!

Keresztury Tibor magyar

1962. november 7. (Debrecen) –

Tudástár · 1 kapcsolódó alkotó

Nemférfi

Könyvei 11

Keresztury Tibor: Temetés az Ebihalban
Keresztury Tibor: A készlet erejéig
Keresztury Tibor: Petri György
Keresztury Tibor: Reményfutam
Keresztury Tibor: Bejárat a semmibe
Keresztury Tibor: A vaddisznó rokona
Keresztury Tibor: Kételyek kora
Mészáros Tibor – Keresztury Tibor – Mikó Csaba – Hajdu Szabolcs: A mi országunk
Keresztury Tibor – Mészáros Sándor: Szövegkijáratok
Keresztury Tibor: Félterpeszben

Kapcsolódó kiadói sorozatok: JAK-füzetek · Tegnap és Ma

Szerkesztései 9

Keresztury Tibor (szerk.): A szabadság színes ceruzái
Keresztury Tibor (szerk.): Szép versek 2004
Keresztury Tibor (szerk.): Krasznahorkai olvasókönyv
Keresztury Tibor (szerk.): Szép versek 2001
Keresztury Tibor (szerk.): Szép versek 2000
Keresztury Tibor (szerk.): Szép versek 1999
Nagy Gabriella – Keresztury Tibor (szerk.): Eurovízió
Keresztury Tibor (szerk.): Szép versek 2003
Keresztury Tibor (szerk.): Szép versek 2002

Fordításai 1

Kisari Balla György: Térképkincsek Stuttgartban / Kartenschätze in Stuttgart

Antológiák 1

Cserna-Szabó András – Darida Benedek (szerk.): A teremtés koronája

Népszerű idézetek

sophie P>!

A futónak látszó egyén és a futó között akkora a különbség, mint a gimiben a gyógytesis és a tesitagozatos között: csupán a ruházat azonos.

119. oldal

1 hozzászólás
robinson P>!

Aztán az jutott eszébe, hogy a remény hal meg utoljára.
Milyen kár, hogy előtte mi, emberek.

84. oldal

sophie P>!

Ismerek egy apát, aki egy bizalmas, az életre felkészítő, sorsfordító beszélgetés során kellő komolysággal és nyomatékkal mindössze annyit kért a női nem rejtélyes világa iránt meglehetős érdeklődést mutatni kezdő fiától, hogy bárkit, érti, bárkit hazahozhat, időst, fiatalt, sárgát, barnát, komoly hűségest vagy könnyűvérű, komolytalan léhát, csak attól, attól az egytől óvakodjon, s kímélje meg egyszersmind ledarált idegzetű apját, aki behajlított karján a könyökhajlatába akasztva hordja a ridikült. Lesz még tanács – vezetés közbeni rúzsigazitás a visszapillantó tükörben, botox, műköröm –, de az a későbbiekre vonatkozik: egyelőre ez az aktuális, érje be a felkészítést perpillanat ennyivel.

21. oldal

ppeva P>!

Szerelemben megbízható társ légy, ne szédíts önző célból senkit, fájdalmat másnak szándékosan ne okozz. Óvakodj a nőtől, aki a könyökhajlatában hordja a ridikült, nyitott szájjal rágózik az utcán, Szandit hallgat, visítva nevet és masnis cipőt visel titokzoknival. Aki nem tud tartósan hallgatni, és úgy kezd minden mondatot, hogy „figyelj…” Aki mozi után – legyen inkább színház – hamburgert szeretne enni a Mekiben. Aki eltartott kisujjal issza az Unicumot. Aki a mobiljára mered beszélgetés közben, sminket igazít az éjjeli négyeshatoson, az ágyban pedig a frizurára és a lábtartására is figyel. A szex egyébként is jóval több, mint puszta játék, élvezeti forrás, meg minden ilyenek: a fundamentum, amire a kapcsolatot egy életre szólóan építeni lehet.

207-208. oldal - Hábi-Szádi intelmei érettségiző fiához

robinson P>!

Kezded úgy érezni, felvételről megy az életed.
Isten arcát keresed, de helyette minduntalan Semjén Zsolt mosolya úszik be a képbe. Feladod. Ilyen áron nem kell Isten. Légy, ami lennél: pogány paraszt.

170. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Semjén Zsolt
ppeva P>!

Kétféle fiatal létezik ma Magyarországon, mondta az MTI-t szabadon idézve ezen az első igazi tavaszi hétvégén a fiatal demokraták egyik feltörekvő öregembere. Az egyik csoport a rendetlenkedőké, a másikba tartoznak a rendesek. Az előbbiek feltünősködnek, törvénytelenkednek, kiabálnak, balhéznak és akcióznak, a másikban meg azok vannak, akik nem. Akik igen, azok a kamerák kereszttüzére vágynak, akik nem, azok meg nem, mert ők éppen mással vannak elfoglalva: szeretik a hazát, nevezetesen. Nem úgy, mint azok, akik nem, mert ők a törvények megszegésén munkálkodnak gőzerővel per pillanat, ahelyett hogy a jókkal kart karba öltve az országot építenék.
Szólnék, hogy nem. Sokféle. Attól, hogy te csak kétfélét láttál, sokféle fiatal létezik. Meg felnőtt. Meg öreg. Egyszerűbb, ha mindenből kettő van, kezelhetőbb úgy az élet, elismerem, és az is jó még benne, hogy keveset kell törnöd a fejed. Szőke kóla, barna kóla? Egy szőkét, lesszives. Csapolt legyen, vagy üveges? Amelyik hidegebb. Rendesek és rendetlenek. a rendetlen eleve nem szeretheti a hazát. Mint L. Nándor, olyan. Aki meg átmegy a rendesség-próbán, az onnantól hivatalosan is szereti. Valamint nem feltűnősködik. Akciózás helyett részt vesz az állami párválasztó mozgalomban, hogy könnyebben menjen neki a társkeresés. Táncházba és társastáncra jár, s a hazájukat szerető fiatalok csoportjában méltán népszerű Bergendy zenekar számaira ropja a pártalálást hatóságilag segítő utcabálon a twistet kipirult arccal, lelkesen. A nyakkendő kívánatos, a lányoknál térd alá érő szoknya az előírt viselet. (…)
Nándi, álmodom. Vagy megőrültem. 1978 van újra. Tetőzik az ifjúsági probléma. Kelj fel, gyere, izgalmas beszélgetés vár reánk a klubban, utána közösen népdalokat énekelünk. Lesz Meggymárka és Traubiszóda. Kapaszkodj meg jó erősen: este tízig maradhatunk. Elintézte a klubvezető. Nem semmi, mi?

191-193. oldal - Kívül a rendszeren

DaTa>!

Nincs elveszve semmi, gondolta a mélyben, aztán meg: dehogy nincs, minden elveszett. Aztán az jutott eszébe, hogy a remény hal meg utoljára. Milyen kár, hogy előtte mi, emberek.

84. oldal

fióka P>!

A téli víztükör fémes, néma csendje, a madarak hiánya, a létezés néma, matt magánya, egy másik ország vágya. Alkonyat.

97. oldal, Menet közben el lehet felejteni a közállapotokat

Kapcsolódó szócikkek: Budapest · csendélet · Duna · Magyarország
ppeva P>!

Kísérje jószerencse lépteid; tudd, ha eddig melletted álltam, most mögötted állok, amíg.

209. oldal - Hábi-Szádi intelmei érettségiző fiához