!

Joseph Conrad brit lengyel

1857. december 3. (Berdyczów, Ukrajna, Orosz Birodalom) – 1924. augusztus 3. (Bishopsbourne, Kent, Nagy-Britannia)

Teljes névTeodor Józef Konrad Nałęcz-Korzeniowski
NemFérfi
Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org/wiki/Joseph_Conrad
Életrajz

Képek 5

Könyvei 44

Joseph Conrad: A sötétség mélyén
Joseph Conrad: Heart of Darkness
Joseph Conrad: Lord Jim
Joseph Conrad: A titkosügynök
Joseph Conrad: Nyugati szemmel
Joseph Conrad: Győzelem
Joseph Conrad: Nostromo
Joseph Conrad: Az árnyéksáv
Joseph Conrad: Tájfun
Joseph Conrad: Véletlen

Kapcsolódó kiadói sorozatok: A Világirodalom Remekei, Aranytoll, (Új) Galaktika Fantasztikus Könyvek, Horizont könyvek, Olcsó akció, Klasszik, Klub klasszikusok, Arany Közép-Európa, A kiválasztottak, A kiválasztottak, (Új) Galaktika Baráti Kör, Oxford Bookworms Library, Macmillan Collector's Library, Vintage Classics, Penguin Popular Classics, Penguin English Library, Penguin Essentials, Kétnyelvű Klasszikusok (Kossuth)

Antológiák 12

Cserna György (szerk.): Kísértethistóriák
Domokos János (szerk.): A világirodalom legszebb elbeszélései I-III.
A titokzatos idegen
Osztovits Levente (szerk.): Tájfun
Domokos János – Görög Lívia (szerk.): Világirodalmi dekameron I-III.
Borbás Mária (szerk.): Halhatatlan szerelmesek I-II.
Ruttkay Kálmán – Budai Katalin (szerk.): A három idegen
Veress István (szerk.): A világ legjobb bűnügyi novellái – Az izgalom mesterei
Híres szerelmi történetek
Hitseker Mária (szerk.): Romantikus történetek

Róla szóló könyvek 3

Sarbu Aladár: Joseph Conrad világa
Frederick R. Karl: Joseph Conrad: The Three Lives
André Maurois: Gondolatművészek és szóbűvészek

Népszerű idézetek

>!
Kuszma P

Egy kritikusom megjegyezte, hogy ha más építkezési módszer mellett döntök, és gondosan dolgozom, a mesémet nagyjából kétszáz oldalon is előadhattam volna. Meg kell vallanom, nem látom tisztán, mit céloz meg az effajta bírálat, vagy hogy van-e valami haszna egy ilyen megjegyzésnek. Nem vitatom, hogy alkalmas módszert választva és tekintélyes erőfeszítéssel az egész történetet egy cigarettapapírra is fel lehet írni. Mi több, az egész emberiség históriáját meg lehet írni eképpen, ha kellő szenvtelenséggel tekintünk rá. A földünkön az idők kezdete óta élt emberek története egyetlen végtelenül tömör mondatba sűríthető: Megszülettek, szenvedtek, meghaltak… Micsoda mese! Csakhogy én, akinek az a sors adatott meg, hogy férfiak és nők határtalanul részletgazdag történetét meséljem el, képtelen vagyok ekkora szenvtelenségre.

10. oldal, A szerző előszava

>!
Kuszma P

Fyne is meg Mrs. Fyne is úgy beszélt a gyerekek vaskos egészségéről, mintha az az erkölcsi kiválóság folyománya volna; azzal a sajátos hangszínnel, amelyben mintha némi megvetés bujkált volna mindazok iránt, akiknek a gyermekei hajlamosak olykor kevésbé jól lenni.

160. oldal

1 hozzászólás
>!
ppeva P

…egy vallomás a legalkalmasabb eszköz, amivel az ember bolondot csinálhat magából; és hogy minden vallomás közül az írott a legkártékonyabb hatású. Soha ne tegyen vallomást! Soha, soha! Egy rosszul időzített tréfa mindig keserű megbánáshoz vezet. Tönkre is teheti az embert, nem azért, mert tréfa, hanem azért, mert rossz pillanatban hangzott el. Márpedig a vallomás, akármilyen természetű is, mindig rossz pillanatban jön. Csak a kíváncsiság teszi ideig-óráig elviselhetővé. Ön mosolyog, barátom? Pedig így van, másként az embert a második mondatánál elküldenék a pokolba. Hány együttérző lelket talál a világon, akire rábízná magát? Tízből egyet, százból, ezerből, tízezerből egyet? Milyen kiábrándítók azok a vallomások! Milyen rémes csalódást okoznak! Együttérzést keresünk, és a legjobb esetben is csak a megkönnyebbülés igen múlékony érzését kapjuk. Mert a vallomás, akármiféle vallomás felkavarja a hallgató lelkének titkos mélyeit. Gyakran olyan mélységeket, amelyekről neki is csak homályos sejtése van. Így aztán az igazak titokban triumfálnak, a szerencsések jót szórakoznak, az erősek fintorognak, a gyengéket vagy feldúljuk, vagy felingereljük aszerint, hogy mennyire őszinték önmagukhoz. És a szívében mindenki vagy őrültnek, vagy arcátlannak fog bélyegezni minket…

240. oldal

>!
szigiri

Hódítók voltak, és a hódításhoz nem kell egyéb, csak a nyers erőszak – amire pedig, ha rendelkezünk vele, kár büszkének lenni, hiszen erőnk csupán a többiek gyengeségéből fakadó véletlen.

I.

>!
marlow

Mókás dolog az élet – a könyörtelen logika rejtelmes rendje egy hiábavaló cél érdekében. A legtöbb, amit kaphatunk tőle: önmagunk megismerése – az is túlságosan későn érkezik – a kiolthatatlan megbánás aratása.

>!
Archibald_Tatum

A szállítóalkalmatosság, amely várta őket, nagyszerűen illusztrálhatta volna azt a közmondást, hogy „a valóság néha kegyetlenebb, mint a karikatúra”, ha lenne ilyen közmondás.

165. oldal (Európa, 1986)

2 hozzászólás
>!
shandy

Olyan ez, mintha álmot kísérelnék meg elmondani – hiábavaló törekvés, mert hiszen az álom elbeszélése nem idézheti föl az álom érzetét, a lehetetlenség, meglepetés és zavar keverékét a küszködő lázadás borzongásában, azt az érzést – az álom legbelsőbb lényegét –, hogy valami hihetetlen ejtette rabságba az embert.

Kapcsolódó szócikkek: álom
>!
Minka

Elővette az újságot. Nagyméretű, rózsaszín papírra nyomtatták, és úgy festett, mintha optimista irányvonalába pirult volna bele.

65. oldal

>!
zanni

Ismerik a lopakodó éhség ördögét, dühödt gyötrelmeit, sötét gondolatait, komor, töprengő szilajságát? Nos, én ismerem. Talpig ember legyen, aki rezzenetlenül szembe tud nézni az éhséggel. Sokkal könnyebb megbirkózni a gyásszal, a gyalázattal, önnön lelkünk elkárhozásával, mint a huzamos éhezéssel. Szomorú, de így van.

73. oldal

>!
colorstar

Különös, hogy az asszonyok mennyire érzéketlenek az igazság iránt. A maguk külön világában élnek, ilyen világ pedig sohasem létezett, és nem is létezhet soha. Túlságosan szép volna, és ha egyszer megvalósulna, már az első napnyugtakor darabokra hullana szét. Váratlanul fölbukkanna valamilyen nyomorúságos tény, amellyel mi férfiak a teremtés napja óta békésen megférünk, és fölborítaná az egészet.