!

Joy Adamson brit osztrák

1910. január 20. (Troppau, Szilézia, Osztrák-Magyar Monarchia) – 1980. január 3. (Shaba Nemzeti Park, Kenya)

Teljes névFriederike Victoria Gessner
Nem
Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org/wiki/Joy_Adamson http://en.wikipedia.org/wiki/Joy_Adamson
Életrajz

Képek 5

Könyvei 14

Joy Adamson: Oroszlánhűség
Joy Adamson: Elza és kölykei
Joy Adamson: A pettyes szfinx
Joy Adamson: A pettyes szfinx nyomában
Joy Adamson: Shaba királynője
Joy Adamson: A fürkésző szellem
Joy Adamson: Born Free
Joy Adamson: Living Free
Joy Adamson: Forever Free
Joy Adamson: Pippa's Challenge

Kapcsolódó sorozatok: Oroszlánhűség, A pettyes szfinx, Story of Elsa, The Spotted Sphinx

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Aranytoll, Macmillan Collector's Library

Róla szóló könyvek 2

George Adamson: Oroszlánok között
Caroline Cass: Joy Adamson

Népszerű alkotóértékelések

>!
Morn

Joy Adamson

Szerencse, hogy Joy Adamson volt nekünk és megírta csodálatos történeteit. Gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt megszerettette a vadont és megismertetett azon nagymacskákkal, akikről nagyon keveset tudtunk. Őszinte volt, óvatosságra intett és nem hitegette az olvasókat, nem játékos, nagyra nőtt kiskedvenceknek mutatta be az oroszlánokat, gepárdokat és főképp a leopárdokat. Nagyon tehetséges, sokoldalú nő volt, akit nem lehetett nem megkedvelni és kötődni hozzá míg kalandjait olvastam. Sosem érdekelt igazán Afrika, de a művei elérték hogy egy kicsit magam is vágyódjam oda.

>!
Papucskosbor

Joy Adamson

Joy Adamson különleges helyet foglal el a szívemben. Hozzájárult ahhoz, hogy már gyerekkoromban megszeressem és tiszteljem a természetet, hogy csodának éljem meg azt, mikor az erdőt járva megpillantok egy-egy állatot, ritka növényt, vagy csak hogy ott lehetek és érezhetem az erdő illatát, hallhatom hangjait. Nagyon szeretem a könyveit, szereplőit és ahogy megfogja Afrika hangulatát. Ugyanakkor örülök, hogy nem egymás után közvetlenül olvastam őket, mert így volt idő a leülepedésre. Néha úgy éreztem, hogy túl részletesen írja le az állatok keresését, vagy hogy kicsit ellentmondásosan viselkedik a kölykökkel, de összességében ezek nem rontották az élményt. Nagyon jó volt olvasni. :)

>!
Lena430

Joy Adamson

Annyira megszerettem a történeteit, hogy amikor elősször elovastam őket (beleértve az önéletrajzát is) kijelentettem, hogy csak ezeket fogom onnantól olvasni (nos.. régen volt),de majdnem egymás után háromszor is végig olvastam őket, mert nem mondhatóak átlagos vagy megunható könyveknek. Nem lehetett könnyű élete, de biztosan érdekes és néha ilyesztő volt, de pár napra szívesen cseréltem volna vele. Mindig könnybelábadt a szemem amikor egy nem kifejezetten vidám részt olvasatm, mintha vele éltem volna át én is…
Tervezem, hogy még sokszor elolvasom a könyveit, és bejárom Kenyát!

>!
Aurora_Serenity_White I

Joy Adamson

Egyszerűen imádom a könyveit, ahogy Afrikáról, a vadállatokról ír, az valami csodálatos.


Népszerű idézetek

>!
Tintapatrónus P

„Pati [szirti borz] még újszülött korában került hozzánk s életmódja teljesen a mienkhez alkalmazkodott. Rokonával, az éjszakai életet élő fakúszó borzzal ellentétben a szirti borz nappali állat. Pati az éjszakát szőrmegallérként nyakam köré simulva szokta átaludni. Növényi tápláléka mellett olthatatlan vágy élt benne a szeszesitalok, ezek közt is a legtöményebbek iránt. Amikor csak alkalom adódott, felborogatta a pálinkás üveget, kihúzta a dugót, s tartalmát felnyalogatta. Egészségének nagyon ártott a szesz, "erkölcseiről” nem is beszélve, ezért sokirányú óvintézkedéssel igyekeztünk whisky és gin iránti szenvedélyének gátat vetni

13. oldal

>!
maneki_neko

Most is mindig Nurura bíztuk Elzát, ha mi nem lehettünk vele. Egyik nap filmfelvételeket akartunk róla csinálni, ezért felszólítottuk Nurut, hogy szokásos viharvert inge és nadrágja helyett vegyen fel valami csinosabb öltözéket. Néhány perc múlva megdöbbentő kinézésű, testreszabott vajszínű kabátban jelent meg. A kabát elejét végig aranyozott sujtás díszítette. Nuru az esküvőjére vásárolta ezt a pompás ruhadarabot és most olyan volt benne, mint egy hivatásos oroszlánszelídítő. Elza rápillantott s a következő pillanatban a bokrok közé menekült. A lombok közül lesett kifelé, míg csak meg nem állapította az elváltozott Nuru személyazonosságát. Akkor odasétált hozzá és mancsával rácsapott, mintha csak azt mondaná: „Mi a csodának rémítettél meg ennyire?”

68. oldal

>!
kkata76 P

Elza maga volt a megtestesült udvariasság. Üdvözölte az idegeneket és ebéd közben csak egyszer söpörte le farkával az asztalterítéket.

84. oldal, Hetedik fejezet - Az első kísérlet

>!
Sisyll P

Vajon miért vagyunk olyan gyanakvóak és bizalmatlanok embertársainkkal szemben, míg állatok jelenlétében felszabadultan, szeretetreméltóan viselkedünk? Talán fejlettebb értelmünk okozza, amely elválaszt bennünket egymástól, kritikussá tesz a másikkal szemben, míg az állatok áthidalják a köztünk levő különbséget, és olyan harmóniát teremtenek számunkra, amit mi emberek alig vagyunk képesek biztosítani egymásnak.

160. oldal Elza

>!
Viki77

Ahogy Elzával üldögéltünk, szorosan egymás mellett, úgy éreztem, mintha a paradicsom küszöbén lennénk – ember és állat bizalmas egyetértésben.

85. oldal, Nyolcadik fejezet - A második próba (Aranytoll, 2007)

>!
Sisyll P

Mindenki pontosan annyit kap az élettől, amennyit belefektet.

131. oldal 8. Festő-expedíciókon

>!
Sisyll P

Mi emberek, gyakran elfeledjük, hogy nincs jogunk más élőlények rovására élni.

159. oldal 11. Elza

>!
szangi

Egyik éjszaka lefetyelés zajára ébredtem, és félálomban lévén, egy darabig hallgatóznom kellett, míg rájöttem, hogy egy nőstény oroszlán van a sátramban, és a mosdótálamból iszik. Mindössze egy asztal választott el Afrika e nemes képviselőjétől, így nem volt mit tennem, mint ráordítani, és noszogatni, hogy menjen el, amit előzékenyen meg is tett. Jelentettem az esetet a parkőrnek, de ő kijelentette, hogy a Serengeti oroszlánjai híresek arról, hogy időnként bemennek a sátrakba, feltépik a padlóburkolatot, és szemügyre veszik az ott történteket.

282. oldal

>!
szangi

Szörnyűséges elgondolni, hogy az ember megkísérli a természet örök törvényeit leigázni, ahelyett, hogy engedelmeskednék neki. Az összes fajok közül az emberé a legfejlettebb, értelmileg a legmagasabb fokon álló, mégis egyedül mi vagyunk azok, akik könyörtelenül felborítjuk a természet egyensúlyát azáltal, hogy elért vívmányainkat elsősorban a saját hasznunkra fordítjuk.

>!
Terka6

Egyszeriben megérzi, ki szereti s azzal ő is szeretetreméltóan viselkedik. Az „ideges” vendégekkel kíméletes, de aki valóban megretten tőle, az nehéz időnek néz elébe. Nem mintha Elza bárkit is valaha bántana, de az ilyeneket teljes gyönyörűséggel rémíti halálra.

67. oldal