!

Kass János magyar

1927. december 26. (Szeged) – 2010. március 29. (Budapest)

Tudástár · 19 kapcsolódó alkotó · 1 kapcsolódó könyv

Nemférfi

Könyvei 4

Kass János: Ötven év képben és írásban
Kass János: Fejek
Kass János: Rajzok, rézkarcok
Kass János: Kass – Írások és képek

Szerkesztései 1

Kass János (szerk.): Magyar képek

Illusztrálásai 244

Madách Imre: Az ember tragédiája
Daniel Defoe: Robinson Crusoe
William Shakespeare: Hamlet
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem
Petőfi Sándor: János vitéz
Arany János: Toldi
Charles Dickens: Karácsonyi ének
Petőfi Sándor: Az apostol
Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

Népszerű alkotóértékelések

Vörös_Édua IP>!

Kass János

Számtalan könyvem van, amit Ő illusztrált, illetve amiket gyerekkoromban lapozgattam, de már nincsenek meg. Nagyra becsülöm a munkásságát, a kiforrott, könnyedén felismerhető stílusát. Ettől függetlenül sosem tetszettek a figurái, túlságosan egy kaptafára megy mindegyik. Az érzelmek kifejezése sem nagyon jön át, a rajzain mintha egy-egy színházi beállításban lennének a szereplők. (Gyerekkoromban sokat nézegettem a Koldus és királyfit, és van egy rajz, ami nagyon megmaradt bennem, amin sokat agyaltam már akkoriban is, hogy mi az, ami nem stimmel rajta. A királyfit kigúnyolják a kocsmatöltelékek, és felültetik egy hordóra. Bár a kisfiú arca szomorúnak van rajzolva, nem éreztem benne valódi szomorúságot, dühöt, felindulást, felháborodást, stb, egyszerűen csak ült ott, mintha azon bánkódna- de nem túlságosan-, hogy nem kapott elég habot a kakaójára…)

Lahara IP>!

Kass János

Kass János művészetével először a Csörg a patak, szól a kakukk című könyvben találkoztam, és időről-időre, mindig elővettük az unokatestvéreimmel, hogy könnyesre nevessük magunkat a madáron, aminek egy oldalon van mindkét szeme, és baglyon, aminek csőre is, meg szája is van. A többi illusztrációját nem nagyon ismerem, de ez nekem elég is.

remington>!

Kass János

Kass János munkásságával tudatosan az egyik Pál utcai fiúk kiadás keretein belül találkoztam. máig a kedvenc PUF kiadásom az övé, mármint illusztrációk szempontjából. kevés rajza van sajnos abban a kiadásban, de azok olyan erőteljesek, és stílus szerint olyan utánozhatatlanok, hogy csak meghajolni tudok előtte. tisztelet!