!

Kati Marton amerikai magyar

1949. február 3. (Budapest) –

Tudástár · 9 kapcsolódó alkotó

Teljes névMarton Kati

Könyvei 9

Kati Marton: Párizs
Kati Marton: A nép ellenségei
Kati Marton: Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot
Kati Marton: Wallenberg
Kati Marton: A kém
Kati Marton: Halál Jeruzsálemben
Kati Marton: Titkos hatalom – avagy amikor az elnök felesége beleszól a történelembe
Kati Marton: The Great Escape
Kati Marton: Paris

Népszerű idézetek

Light_House>!

Ha szomorú az ember, jobb mozogni, mint egy helyben ülni.

16. fejezet

Kati Marton: Párizs Szerelmeim története

9 hozzászólás
Galambdúc>!

Nem azért jöttünk erre a világra, hogy boldogok legyünk – mondta Folke a feleségének a gyász idején –, hanem azért, hogy másokat boldoggá tegyünk.

1 hozzászólás
Light_House>!

Miközben a svéd hős életrajzát kutattam, tudomást szereztem saját zsidó gyökereimről. Egy asszonnyal készítettem interjút Budapesten, akit Wallenberg mentett meg, és aki szinte mellékesen megjegyezte: >az anyai nagyszüleid esetében sajnos túl későn érkezett<. Szóval zsidók vagyunk. Mivel római katolikusnak neveltek, teljesen elképedtem. Úgy tudtam, hogy a nagyszüleim a szövetségesek egyik bombatámadása során haltak meg. Ahogy sok más magyar is – vagyis semmi okom nem volt kételkedni ebben.
Aznap este felhívtam a szüleimet Budapestről. – Miért nem mondtátok el? – kérdeztem apámat. Hűvösen válaszolt és egyáltalán nem akart a származásunkról beszélni, sem arról, hogy ők maguk hogyan élték túl a háborút, miközben a nagyszüleim nem.
– Úgysem értenél belőle semmit – mondta kurtán. – Te amerikai vagy. Fogalmad sincs róla, min mentünk át. Soha nem voltunk zsidók. Nem voltunk vallásosak. Magyarok voltunk.

95. oldal

Kati Marton: Párizs Szerelmeim története

Light_House>!

Miért nem mondta senki, hogy a szerelmet csak kölcsönbe kapjuk? Ezt tudni kéne. Nem a nagy romantikus pillanatok kovácsolnak össze két embert. Azok szépek, de gyorsan elmúlnak. A mindennapi élet leghétköznapibb részletei – amelyek mások számára csöppet sem érdekesek – kötöttek össze bennünket igazán.

5. fejezet

Kati Marton: Párizs Szerelmeim története

Light_House>!

Nem szoktam imádkozni. De emlékszem, 2010 közepén imádkoztam, hogy „istenem, nehogy valami rossz történjen velünk”. Ez az én gyanakvó magyar vérvonalam: hogy büntetés jár a túlságos boldogságért.

1. fejezet

Kati Marton: Párizs Szerelmeim története

Light_House>!

– Nem hiszed el, mi történt – dühöngtem Richardnak a telefonba, még a liftből. – Amikor elköszöntünk, Henri Cartier-Bresson nekem esett. Nem két puszit adott az arcomra, hanem szabályosan lesmárolt. – És ahelyett., hogy együttérzőn vigasztalni kezdett volna, fölnevetett. – Ez igen! – Elismerés csengett a hangjában. – Remélem, kilencvennégy éves koromban én is ilyen leszek.

146. oldal

Kati Marton: Párizs Szerelmeim története

jaspi>!

Tíz évvel a történtek után Erica végül is megírta a börtön emlékeit. Mi sem jellemzőbb rá, mint hogy szinte fityiszt mutatva Koestlernek, a Sötétség délbenből nála Napvilág éjfélkor lett, mert ez a cím jobban illett a személyiségéhez. Az egyszerű nyelven írott, visszafogott hangvételű írás mindazonáltal megrendítő beszámoló a szovjet rabságban töltött évekről.

300. oldal

Kati Marton: A kém A Rajk-per titkos amerikai koronatanúja

Kapcsolódó szócikkek: Arthur Koestler: Sötétség délben
Light_House>!

A szenvedés nem egyenletes folyamat. Rád tör, amikor a legkevésbé várnád.

5. fejezet

Kati Marton: Párizs Szerelmeim története

Light_House>!

A szenvedés mindent szétzúz – az időt is.

2. fejezet

Kati Marton: Párizs Szerelmeim története

Light_House>!

Lehet hogy veszítettünk valamit az ártatlanságunkból, de a következő hét évben közelebb voltunk egymáshoz, mint a megelőző évtizedben. […] És micsoda megkönnyebbülés fogott el, amikor a következő születésnapomon Richard azt mondta: – Még mindig erősebbek vagyunk, mint a piszok.

142. oldal

Kati Marton: Párizs Szerelmeim története