!

Julie Orringer amerikai

1973. június 12. (Miami, Florida, Amerikai Egyesült Államok) –

Nem
Honlaphttp://www.julieorringer.com/
Wikipédiahttp://en.wikipedia.org/wiki/Julie_Orringer
Facebookhttps://www.facebook.com/pages/Julie-Orringer/105266616207546?fref=ts

Könyvei 6

Julie Orringer: Láthatatlan híd
Julie Orringer: Légzőgyakorlat fuldoklóknak
Julie Orringer: The Invisible Bridge
Julie Orringer: How to Breathe Underwater
Julie Orringer: Den osynliga bron
Alice Adams – Amy Bloom – John Cheever – Ernest Hemingway – A. M. Homes – Andrea Lee – Joyce Carol Oates – Edna O'Brien – Julie Orringer – James Purdy – Graham Swift – John Updike – David Foster Wallace – Fay Weldon: Poolside

Népszerű idézetek

>!
Youditta

Bármelyik eset
Megeshetett volna.
Meg kellett esnie.
Korábban történt. Később.
Közelebb. Távolabb.
Megtörtént, csak nem veled.

Megúsztad, mert első voltál.
Megúsztad, mert utolsó voltál.
Mert egyedül. Mert a többivel.
Mert balra. Mert jobbra.
Mert esett. Mert ragyogott a nap.
Mert eldőlt az az árnyék.

Szerencsére volt ott egy erdő.
Szerencsére fák nem voltak.
Szerencsére a sín, a kampó, a gerenda, a fék, a keret, a fordulat, egy centi, egy
másodperc.
Szerencsére szalmaszál úszott a víz színén.

Hála, ámbár, annak ellenére, és mégis.
Mi lett volna, ha az egyik kéz vagy láb,
Egy lépés, egy hajszál?

Itt vagy hát? Egyenest abból a máig feszülő pillanatból?
Szorult a hálón a hurok? Ám te, a hurkon keresztül?
Nem győzök csodálkozni, nem tudok napirendre térni.
Ide hallgass:
Hogy ver bennem a szíved!

>!
vöri P

Az előadó, Auguste Perret két kézzel magasra emelte az érdekes követ és feltett egy kérdést. András tolmácsa szerint azt kérdezte, tudják-e vajon, hogy ez miféle építőanyag. Maga ott elöl? Igen, beton, helyes a válasz. Pontosabban vasbeton. Mire befejezik az öt évet ebben az iskolában, minden szükséges tudnivalót elsajátítanak a vasbetonról. Hogy miért? Mert ez a modern nagyvárosok jövője. Olyan épületek készülnek belőle, amelyeknek a magassága és szilárdsága minden korábbi mértéket felülmúl. Magassága, szilárdsága, és bizony, a szépsége is. Minket itt az École Spéciale-ban nem kápráztat el a szépség, hagyjuk ezt meg a másik iskola kiváltságos diákjainak! Az az iskola úrifiúk intézménye, oda azért járnak a diákok, hogy a tervezés művészetével foglalatoskodjanak, minket itt az École Speciale-ban az igazi építészet érdekel, vagyis olyan házak, amelyekben élni tudnak az emberek. Ha a terveik netán szépre sikerülnének, annál jobb, de úgy legyenek szépek, hogy közel álljanak a hétköznapi emberhez. Mi azért vagyunk itt, mert hiszünk benne, hogy az építészet demokratikus művészet, hisszük, hogy forma és funkció egyaránt lényeges, mert mi, az élcsapat, leráztuk az arisztokratikus tradíció béklyóját, és a saját fejünkkel kezdtünk gondolkodni. Aki Versailles-t akar építeni, az most álljon fel szépen, és sétáljon ki a kapun. Az a másik iskola innen mindössze három metrómegállónyira található.

45. oldal

>!
juju

Most végre felfogta, hosszú évek óta azt a gyakorlatot űzi, hogy belekapaszkodik a vakreménybe. Olyan természetessé vált számára, mint a levegővétel. Ez vitte Konyárról Budapestre, onnan Párizsba. Ez vezette a rue des Écoles didergő magányából a rue de Sévigné szűk forróságába, a Kárpátok fagyos rettegéséből az erzsébetvárosi Nefelejcs utcába.

524. oldal, 31. fejezet - Turka (Libri, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: Nefelejcs utca
>!
alaurent P

András szerette volna hinni, hogy van valaki, aki szörnyülködve és szánalommal figyeli, és módjában áll meg is változtatni a dolgokat. Hogy végső soron nem az emberek uralkodnak. Ám a szegycsontja közepén jéghideg bizonyossággal érezte, hogy nem így van. Igen, hitt Istenben, atyáinak istenében, hozzá imádkozott Konyáron, Debrecenben, Párizsban és a munkaszolgálatban, de az az Isten, az Egy, nem olyan Isten volt, aki csak úgy beavatkozik, amikor az embernek éppen szüksége van rá. Megtervezte a világegyetemet, tágra nyitotta kapuját az ember előtt, az pedig beköltözött, és élni kezdett benne. De Isten ugyanúgy nem léphetett be, és rendezhette át az ott élők életét, ahogy az építész sem alakíthatja át egy ház lakónak az életét. A világ most már az ő otthonuk. A maguk módján használják, saját cselekedeteik révén élnek vagy halnak.

475. oldal

>!
theodora

Hálaadás napja volt, mégis dögmeleg, merthogy New Orleansban voltak, a kocsival az óvárosba tartottak, ahol idegenekkel fognak vacsorázni.

(első mondat)

>!
savanyka

Azon tűnődtem, miképp lehet, hogy az emberek szeretik Istent, és közben gyűlölik egymást.

>!
ditke3

…soha ne higgyék, hogy Németországnak más célja lenne, mint a Birodalom fenntartása! A mi célunk viszont Magyarország fennmaradása…ezen pedig nemcsak a fennhatóságunk és területünk sértetlenségét értem, hanem a fiatal emberek életét is.

554. oldal

>!
alaurent P

Külön kirándulást tettek az Hôtel de Sens tizenötödik századi palotájához. Alaposan megszemlélték a csúcsos tornyokat, oroszlánfejes vízköpőket, a tető girbegurba vonalát és szabálytalan formájú, túlzsúfolt homlokzatát. András azt várta volna, hogy Perret szigorú kritikával illeti majd, miközben fejtegetést tart az egyszerűség erényéről. Az óra ezzel szemben arról szólt, hogy ebben az épületben milyen erő van, és a kivitelezése is mennyire igényes, ennek köszönhető, hogy máig fennmaradt. Perret végigsimította a főbejárat köveit és megmutatta a diákoknak, hogy micsoda műgonddal faragták ki a kőművesek a gótikus ívek ék alakú tartóköveit.

80. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hotel de Sens
>!
alaurent P

András reménytelennek tűnő órákon át vesződött a Gare d’Orsay pályaudvar egyre elavultabb makettjével. Bár még most is ide futottak be a Franciaország délnyugati részéből érkező vonatok, a mai szerelvényekhez már nem voltak elég hosszúak a peronjai. Legutóbb, amikor kiment méréseket végezni, megdöbbentette az elhanyagoltság, a rendetlenség. Magas ablakai közül némelyik be volt törve, boltívein penészfoltok sötétlettek. Nem esett jól kartonpapír maketten őrizni az emlékét. Halovány tisztelgés egy szétesőfélben levő műemlék előtt.

97. oldal

Kapcsolódó szócikkek: d'Orsay