!

Kende Péter magyar

Könyvei 26

Kende Péter: Mik vagytok ti, istenek?
Kende Péter: A Viktor
Kende Péter: Védtelen igazság
Kende Péter: Erdélyből jöttek
Kende Péter: Az igazi Orbán
Kende Péter: Elorzott igazság
Kende Péter: Bank Bianco
Kende Péter: Titkos magyar szolgálatok
Gombár Csaba – Hankiss Elemér – Kende Péter – Lengyel László – Romsics Ignác – Szilágyi Ákos – Várhegyi Éva – Volosin Hédi: Magyarországi Egyesült Államok?
Kende Péter: Röpirat a zsidókérdésről

Kapcsolódó sorozatok: A Viktor · Összes sorozat »

Szerkesztései 3

Hegedűs B. András – Kende Péter – Litván György – Rainer M. János – S. Varga Katalin (szerk.): Döntés a Kremlben, 1956
Jacqueline Cherruault-Serper – Kende Péter – Litván György – Papp Gábor – Jacques Rupnik – Széchenyi Ágnes (szerk.): Hommage à Fejtő Ferenc
Kende Péter (szerk.): Bibó nyugatról – éltében, holtában

Fordításai 2

Pierre Manent: Politikai filozófia felnőtteknek
Raymond Aron: Demokrácia és totalitarizmus

Antológiák 1

Karikó Sándor (szerk.): Európaiság

Róla szóló könyvek 1

Hankiss Elemér – Standeisky Éva: Utak és Démonok

Népszerű idézetek

Galambdúc>!

Andris papája finoma odacsúsztatta a borítékot, ő is köszönetet mondott; kézen fogta hős nagyfiát, és megkönnyebbülve elvitte fagyizni. – Apu, mit adtál a doktor néninek? – kíváncsiskodott Andris két nyalás között.
– Pénzt, kicsim. Tudod, az orvosok nagyon keveset keresnek, ezért aki elégedett velük, az szokott nekik pénzt adni.
– Neked is szoktak pénzt adni a munkahelyeden, ha elégedettek veled?
– Nem, drágám, nekem nem szoktak.
– Mért, te sokat keresel?
– Nem, én is keveset keresek, de az más…
– Miért más?
– Nem is tudom, miért más. Na, figyelj ide. Te kis kíváncsi kacsa! Kimegyünk az állatkertbe?

213. oldal

2 hozzászólás
csillagka P>!

A vidékrõl érkezett srácoknak sok olyan hátrányuk volt, ami hihetetlen frusztrációt okozott mindahányuknak. Ha egy pesti azt mondta: – Találkozzunk hatkor a Blahán! –, akkor õ nem csak azt tudta, hogy az a szökõkutat jelenti, de azt is, hogy oda a hatossal jut el, amelynek fejbõl ismerte összes megállóját. Aki pedig vidékrõl érkezett, az ezt mind nem tudta, ugyanakkor rémesen kellemetlen lett volna rákérdezni. Aki telefon nélkül nõ föl, az még évekig nem tud istenigazából telefonálni, nincs benne a fejében ez a lehetõség úgy, mint annak, akit a Mosoly Albumában, a Marx téren már háromévesen telefonnal fotóztak. Voltak, akik évekig, ha kérdezni akartak valamit a másik koleszban élõ haverjuktól, akkor fölültek a villamosra – óvatosan, lassan végiggondolva, hol fognak föl-, és hol leszállni –, elbumliztak hozzá, és megbeszélték vele, ami eszükbe jutott. Holott elég lett volna fölhívni õt telefonon – ha ez automatikus reflexként élt volna bennük. Hiszen évekbe telt, mire megtanultak rendesen telefonálni. Micsoda egetverõ különbség az, hogy egy iskolai osztályon belül mikben folyik verseny – abban-e, ki tud nagyobbat ütni, dobni, jobban verekedni, gólt rúgni, vagy abban, ki mennyit és mit olvas, melyik színházba jár. Bizonyos kulturális különbség fönn is maradt, s máig hat a sokgenerációs és az újdonsült értelmiségiek között, s ez Orbánban, Kövérben mindmáig valamifajta sértett alapállást okoz.

218. oldal

9 hozzászólás
Bla I>!

A végtelenségig kihasznál mindenkit és minden adódó helyzetet. Kihasználta Soros Györgyöt – akinek hosszú ideig kedvence volt –, amíg érdemes volt. Princz Gábort, aztán Demján Sándort, Csányi Sándort, más vonalon Dávid Ibolyát, Torgyánt, Csurkát, Lezsákot, bárkit, akitől hasznot remélt. Mert mindent a szerint – de csak a szerint – ítél meg: használható-e számára vagy sem? Ha igen, megszerzi: ha nem, nem törődik vele, meg se látja. Vérbeli politikusként pedig úgy érzi: ami egy-egy helyzetben benne van, azt mind ki kell hozni belőle.

340. oldal

2 hozzászólás
Bla I>!

Ugye tetszik tudni, mi a paraván-vásárlás? Megbízom Gézát, netán Jenőt, hogy az én pénzemen, az én számomra, de az ő nevén vegye meg azt, amit én akarok, mivel snassz lenne, ha az én nevem forogna. A paravánnal eltakarja az ember a valóságot.

1 hozzászólás
Bla I>!

Kádár alatt mindaz, ami nálunk 1956-ban történt, évtizedeken át a történelem-hamisítás, az elhallgatás zsákutcájába került. Az egyikbe. És a legutóbbi években egyre határozottabban kialakulóban van a másik zsákutca. Aki ’56 eseményeinek bárminemű negatívumát szóba meri hozni, az rögvest hazaáruló, nemzetellenes, rohadt komcsi lesz. Ugyanakkor rohamosan terjednek az újabb –persze a régiekkel ellentétes –hazugságok.

Bla I>!

…az Országimázs Központ átalakult Orbánimázs központtá, mindenki bedobott mindent, amije volt. A Fidesz például azokat az óriásplakátokat, amelyeken Orbán Viktor csillogó kék szemmel nézett le ránk. Nézett le minket. A barnaszemű Orbán Viktor…

22. oldal

NenaK>!

’81-ben a hatodik gyereket vártam. Végig veszélyeztetett terhes voltam; hiába, ennyit nem lehet büntetlenül szülni, elkopik az ember.

179. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1981 · szülés · szülő
Risus P>!

Úgy látszik – ami persze eddig is sejthető volt –, Magyarországon a foci sokkal komolyabb dolog, mint az orvoslás.

230. oldal

Kapcsolódó szócikkek: futball
KincsemZsu>!

Az ügyvédeim három orvos-szakértői véleményt kértek – erre a kórház is kért hármat. Az ő szakértőik persze mindent kétségbe vontak. Először azt kísérelték meg bebizonyítani: a törlőkendő bennfelejtése és a későbbi betegségek, műtétek között nincs okozati összefüggés, tehát ők nem felelősek. Amikor ez megdőlt, azt írták le: ez nem műhiba, ilyesmi előfordulhat, aki dolgozik, az vét is. Szerintük ugyanis „az orvosi műtétek során alkalmazott törlőkendő műtéti területen hagyása a beteg által viselendő műtéti kockázat körébe tartozik". Ez sem jött be. Akkor azzal próbálkoztak: a törlőkendő nem is a ’81-es császármetszéses műtétnél maradt bennem, hanem még 1971-ben volt vakbélműtétem, és annak során hagyták a hasamban azt. Nem sikerült. Végül előállítottak olyan szakértőt is, aki halálosan komoly képpel közölte: szerinte a műtét során nem hagytak bennem semmit, tehát csak az történhetett, hogy „felperes lenyelte azt a törlőkendőt". Nem viccelek, tényleg ezt mondta: én megettem a 30x30 centiméteres kendőt.

113. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1971 · vakbélműtét
csillagka P>!

A nép – fõként két választás között – jobbára viccekben alkot ítéletet.
A kezdõ miniszter leszerzõdik a parlament focicsapatába. Kövér eligazítja:
– A legfontosabb, hogy ugyanúgy viselkedj, mint a politikában: ha nem tudod a labdát
elrúgni, akkor az ellenfélbe rúgjál jó nagyot, nehogy tovább szaladjon! Na, kezdjük! Hol
a labda?
Mire Orbán bentrõl a pályáról kikiabál:
– A francba a labdával! Kezdõdjön a játék!

2. oldal

2 hozzászólás