!

Kamel Daoud algériai

1970. június 17. (Mostaganem, Algéria) –

NemFérfi
Wikipédiahttps://en.wikipedia.org/wiki/Kamel_Daoud
Életrajz

Könyvei 2

Kamel Daoud: Új vizsgálat a Meursault-ügyben
Kamel Daoud: Meursault, contre-enquête

Népszerű idézetek

>!
vargarockzsolt P

Már szinte hagyomány, hogy amikor a gyarmatosítók elmenekülnek, három dolgot hagynak maguk után: csontokat, autókat és szavakat.

39-40. oldal

>!
Morpheus

Nem szégyellem előtted kimondani, hogy irtózom a vallásoktól. Az összestől. Mert meghamisítják a világot. Néha kedvem volna áttörni a szomszédomtól elválasztó falat, megráznám a nyakánál fogva, hogy hagyja már abba a siránkozó recitálást, ne féljen a világtól, ébredjen rá saját erejére és méltóságára, ne fusson tovább egy olyan atya után, aki elszökött az égbe és soha nem fog visszajönni.

81-82. oldal

>!
Timár_Krisztina ISMP

A hozzá közel állók, a környék számára ő Musza volt, de elég volt pár métert mennie a franciák városában, elég volt az ott lakók közül egynek ránéznie, hogy mindent elveszítsen, kezdve a nevével, amelyre ott senki sem volt kíváncsi.

72. oldal

>!
vargarockzsolt P

Már az elején minden világos: neki volt rendes neve, ahogy egy emberhez illik, a bátyámnak nem volt. Nevezhette volna „Kétórának”, ahogy egy másik író Pénteknek hívta azt a négert. A nap egy pillanatának a hét egy napja helyett. Jó név ez a Kétóra. Arabul Zudzs – azaz kettő, duó, ő és én, egy minden gyanún felül álló ikerpár azok szemében, akik ismerik ezt a történetet. Egy tünékeny arab, aki mindössze két órát élt, és aki hetven év óta szüntelenül meghal, hiába temették el. A bátyámat, Zudzsot mintha üveg alatt mutogatnák: meggyilkolták, de csak egy légmozgás és a két óramutató nevével jelölik, újra és újra lejátszatják vele a pisztolygolyó általi halálát – lelövi egy francia, aki nem tudja, hogy mit kezdjen az idejével és a számára terhes világgal.

11. oldal

>!
vargarockzsolt P

Nem egy időben üt a történelem órája minden nép számára.
Ez a magyarázata a történelem állandóságának.
E. M. Cioran
A keserűség szillogizmusai

5. oldal

>!
Timár_Krisztina ISMP

Ők az idegenek voltak, a rumik, akiket Isten azért hozott ide, hogy próbának tegyenek ki minket, és akiknek az órái úgyis meg voltak számlálva: elmennek innen előbb vagy utóbb, ez biztos. Ezért nem válaszoltunk nekik, hallgattunk a jelenlétükben, csak vártunk a falnak támaszkodva.

70. oldal

>!
Morpheus 

Annak a nőnek, akit szerettem, egyetlen hajszála is többet ér, mint az ő nagy bizonyosságai.

155. oldal

>!
garçonquilit

J'ai tué et, depuis, la vie n'est plus sacrée à mes yeux. Dès lors, le corps de chaque femme que j'ai rencontrée perdait très vite sa sensualité, sa possibilité de m'offrir l'illusion de l'absolu. À chaque élan du désir, je savais que le vivant ne reposait sur rien de dur. Je pouvais le supprimer avec une telle facilité que je ne pouvais l'adorer – ç'aurait été me leurrer. J'avais refroidi tous les corps de l'humanité en tuant un seul. D'ailleurs, mon cher ami, le seul verset du Coran qui résonne en moi est bien celui-ci: „Si vous tuez une seule âme, c'est comme si vous aviez tué l'humanité entière.”

101. oldal