Tudástár

>
Jules Verne: Nyolcvan nap alatt a Föld körül
Jules Verne: Nemo kapitány
Jules Verne: Sándor Mátyás
Jules Verne: Sztrogof Mihály
Jules Verne: Utazás a Föld középpontja felé
Jules Verne: A rejtelmes sziget
Jules Verne: Grant kapitány gyermekei
Jules Verne: Utazás a Holdba
Jules Verne: Hódító Robur
Jules Verne: A tizenöt éves kapitány
Jules Verne: Kétévi vakáció

Jules Verne: Nyolcvan nap alatt a Föld körül · Jules Verne: Nemo kapitány · Jules Verne: Sándor Mátyás · Jules Verne: Sztrogof Mihály · Jules Verne: Utazás a Föld középpontja felé · Jules Verne: A rejtelmes sziget · Jules Verne: Grant kapitány gyermekei · Jules Verne: Utazás a Holdba · Jules Verne: Hódító Robur · Jules Verne: A tizenöt éves kapitány · Jules Verne: Kétévi vakáció

Jules Gabriel Verne (ejtsd: 'zsül gabriel vern'), magyarosan Verne Gyula (Nantes, 1828. február 8. – Amiens, 1905. március 24.) francia író, egyben a tudományos-fantasztikus irodalom korszakalkotó alakja. A könyveiben említett száznyolc terv és találmány döntő többségét mára már megvalósították. Kiemelkedő művei között szerepel a Nyolcvan nap alatt a Föld körül, a Nemo kapitány, a Sándor Mátyás, a Sztrogof Mihály, az Utazás a Föld középpontja felé, A rejtelmes sziget, a Grant kapitány gyermekei, az Utazás a Holdba, a Hódító Robur, A tizenöt éves kapitány és a Kétévi vakáció.

Minden, amit kitalálok, minden, amit elképzelek, a valóság alatt marad, mert eljön majd a pillanat, amikor a tudomány alkotásai túltesznek a képzelet szüleményein.
– Jules Verne

Pályakép

Egy fiatal ügyvéd, Pierre Verne első fiaként született. A család ősei Franciaországba települt skótok voltak. Apja magához hasonlóan jogi pályára szánta, de Jules nem érdeklődött az ügyvédi pálya iránt, és bár elvégezte a jogot, soha nem praktizált. Szerette a kalandokat, és a „fény városában”, Párizsban szeretett volna élni akkor is, amikor apja megfenyegette, megvonja tőle az anyagi támogatást. Szívesebben foglalkozott a természettudományokkal, és ezeknek eredménye volt, hogy írói tehetségét, ezáltal egy egészen új irányt teremtve, a természettudományoknak regényalakban való népszerűsítésére használta.

Eleinte sokat nélkülözött, és mindenféle munkát elvállalt, a maradék idejében pedig színműveket és operaszövegeket is írt, kevés sikerrel. id. Alexandre Dumas azonban biztatta, s ez sokat jelentett a számára.

Jules Verne: Öt hét léghajón

Jules Verne: Öt hét léghajón

Első komolyabb sikerét az Öt hét léghajón című művel érte el, amely 1862 karácsonyára jelent meg, s ennek révén anyagilag is rendbe jött. Kiadója, Pierre-Jules Hetzel azonnal húsz évre szóló szerződést kötött vele. Egyre-másra megjelent regényei óriási sikert arattak otthon és külföldön egyaránt. Megteremtette az anyagi biztonságot családja számára, s most már nem kellett mással foglalkoznia, csak az írással.

Regényalakban és a nagyközönségnek írva, szó sem lehetett száraz tudományosságról vagy szigorú tárgyilagosságról, hanem gyakran féktelen fantáziájának engedve, olyan merész eszméknek adott kifejezést, melyeket az akkori komoly tudomány csak kiindulópontjukat tekintve helyeselhetett, de végeredményükben nem. Az mindenesetre hervadhatatlan érdeme, hogy érdekes leírásaival laikusok és különösen a serdülő ifjúság számára a természettudományokat vonzóvá tette. A legkalandosabb, de amennyire lehet, természettani törvények alapján indokolt módon viszi hőseit utazásaikra, hol a Föld körül, hol a tenger mélyére, hol megmászhatatlan hegyek csúcsára, de a cél mindenütt az olvasó ismereteinek bővítése. Verne szándéka mellesleg az is volt, hogy a tudományos körök érdeklődését felkeltse bizonyos még meg nem oldott problémák iránt.

Regényei témáját sokszor az életből merítette, csak tovább gondolta a felfedezések, találmányok életét, így született meg az ő segítségével a modern tudományos-fantasztikus irodalom. Legtöbbször a valóság és képzelet határán egyensúlyoz, de vannak a valóság határát jelentősen átlépő művei is.

Jules Verne: Nemo kapitány
Jules Verne: Grant kapitány gyermekei
Jules Verne: A rejtelmes sziget
Jules Verne: Utazás a Föld középpontja felé
Jules Verne: Sztrogof Mihály
Jules Verne: Utazás a Holdba
Jules Verne: A tizenöt éves kapitány
Jules Verne: Kétévi vakáció

Jules Verne: Nemo kapitány · Jules Verne: Grant kapitány gyermekei · Jules Verne: A rejtelmes sziget · Jules Verne: Utazás a Föld középpontja felé · Jules Verne: Sztrogof Mihály · Jules Verne: Utazás a Holdba · Jules Verne: A tizenöt éves kapitány · Jules Verne: Kétévi vakáció

Életművének a csúcsa talán a nagy-trilógia (Nemo kapitány, Grant kapitány gyermekei, A rejtelmes sziget) amelynek regényei a legjobban kidolgozottak. Népszerű még a 80 nap alatt a Föld körül, az Utazás a Föld középpontja felé, a Sztrogof Mihály vagy az Utazás a Holdba is. Sokan ajánlják a kamaszkorú diákoknak A tizenöt éves kapitányt és a Kétévi vakációt.

Jules Verne: Sándor Mátyás
Jules Verne: A dunai hajós
Jules Verne: Várkastély a Kárpátokban
Jules Verne: Storitz Vilmos titka

Jules Verne: Sándor Mátyás · Jules Verne: A dunai hajós · Jules Verne: Várkastély a Kárpátokban · Jules Verne: Storitz Vilmos titka

A magyarokat is kedvelő, de Magyarországon sohasem járt író hazánkhoz kapcsolódó művei: a Sándor Mátyás, A dunai hajós, a Várkastély a Kárpátokban (Kolcvár) és a Storitz Vilmos titka, amelyek közül vitathatatlanul az első két mű a legnépszerűbb. Ezekben is a szabadságjogokért harcoló hősöket mutatja be, ahogyan életében maga is harcolt a gyarmatosítás, a rabszolgaság ellen.

Émile Zola · Makszim Gorkij · Edmondo De Amicis · George Sand · Gábor Dénes · Szilárd Leó · Teller Ede · XIII. Leó pápa

Már életében sokan csodálták, ugyanakkor voltak, akik fanyalogtak a regényei láttán, értéktelennek tartották műveit. A nagyközönség és írótársai nagyobb része azonban elfogadta, szerette s várta az újabb és újabb műveket. Kortársai közül Zola, Balzac, Gorkij, Edmondo De Amicis, a két Dumas és George Sand is elismerte tehetségét. Tisztelői közé tartozott Mengyelejev, Gábor Dénes, Szilárd Leó vagy Teller Ede, de megemlíthetjük XIII. Leó pápát is, aki magánkihallgatáson fogadta.

Jókai Mór · Karinthy Frigyes

Karinthy Frigyes: Így írtok ti

Karinthy Frigyes: Így írtok ti

Művei hatása a magyar irodalomban is érződik, hiszen Jókainak nem egy műve stílusában hasonlít a Verne-művekre, s ezt Jókai nem is tagadta. Karinthy Frigyes szintén szerette, amit az Így írtok tiben található Verne-utánzat mutat a legjobban.

Műveiből közel 200 filmfeldolgozás készült, amelyek között éppúgy találhatóak néhány perces némafilmek, mint százmillió dolláros szuperprodukciók.

Az UNESCO nyilvántartása szerint évtizedek óta a legtöbbet fordított szerzők közé tartozik, művei már 148 nyelven jelentek meg.

Édouard Riou

Számos művének illusztrációit Édouard Riou francia festő, könyvillusztrátor készítette.

Síremléke halála helyszínén, Amiens városban található.

Művei

Bővebben: Jules Verne magyarul kiadott műveinek listája

Verne fő műve a Különleges utazások (Les Voyages Extraordinaires) 54 regényből áll. Novellákat, esszéket, illetve drámai és lírai műveket is írt.

(Az évszám az első francia kiadás éve.)

Regények

Jules Verne: Cinq semaines en ballon
Jules Verne: Voyage au centre de la Terre
Jules Verne: De la Terre à la Lune
Jules Verne: Les enfants du capitaine Grant
Jules Verne: Vingt mille lieues sous les mers
Jules Verne: Autour de la lune
Jules Verne: Utazás a Holdba
Jules Verne: Une ville flottante
Jules Verne: Le tour du monde en quatre-vingts jours
Jules Verne: L'île mystérieuse
Jules Verne: Michel Strogoff
Jules Verne: Un capitaine de quinze ans
Jules Verne: Les cinq cents millions de la Bégum
Jules Verne: A büszke Orinoco
Jules Verne: A majmok birodalma

Jules Verne: Cinq semaines en ballon · Jules Verne: Voyage au centre de la Terre · Jules Verne: De la Terre à la Lune · Jules Verne: Les enfants du capitaine Grant · Jules Verne: Vingt mille lieues sous les mers · Jules Verne: Autour de la lune · Jules Verne: Utazás a Holdba · Jules Verne: Une ville flottante · Jules Verne: Le tour du monde en quatre-vingts jours · Jules Verne: L'île mystérieuse · Jules Verne: Michel Strogoff · Jules Verne: Un capitaine de quinze ans · Jules Verne: Les cinq cents millions de la Bégum · Jules Verne: A büszke Orinoco · Jules Verne: A majmok birodalma

Különleges utazásokba tartozó regényei:

 • 1862 – Öt hét léghajón (Cinq semaines en ballon)
 • 1864 – Utazás a Föld középpontja felé (Voyage au centre de la Terre)
 • 1865 – Utazás a Holdba (De la Terre à la Lune)
 • 1866 – Hatteras kapitány (Les Aventures du capitaine Hatteras)
 • 1868 – Grant kapitány gyermekei (Les Enfants du capitaine Grant)
 • 1870 – Nemo kapitány (Húszezer mérföld a tenger alatt) (Vingt mille lieues sous les mers)
 • 1870 – Utazás a Hold körül (Autour de la Lune) - az Utazás a Holdba folytatása
 • 1871 – Az úszó város (Une ville flottante)
 • 1872 – Három orosz és három angol kalandjai (Aventures de trois Russes et de trois Anglais)
 • 1873 – A prémvadászok (Le Pays des fourrures)
 • 1873 – 80 nap alatt a Föld körül (Le Tour du monde en quatre-vingts jours)
 • 1875 – A rejtelmes sziget (L'Île mystérieuse)
 • 1875 – A Chancellor (Le Chancellor)
 • 1876 – Sztrogof Mihály (Michel Strogoff)
 • 1877 – Fekete Indiák (Les Indes noires)
 • 1877 – Hector Servadac
 • 1878 – A tizenöt éves kapitány (Un capitaine de quinze ans)
 • 1879 – A bégum ötszázmilliója (Les Cinq cents millions de la Bégum)
 • 1879 – Egy kínai viszontagságai Kínában (Les tribulations d'un chinois en Chine)
 • 1880 – A gőzház (Az Acélelefánt) (La Maison à vapeur)
 • 1881 – Nyolcszáz mérföld az Amazonason (La Jangada)
 • 1882 – A Robinsonok iskolája (L'École des Robinsons)
 • 1882 – A zöld sugár (Le Rayon vert)
 • 1883 – Kéraban, a vasfejű (Kéraban-le-Têtu)
 • 1884 – A lángban álló szigettenger (L’Archipel en feu)
 • 1884 – Dél csillaga (L'étoile du sud)
 • 1885 – Sándor Mátyás (Mathias Sandorf)
 • 1886 – Egy sorsjegy története (Un Billet de loterie) másik címe: Kamp Ole sorsjegye (például a MEK-ben is ezen a címen található)
 • 1886 – Hódító Robur (Robur-le-Conquérant)
 • 1887 – Észak Dél ellen (regény) (Nord contre Sud)
 • 1887 – Haza, Franciaországba (Le Chemin de France)
 • 1888 – Kétévi vakáció (Deux Ans de vacances)
 • 1889 – A névtelen család (Famille-sans-nom)
 • 1889 – Világfelfordulás (Sans dessus dessous) (az Utazás a Holdba folytatása)
 • 1890 – Cirkuszkocsival a Sarkvidéken át (César Cascabel)
 • 1891 – A Franklin kifut a tengerre (Branicanné asszony) (Mistress Branican)
 • 1892 – Várkastély a Kárpátokban (Le Château des Carpathes)
 • 1892 – Bombarnac Klaudius (Egy riporter jegyzőkönyve)
 • 1893 – Senki fia (P'tit-Bonhomme)
 • 1894 – Antifer mester csodálatos kalandjai (Mirifiques Aventures de maître Antifer)
 • 1895 – Az úszó sziget (L’Île à hélice)
 • 1896 – A francia zászló (Face au drapeau)
 • 1896 – Clovis Dardentor (Clovis Dardentor)
 • 1897 – Jégszfinx (Le Sphinx des glaces)
 • 1898 – Az Orinocon fölfelé (A büszke Orinoco) (Le Superbe Orénoque)
 • 1899 – A különös végrendelet (Le Testament d'un excentrique)
 • 1900 – Új hazában (Seconde patrie)
 • 1901 – Város a levegőben (A majmok birodalma) (Le Village aérien)
 • 1901 – Cetvadászok (Jean-Marie Cabidoulin kalandjai) (Les Histoires de Jean-Marie Cabidoulin)
 • 1902 – A két Kip testvér (Les Frères Kip)
 • 1903 – Az Antillák világa (Bourses de voyage)
 • 1904 – Véres dráma Livóniában (Un drame en Livonie)
 • 1904 – A Világ Ura (Maître du monde)
 • 1905 – A Szahara tengere (L'Invasion de la mer)

Jules Verne: La journée d'un journaliste américain en 2889

Jules Verne: La journée d'un journaliste américain en 2889

További regényei és novellái:

 • 1851 – Dráma a levegőben (Un Drame dans les airs)
 • 1852 – Martin Paz (Martin Paz)
 • 1854 – Zakariás mester (Maître Zacharius)
 • 1855 – Telelés Grönlandban (Un Hivernage dans les glaces)
 • 1864 – Chanteleine grófja (Le Comte de Chanteleine)
 • 1871 – Az ostromzáron át Les Forceurs de blocus
 • 1874 – Ox doktor hóbortos ötlete (Le Docteur Ox); Doktor Ox teóriája címen is (Móra Kiadó 1973, Budapest)
 • 1881 – Tiz órán át a vadászaton (Dix heures en chasse)
 • 1884 – Híjj-zutty (Frritt-Flacc)
 • 1885 – A Cynthia hajótöröttje (L'Épave du "Cynthia")
 • 1886 – A Raton család (La Famille Raton)
 • 1887 – Gil Braltar (Gil Braltar)
 • 1890 – A XXIX. században (La Journée d'un journaliste américain en 2889)
 • 1893 – Disz úrfi és Esz kisasszony (Monsieur Ré-Dièze et Mademoiselle Mi-Bémol)
 • 1905 – Világítótorony a világ végén (Le Phare du bout du Monde)

Posztumusz megjelent művei

 • 1907 – Thompson és Társa (L'Agence Thompson and Co)
 • 1907 – Az aranyvulkán (Le Volcan d'or)
 • 1907 – A Jonathan hajótöröttei (Naufreges du Jonathan)
 • 1908 – Az arany meteor (La chasse au météore)
 • 1908 – A dunai hajós (Le Pilote de Danube)
 • 1910 – A humbug, avagy: amerikai erkölcsök (Le Humbug. Mœurs américaines)
 • 1910 – Az örök Ádám (L'Éternel Adam)
 • 1911 – Storitz Vilmos titka (Le secret de Wilhelm Storitz)
 • 1914 – A Barsac-expedíció különös története (La Prodigieuse Aventure de la Mission Barsac)
 • 1994 – Párizs a XX. században (Paris au XXe siècle) (a mű 1863-ban készült, részletes keletkezéstörténet a műről készült lapon)

Verseskötetei

 • 1989 – Kiadatlan költemények

Ismeretterjesztő művei

 • 1864–1880 – A Föld felfedezése (Histoire des grands voyages et des grands voyageurs)

Magyarországi gyűjteményes kiadás

Az Unikornis Kiadó 1997 és 2005 között Jules Verne összes művei címen 80 kötetes sorozatot jelentetett meg (a sorozatot eredetileg 75 kötetesre tervezték). A sorozatban több olyan Verne-mű megjelent, amely magyar nyelven előtte még egyszer sem volt olvasható. A sorozat 80. kötete Horváth Árpád Verne, a technika álmodója című munkája az író teljes életművét bemutatja, Verne munkáit röviden elemzi. Ebben a kötetben kaptak helyet a lírai, drámai alkotások és novellagyűjtemények is.

A sorozat kötetei:

Jules Verne: A dunai hajós
Jules Verne: A különös végrendelet
Jules Verne: A Szahara tengere
Jules Verne: Grant kapitány gyermekei
Jules Verne: Dél csillaga
Jules Verne: Hódító Robur
Jules Verne: Keraban, a vasfejű
Jules Verne: A világ ura
Jules Verne: Egy kínai viszontagságai Kínában
Jules Verne: Senki fia
Jules Verne: Róma ostroma és más elbeszélések
Jules Verne: A büszke Orinoco
Jules Verne: Egy sorsjegy története
Jules Verne: Utazás a Föld középpontja felé
Jules Verne: Utazás a Holdba
Jules Verne: Utazás a Hold körül
Jules Verne: A lángban álló szigettenger
Jules Verne: Észak Dél ellen
Jules Verne: Branicanné asszonyság
Jules Verne: Hector Servadac
Jules Verne: Világfelfordulás
Jules Verne: A francia zászló
Jules Verne: A névtelen család
Jules Verne: A jangada
Jules Verne: Hatteras kapitány
Jules Verne: A rejtelmes sziget
Jules Verne: Nemo kapitány
Jules Verne: Az arany meteor
Jules Verne: Az aranyvulkán
Jules Verne: A két Kip testvér
Jules Verne: Várkastély a Kárpátokban
Jules Verne: A Fekete Indiák
Jules Verne: Antifer mester csodálatos kalandjai
Jules Verne: Cetvadászok
Jules Verne: Haza, Franciaországba / Gil Braltar
Jules Verne: Sztrogof Mihály
Jules Verne: Thompson és társa
Jules Verne: A zöld sugár
Jules Verne: Clovis Dardentor
Jules Verne: Storitz Vilmos titka
Jules Verne: A Barsac-expedíció különös története
Jules Verne: A tizenöt éves kapitány
Jules Verne: A prémvadászok
Jules Verne: Utazás Angliában
Jules Verne: Kétévi vakáció
Jules Verne: Három orosz és három angol kalandjai
Jules Verne: Város a levegőben
Jules Verne: Nyolcvan nap alatt a Föld körül
Jules Verne: A Robinsonok iskolája
Jules Verne: Egy pap 1835-ben
Jules Verne: Az úszó sziget
Jules Verne: César Cascabel
Jules Verne: A Föld felfedezése
Jules Verne: Sándor Mátyás
Jules Verne: Párizs a XX. században
Jules Verne: Öt hét léghajón
Jules Verne: A Chancellor
Jules Verne: Claudius Bombarnac
Jules Verne: Az úszó város
Jules Verne: Robinson bátya
Jules Verne: Az új hazában
Jules Verne – André Laurie: A Cynthia hajótöröttje

Jules Verne: A dunai hajós · Jules Verne: A különös végrendelet · Jules Verne: A Szahara tengere · Jules Verne: Grant kapitány gyermekei · Jules Verne: Dél csillaga · Jules Verne: Hódító Robur · Jules Verne: Keraban, a vasfejű · Jules Verne: A világ ura · Jules Verne: Egy kínai viszontagságai Kínában · Jules Verne: Senki fia · Jules Verne: Róma ostroma és más elbeszélések · Jules Verne: A büszke Orinoco · Jules Verne: Egy sorsjegy története · Jules Verne: Utazás a Föld középpontja felé · Jules Verne: Utazás a Holdba · Jules Verne: Utazás a Hold körül · Jules Verne: A lángban álló szigettenger · Jules Verne: Észak Dél ellen · Jules Verne: Branicanné asszonyság · Jules Verne: Hector Servadac · Jules Verne: Világfelfordulás · Jules Verne: A francia zászló · Jules Verne: A névtelen család · Jules Verne: A jangada · Jules Verne: Hatteras kapitány · Jules Verne: A rejtelmes sziget · Jules Verne: Nemo kapitány · Jules Verne: Az arany meteor · Jules Verne: Az aranyvulkán · Jules Verne: A két Kip testvér · Jules Verne: Várkastély a Kárpátokban · Jules Verne: A Fekete Indiák · Jules Verne: Antifer mester csodálatos kalandjai · Jules Verne: Cetvadászok · Jules Verne: Haza, Franciaországba / Gil Braltar · Jules Verne: Sztrogof Mihály · Jules Verne: Thompson és társa · Jules Verne: A zöld sugár · Jules Verne: Clovis Dardentor · Jules Verne: Storitz Vilmos titka · Jules Verne: A Barsac-expedíció különös története · Jules Verne: A tizenöt éves kapitány · Jules Verne: A prémvadászok · Jules Verne: Utazás Angliában · Jules Verne: Kétévi vakáció · Jules Verne: Három orosz és három angol kalandjai · Jules Verne: Város a levegőben · Jules Verne: Nyolcvan nap alatt a Föld körül · Jules Verne: A Robinsonok iskolája · Jules Verne: Egy pap 1835-ben · Jules Verne: Az úszó sziget · Jules Verne: César Cascabel · Jules Verne: A Föld felfedezése · Jules Verne: Sándor Mátyás · Jules Verne: Párizs a XX. században · Jules Verne: Öt hét léghajón · Jules Verne: A Chancellor · Jules Verne: Claudius Bombarnac · Jules Verne: Az úszó város · Jules Verne: Robinson bátya · Jules Verne: Az új hazában · Jules Verne – André Laurie: A Cynthia hajótöröttje

1997

1998

1999

2000

2001

2002

2003

Emlékezete

Nantesban található a Musée Jules Verne, amely röviden mutatja be az író életét, külön hangsúlyt helyez Verne műveiből készült színdarabokra és mozifilmekre. A Múzeumtól pár lépésre található Nemo kapitány szobra.

Nevét a Jules Verne TEE járat viselte 1980 és 1989 között.

Kapcsolódó képek

Irodalom

Horváth Árpád · Gérard Klein

Horváth Árpád: Verne, a technika álmodója

Horváth Árpád: Verne, a technika álmodója

 • Horváth Árpád: Verne, a technika álmodója Unikornis Kiadó, Budapest, 2005 (első kiadása: 1969) 374 oldal ISBN 9634272142
 • Gérard Klein: Verne megértéséhez (Galaktika 3. szám, 1973, 111–125. oldal)
 • Ghislain de Diesbach: Le Tour de Jules Verne en 80 livres (Utazás Jules Verne körül 80 könyvben)
 • Zoltán Péter: A képzelet varázslója (Jules Verne élete) Móra Ferenc Könyvkiadó, 1972
 • Berencz János: Verne kislexikon Pallas Stúdió, Budapest, 1997, 220 oldal ISBN 9639022314
 • Kuczka Péter (szerk.) A rejtélyes Verne Gyula Kozmosz Könyvek, Móra Ferenc Könyvkiadó, Budapest, 1978, 322 oldal · ISBN 9632113098

További információk

Hankiss János

Kapcsolódó szócikkek

 • Jules Verne magyarul kiadott műveinek listája
 • Bekannte und unbekannte Welten. Abenteuerliche Reisen