragadt, s ő, a legidősebb fiúunoka, Zsernica nagyapára hasonlított, de ezzel sem védekezhetett, mert bár a cigányt lenézték és gúnyolták, mégis valahogy a hazai faunához tartozott, akár a megszokott bolha a szalmazsákban, senki sem érezte idegennek; a montenegrói Milán Zsernica unokáját azonban (ha származását meggondolatlanul hangoztatná), az idegennek kijáró tartózkodás venné körül, s ettől Makra jobban irtózott, mint a leplezetlen megvetéstől. Ez az állapot később, a zsidózások idején rosszabbodott; feltűnő, tehát idegenszerű külseje miatt attól tartott Makra, hogy egyszer még zsidónak nézi valaki, s félt, hogy nem volna képes védekezni ellene, mert előfordult már, hogy hazug váddal szemben nem tudta megvédeni magát (egyszer lopással vádolták, s tudta, hogy a tanító vallatás közben az arcát figyeli, hazudik-e; Makra ártatlan volt, de attól a tudattól, hogy gyanúsítják, és az arckifejezésétől függ, hisznek‑e neki, elvörösödött, szemét lesütötte, és dadogni kezdett), hiába mondaná, hogy nem vagyok zsidó, a szeme közé röhögnének, hazudsz, mondanák, zsidó vagy és kész, s ezért, ha társai zsidóztak, nem mert kedve szerint hallgatni sem, s mértéktartóan bár (nehogy a hangoskodás keverje gyanúba), velük zsidózott maga is.

Kapcsolódó szócikkek: cigány · rasszizmus · zsidók, zsidóság · zsidózó
2 hozzászólás
ppeva P>!

…rágódni csak azon érdemes, amit meg is változtathatok…

38. oldal

1 hozzászólás
eme P>!

Ha az ember azt akarná, hogy annak nézzék, aki valójában, állandóan magyarázkodhatna.

7 hozzászólás
balagesh IP>!

és akkor Makra tudta már, ha az isten mindenható, és minden az ő akarata szerint történik a földön, akkor az isten csak féktelenül gonosz lehet, és a krisztusi szeretetben nevelkedett Makra nem tűrhette egy gonosz isten uralmát maga fölött, és megfosztotta magát és a világot istentől, és attól kezdve Krisztust sem isten fiának, csak derék embernek tartotta, aki hiába nyíratta ki magát, mert senki sem fogadta meg a tanításait.

60–61. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Isten
4 hozzászólás
madárka>!

a törvény nem attól törvény, te szerencsétlen, hogy betartják, hanem attól, hogy nem vonják kétségbe

188. oldal

4 hozzászólás
madárka>!

– Jegyezd meg, fiam, hogy numero egy: az idő irreverzibilis folyamat, tehát ami egyszer megtörtént, azt nem lehet visszacsinálni többé, azon értelmes ember nem rágódik tovább, numero kettő: rágódni csak azon érdemes, amit meg is változtathatok, numero három: enni, inni, aludni, szeretkezni jó, aki ebben meg akar gátolni, az gazember, numero négy: ölni csak fontos dologban szabad. Ez a filozófiám, és aki velem akarja elcseszni a drága idejét, annak ajánlom, hogy tudomásul vegye.

33. oldal

Bla I>!

Az ember akkor lesz felnőtt, amikor tudomásul veszi az érthetetlent.

42. oldal

Kapcsolódó szócikkek: felnőtt
zsakai_peter>!

két ember szerelme addig jogosult, amíg egyiküket sem húzza le. Amíg mindketten értékesebbek lesznek tőle, tisztább és igazabb emberek.

Chöpp P>!

falu végén van egy kút,
oda minden út befut,
megfürödnek az utak,
azután tovább futnak,

146. oldal

1 hozzászólás
madárka>!

Azt hiszem, a legnagyobb tragédia, ha a gyerek akkor kapja meg a mackóját, amikor már bicikli kellene neki…

27. oldal