!

Joseph Sheridan Le Fanu ír

1814. augusztus 28. (Dublin) – 1873. február 7. (Dublin)

Teljes névJoseph Thomas Sheridan Le Fanu
NemFérfi
Wikipédiahttp://en.wikipedia.org/wiki/Sheridan_Le_Fanu

Könyvei 26

Joseph Sheridan Le Fanu: Fogadó a Repülő Sárkányhoz
Joseph Sheridan Le Fanu – E. T. A. Hoffmann: Carmilla / Denner Ignác
Thomas Nashe – William Congreve – Horace Walpole – Joseph Sheridan Le Fanu: Kalandos históriák
Joseph Sheridan Le Fanu – George Eliot – Robert Louis Stevenson – Oscar Wilde: Különös históriák
Joseph Sheridan Le Fanu: Carmilla (angol)
Rudyard Kipling – Joseph Sheridan Le Fanu – E. F. Benson: The Room in the Tower and Other Ghost Stories (Penguin Readers)
Thomas Hood – Mark Lemon – Joseph Sheridan Le Fanu – Catherine Crowe: The Man with Two Shadows and Other Ghost Stories (Penguin Readers)
Joseph Sheridan Le Fanu: Uncle Silas
Joseph Sheridan Le Fanu: In a Glass Darkly
Joseph Sheridan Le Fanu: Green Tea

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Penguin Classics, A krimi gyöngyszemei

Antológiák 12

Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota
Vic Parker (szerk.): Klasszikus rémtörténetek
Borbás Mária (szerk.): 21 rémes történet
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 51.
Ruttkay Kálmán – Budai Katalin (szerk.): A három idegen
Pelle János (szerk.): A múmia lába
Sziládi János (szerk.): Galaktika 91.
Bárány György (szerk.): Fantasztikus történetek
Dale Townshend (szerk.): Chilling Horror Short Stories
John Crafton (szerk.): Classic Ghost Stories

Népszerű idézetek

>!
Papusz P

Ha két ember, aki szeret olvasni, sok könyvet és sok várost ismer, s eleget utazott is, beszélgetni akar, igazán különös lenne, ha nem találnának kellő témát.

Zöld tea - 1. Dr. Hesselius elbeszéli, hogyan találkozott Jennings tiszteletes úrral

Kapcsolódó szócikkek: beszélgetés · olvasás
>!
Arianrhod MP

De Lafontaine kisasszony – aki német apjára hivatkozva lélektani és metafizikai érzéket tulajdonított magának, továbbá misztikus hajlamokat – kijelentette, nem árt tudni a holdról, hogy mikor ilyen vakítóan világít, különleges szellemi hatást fejt ki. Az ilyen mértékig tündöklő teliholdnak többféle befolyás is tulajdonítható. Hat az álomra, az őrültekre, a gyenge idegzetűekre: csodás fizikai hatást is gyakorolhat az élettani folyamatokra. A kisasszony beszámolt unokafivére esetéről, aki tisztként szolgált egy kereskedőhajón; egy ilyen éjszakán a fedélzeten háton fekve érte az álom: arcába világított a hold, és álmából, melynek során egy karmos vénasszony cibálta a pofazacskóját, arra riadt fel, hogy vonásai szörnyen féloldalasak; ábrázatának egyensúlya azóta sem billent helyre.

133. oldal, Carmilla

>!
kkata76 P

Félni nem féltem; egyike voltam azoknak a szerencsés gyerekeknek, akiket szándékosan óvnak a kísértethistóriáktól, tündérmeséktől, s nem tömik tele a fejüket olyan bölcselmekkel, amelyek arra indítják az embert, hogy a paplan alatt keressen menedéket, valahányszor megreccsen az ajtó, vagy a kilobbanó gyertya fényénél kecsesen perdül egyet az ágymennyezet tartóoszlopának árnyéka az arcához legközelebb eső falon.

128. oldal, Carmilla

>!
Arianrhod MP

Körülbelül négy éve kezdtem el dolgozni egy témán, amely rendkívül sok töprengésre és olvasásra késztetett. A könyv az antik világ vallásos metafizikájával foglalkozott volna.
– Gondolom, miről lehet szó – mondtam –, a művelt és gondolkodó pogányok tényleges vallásosságáról, mely lényegesen különbözik a szimbólumok bálványozásától, nemde? Nagy és igen érdekes terület.
– Igen, de ártalmas az elmére – úgy értem, a keresztényi elmére. A pogányság egészében, lényegében egységes, vallásuk ez ártó összetartó erő révén áthatja a művészetüket is, és mindkettő egész magatartásukat; a tárgy megfoszt magunktól, s bűvkörébe von, és biztos a vég. Isten irgalmazzon nekem! Sokat írtam; késő éjszakáig fenn szoktam maradni. Szüntelenül témámon gondolkodtam.

>!
Carmilla 

(…) – Különben is, miképpen állíthatod, hogy a te vallásod meg az enyém ugyanaz? A ti szertartásaitok sértenek engem, és én gyűlölöm a temetést! Micsoda fontoskodás! Hiszen meg kell halnod neked is – mindenkinek meg kell halnia; és mindenki boldogabb, aki meghalt!

38. oldal, Carmilla (Jószöveg, 2006)

>!
Timár_Krisztina ISP

One of the terrible dislocations of our habits of mind respecting the dead is that our earthly future is robbed of them, and we thrown exclusively upon retrospect. From the long look forward they are removed, and every plan, imagination, and hope henceforth a silent and empty perspective. But in the past they are all they ever were. Now let me advise all who would comfort people in a new bereavement to talk to them, very freely, all they can, in this way of the dead. They will engage in it with interest, they will talk of their own recollections of the dead, and listen to yours, though they become sometimes pleasant, sometimes even laughable.

114. oldal

>!
Raesade

Hosszú, hosszú ideig kell a bűn útját járni ahhoz, hogy a gonoszság leigázza a való természetet, s útját szegje a zaklatott lélek rezdüléseinek, melyek sokáig tanúskodnak még a hajdani jóságról!

380. oldal, Fogadó a Repülő Sárkányhoz

>!
Timár_Krisztina ISP

'Well, Miss Maud, dear, I hope you'll like your new governess—for it's more than I do, just at present at least,' said Mrs. Rusk, sharply—she was awaiting me in my room. 'I hate them French-women; they're not natural, I think. I gave her her supper in my room. She eats like a wolf, she does, the great raw-boned hannimal. I wish you saw her in bed as I did. I put her next the clock-room—she'll hear the hours betimes, I'm thinking. You never saw such a sight. The great long nose and hollow cheeks of her, and oogh! such a mouth! I felt a'most like little Red Riding-Hood—I did, Miss.'

18-19. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Piroska
1 hozzászólás
>!
_ada

(…) a legfőbb tudás önmagunk ismerete.

175. oldal (William Congreve: Incognita, avagy Szerelem és Kötelesség megbékélése)