!

Kepes András magyar

1948. október 11. (Budapest) –

Tudástár · 4 kapcsolódó alkotó · 5 film

Nemférfi
Életrajz

Könyvei 8

Kepes András: Tövispuszta
Kepes András: Világkép
Kepes András: Istenek és emberek
Kepes András: Kepes krónika – Történetek
Kepes András: Matt a férfiaknak
Kepes András: Kepes krónika – Beszélgetések
Kepes András: Szerencsés útjaim
Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós

Szerkesztései 3

Kepes András (szerk.): Könyvjelző – Kepes András válogatása fiatal magyar írók novelláiból
Kepes András (szerk.): Könyvjelző
Kepes András (szerk.): Könyvjelző – Kepes András válogatása a XX. századi világirodalomból

Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

A drót nélküli távíró feltalálásakor megkérdezték Freudot, mit szól a korszakalkotó találmányhoz. A pszichiáter állítólag azt felelte: „Nagy dolog a távíró, még nagyobb a drót nélküli távíró, de a legnagyobb csoda mégis az, ha két ember, dróttal vagy drót nélkül, egyáltalán szót tud érteni egymással.!”

30. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sigmund Freud
Sárhelyi_Erika I>!

Soha ne adj kölcsön senkinek, mert meggyűlölnek, amikor vissza kell adni.

286. oldal

n P>!

– Csak ilyen ernyedten lógó tokám és meg-nem-értett-asszonyos csípőm ne legyen soha! – mondta egyszer, még ifjú tiszt korában a mellette sétáló, frissen végzett pszichiáter barátjának, amikor a pesti Duna-korzón meglátott egy hájasan fodrozódó derekú középkorú férfit, aki egy fiatal lányt ölelgetett egy padon.
– Nem félsz, hogy meghallja a Nagy Gonosz Felíró? – kérdezte a barátja.
– Milyen Nagy Gonosz Felíró? – kérdezte a báró nevetve és hitetlenkedve.
– Hát, te nem tudod – felelte a barátja komoly arccal –, hogy fenn az égben, egy felhőn ül a Nagy Gonosz Felíró, és ha hall egy ilyen mondatot, mint amit most mondtál, így szól: „Áhá, most már tudom, mit nem szeretne ez a Pál: tokát és zsírpárnákat! Na, az lesz neki!”

127. oldal

4 hozzászólás
reccs P>!

Apám ötéves volt, amikor levegőbe emelkedett a Wright testvérek első repülőgépe, és fiatalabb, mint most én, amikor tévén nézte, ahogy ember sétál a holdon. Gyerekkorában mindössze párszáz embernek volt kurblis telefonja, amit csak központon keresztül, kézzel lehetett kapcsolni, idős korában pedig már létezett a mobil. Apám élete során találták fel a számítógépet, a magnót, a videót, a televíziót, megélt két világháborút, fél tucat rendszerváltást, a királyságtól a diktatúrákon át a köztársaságig, miközben egyharmadára zsugorott a hazája. Mi ehhez képest, amit a mai fiatal vagy középgeneráció társadalmi traumákban és technikai ugrásban átél?

337. oldal

sophie P>!

A macska: nő, mondta aztán Benedek. Aki nem érti a nőket, gyakorolhat macskán.

35. oldal

Kapcsolódó szócikkek: macska
5 hozzászólás
vargajudit P>!

A propaganda lényege azonban mindig ugyanaz: „Ők” mások, mint „Mi”. El akarják pusztítani a hazánkat, kultúránkat, hitünket, értékrendünket, elveszik a munkánkat, meggyalázzák asszonyainkat. Majd „Mi” megvédünk tőlük titeket. Nektek nincs más dolgotok, csak gyűlölködjetek, bízzatok bennünk, és tartsátok szárazon a puskaport!

58. oldal

Kapcsolódó szócikkek: propaganda
robinson>!

A szovjet pártfőtitkárról, Brezsnyevről az a vicc járta, hogy már csak két kitüntetés hiányzik neki: a Hős anya és a Hős város.

77. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Brezsnyev
cassiesdream>!

– Úriember bort iszik, mint az olaszok és a franciák, vagy whiskyt, mint a britek. Sört csak a bugrisok isznak. – Nem véletlen, hogy a németek azt isszák! – nevetett az öreg báró.
– Sört éppenséggel az angolok is isznak – próbált helyesbíteni János. – Bár igaz, az angol sör!
– És az, ugye, mindjárt más! – mondta Pál mosolyogva.
– Hogy Goetheről, Bachról, Beethovenről, Thomas Mannról és egynémely más, nem kimondottan bugris németről ne is essék szó! – kacsintott János a bátyjára.
– Azért Marlene Dietrich lábait se feledjük! – nevetett az öreg báró, tőle régóta nem látott huncut jókedvvel.

129-130. oldal

Bea_Könyvutca P>!

De egyáltalán mi a tisztaság? A vaj a kenyéren étel, a ruhán piszok. Piszok tehát az, ami nincs a helyén? Aki úgy érzi, hogy rajta a helyén van a piszok, azt nem is zavarja. Nálunk a tehén ürüléke: piszok. Indiában, minthogy a tehén szent állat, az ürüléke sem számít tisztátalannak. Annak számít viszont az alkohol, amit meg mi használunk időnként tisztításra, fertőtlenítésre. Egy hindu szemében az alkohol olyan piszkosnak számít, hogy azt még a tehénszar se tudná feledtetni.

196. oldal

Kapcsolódó szócikkek: alkohol · tisztaság
vargajudit P>!

De ha az ember elkezdi érezni a felelősséget, és azt mondja: most már a saját lábamra állok, ha orra esem, fölkelek, és nem várok arra, hogy bárki fölsegítsen, önálló leszek, és ha fáj, hát azt mondom, fáj, igen, ez is része a dolognak, akkor elmondhatja magáról, hogy felnőtté vált.

308. oldal

Kapcsolódó szócikkek: felnőtt