!

Joy Adamson brit osztrák

1910. január 20. (Troppau, Szilézia, Osztrák-Magyar Monarchia) – 1980. január 3. (Shaba Nemzeti Park, Kenya)

Tudástár · 1 kapcsolódó alkotó · 2 film

Teljes névFriederike Victoria Gessner
Nem
Életrajz

Képek 5

Könyvei 14

Joy Adamson: Oroszlánhűség
Joy Adamson: Elza és kölykei
Joy Adamson: A pettyes szfinx
Joy Adamson: A pettyes szfinx nyomában
Joy Adamson: Shaba királynője
Joy Adamson: A fürkésző szellem
Joy Adamson: Born Free
Joy Adamson: Living Free
Joy Adamson: Forever Free
Joy Adamson: Pippa's Challenge

Kapcsolódó sorozatok: Oroszlánhűség · A pettyes szfinx · Story of Elsa angol · The Spotted Sphinx angol · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Aranytoll Könyvmolyképző · Macmillan Collector's Library angol

Róla szóló könyvek 2

George Adamson: Oroszlánok között
Caroline Cass: Joy Adamson

Népszerű alkotóértékelések

Morn>!

Joy Adamson

Szerencse, hogy Joy Adamson volt nekünk és megírta csodálatos történeteit. Gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt megszerettette a vadont és megismertetett azon nagymacskákkal, akikről nagyon keveset tudtunk. Őszinte volt, óvatosságra intett és nem hitegette az olvasókat, nem játékos, nagyra nőtt kiskedvenceknek mutatta be az oroszlánokat, gepárdokat és főképp a leopárdokat. Nagyon tehetséges, sokoldalú nő volt, akit nem lehetett nem megkedvelni és kötődni hozzá míg kalandjait olvastam. Sosem érdekelt igazán Afrika, de a művei elérték hogy egy kicsit magam is vágyódjam oda.

Papucskosbor>!

Joy Adamson

Joy Adamson különleges helyet foglal el a szívemben. Hozzájárult ahhoz, hogy már gyerekkoromban megszeressem és tiszteljem a természetet, hogy csodának éljem meg azt, mikor az erdőt járva megpillantok egy-egy állatot, ritka növényt, vagy csak hogy ott lehetek és érezhetem az erdő illatát, hallhatom hangjait. Nagyon szeretem a könyveit, szereplőit és ahogy megfogja Afrika hangulatát. Ugyanakkor örülök, hogy nem egymás után közvetlenül olvastam őket, mert így volt idő a leülepedésre. Néha úgy éreztem, hogy túl részletesen írja le az állatok keresését, vagy hogy kicsit ellentmondásosan viselkedik a kölykökkel, de összességében ezek nem rontották az élményt. Nagyon jó volt olvasni. :)

Lena430>!

Joy Adamson

Annyira megszerettem a történeteit, hogy amikor elősször elovastam őket (beleértve az önéletrajzát is) kijelentettem, hogy csak ezeket fogom onnantól olvasni (nos.. régen volt),de majdnem egymás után háromszor is végig olvastam őket, mert nem mondhatóak átlagos vagy megunható könyveknek. Nem lehetett könnyű élete, de biztosan érdekes és néha ilyesztő volt, de pár napra szívesen cseréltem volna vele. Mindig könnybelábadt a szemem amikor egy nem kifejezetten vidám részt olvasatm, mintha vele éltem volna át én is…
Tervezem, hogy még sokszor elolvasom a könyveit, és bejárom Kenyát!

Aurora_Serenity_White I>!

Joy Adamson

Egyszerűen imádom a könyveit, ahogy Afrikáról, a vadállatokról ír, az valami csodálatos.


Népszerű idézetek

Dorqa P>!

„Pati [szirti borz] még újszülött korában került hozzánk s életmódja teljesen a mienkhez alkalmazkodott. Rokonával, az éjszakai életet élő fakúszó borzzal ellentétben a szirti borz nappali állat. Pati az éjszakát szőrmegallérként nyakam köré simulva szokta átaludni. Növényi tápláléka mellett olthatatlan vágy élt benne a szeszesitalok, ezek közt is a legtöményebbek iránt. Amikor csak alkalom adódott, felborogatta a pálinkás üveget, kihúzta a dugót, s tartalmát felnyalogatta. Egészségének nagyon ártott a szesz, "erkölcseiről” nem is beszélve, ezért sokirányú óvintézkedéssel igyekeztünk whisky és gin iránti szenvedélyének gátat vetni

13. oldal

Eszter01>!

Amikor egy Lubero nevű kicsiny településhez érkeztünk, bennszülött gyerekek ízletesnek látszó erdei szamócával telt kosarakat kínáltak eladásra. Sajnálkozva utasítottam el, mert eszembe jutott egyik barátom esete, aki éppily csábító gyümölcsöt vásárolt Kairóban, s élvezettel el is fogyasztotta. Pár nappal később véletlenül egy sikátoron ment végig, s látta, hogy egy sereg egyiptomi kuporog egymás mellett, s buzgón nyalják le a port az eladásra szánt eperről.

61. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kairó · szamóca
3 hozzászólás
Eszter01>!

Mint minden szirti borz, Pati is növényi táplálékon élt. Szerette a banánt, a paw-paw gyümölcsöt és a mangófáét, amit gyakran elcsent a tányéromról. De valódi gyengéje a szeszes ital volt: valahányszor egy flaskót talált, felborította, és kihúzta belőle a dugót.

127. oldal

Kapcsolódó szócikkek: banán · borz
kkata76>!

Elza maga volt a megtestesült udvariasság. Üdvözölte az idegeneket és ebéd közben csak egyszer söpörte le farkával az asztalterítéket.

84. oldal, Hetedik fejezet - Az első kísérlet

Sisyll>!

Mindenki pontosan annyit kap az élettől, amennyit belefektet.

131. oldal 8. Festő-expedíciókon

Sisyll>!

Vajon miért vagyunk olyan gyanakvóak és bizalmatlanok embertársainkkal szemben, míg állatok jelenlétében felszabadultan, szeretetreméltóan viselkedünk? Talán fejlettebb értelmünk okozza, amely elválaszt bennünket egymástól, kritikussá tesz a másikkal szemben, míg az állatok áthidalják a köztünk levő különbséget, és olyan harmóniát teremtenek számunkra, amit mi emberek alig vagyunk képesek biztosítani egymásnak.

160. oldal Elza

Sisyll>!

Mi emberek, gyakran elfeledjük, hogy nincs jogunk más élőlények rovására élni.

159. oldal 11. Elza

Sippancs P>!

(…) sebeket könnyebb gyógyítani, mint beteg kedélyt.

228. oldal

maneki_neko>!

Most is mindig Nurura bíztuk Elzát, ha mi nem lehettünk vele. Egyik nap filmfelvételeket akartunk róla csinálni, ezért felszólítottuk Nurut, hogy szokásos viharvert inge és nadrágja helyett vegyen fel valami csinosabb öltözéket. Néhány perc múlva megdöbbentő kinézésű, testreszabott vajszínű kabátban jelent meg. A kabát elejét végig aranyozott sujtás díszítette. Nuru az esküvőjére vásárolta ezt a pompás ruhadarabot és most olyan volt benne, mint egy hivatásos oroszlánszelídítő. Elza rápillantott s a következő pillanatban a bokrok közé menekült. A lombok közül lesett kifelé, míg csak meg nem állapította az elváltozott Nuru személyazonosságát. Akkor odasétált hozzá és mancsával rácsapott, mintha csak azt mondaná: „Mi a csodának rémítettél meg ennyire?”

68. oldal

Sippancs P>!

A hullámzó fűből és a mélykék ég hátteréből kiemelkedő, a késő délutáni naptól erőteljesen megvilágított alakja maga volt a tökéletes szépség. Számomra azonban nemcsak a végtelen afrikai szavanna pompás vadját jelentette, hanem ennél sokkal többet. Úgy éreztem, mintha visszatértünk volna abba a korba, amikor ember és állat még összhangban élt és bízott egymásban. Mennyire szerettem volna átölelni Tinyt, és örökké visszatartani ezt a pillanatot!

134-135. oldal