Kádas Lajos
Katalógusnév | Kádas Lajos |
---|
Könyvei 8
Kapcsolódó kiadói sorozatok: Búvár Zsebkönyvek Móra
Népszerű idézetek
Tojás Josephine Baker módra
Hozzávalók: 130 g vaj, 50 g liszt, 150 g sonka, 150 g parmezán sajt, 6 db tojás, 2,5 dl tej, szerecsendió, ecet
Elkészítése: A vajból 100 g-ot felolvasztunk, hozzáadjuk s lisztet és enyhén megpirítjuk. Állandó keverés mellett hozzáöntjük a tejet, és amikor megsűrűsödött, a tűzről levéve elkeverünk benne két tojássárgáját, végül kevés szerecsendióval fűszerezzük. A sonkát és a parmezán sajt felét egészen apróra vágva belekeverjük. Közben négy tojásból lobogó forrásban lévő, gyengén ecetes vízben buggyantott tojásokat készítünk. A mártást jénai tálba öntjük, belehelyezzük a tojásokat, úgy, hogy a mártás elfedje. Megszórjuk reszelt parmezán sajttal és vajdarabkákkal, majd mintegy 5 perc alatt sütőben készre sütjük.
Madame Moutot. A legelterjedtebb földieperfajtánk közé tartozik, majdnem minden házikertben megtalálhatjuk. Gyakran Ananászeper, Pócsmegyeri szamóca vagy Szegedi szamóca néven emlegetik.
22. oldal
Silvergieter. A legjelentősebb feketeribiszke-fajtánk. […] A fekete ribiszkét különös aromája, a „rókazamat” miatt hazánkban kevésbé kedvelik, pedig különféle értékes ásványi sókat, vitaminokat tartalmaz. C-vitamin tartalma vetekszik a csipkebogyóéval. (A citromnál is fontosabb C-vitaminforrás!) Szárított leveleinek teáját szívbetegeknek adják, vértisztító, vizelethajtó hatású.
26. oldal
Furmint. […] A tokaji borkülönlegességek, a világhírű aszú, szamorodni főleg ebből a fajtából készülnek. Ezekhez a tőkén megtöppedt, magas cukortartalmú, úgynevezett aszúsodott bogyókat külön szedik le. Ahány puttony aszúszem megy egy gönci hordóba, annyi puttonyos az aszú.
32. oldal
Kövidinka. […] Október közepén szüretelik. Halványpiros, hamvas fürtjeit eszik is, és télire felkötözik. Jól eltartható.
Régi magyar borszőlőfajták: Mustos fehér és Leányka (Erdélyből és a Küküllő mentéről), Bakator (az Érmellékről), Ezerjó, Juhfark, Kéknyelű, Sárfekete (Dunántúl), Mézesfehér (Alföld), Szerémi zöld.
32. oldal
Milotai 10. […] A nagy olaj- és fehérjetartalmú „dióbél” nem más, mint a mag, az apró csírával és a két szembefordult, hatalmas sziklevéllel.
48. oldal
Burbank magonca. […] Értékes ásványi sói (kálcium, foszfor) vannak, tápláló fehérje és 50% olajtartalma mellett.
50. oldal
Budatétényi 1. Az egyik legjobb papírhéjú mandulafajtánk, az utóbbi időben főként Dél-Buda könyékén nagymértékben terjed.
50. oldal