!

Jorge Amado brazil

1912. augusztus 10. (Itabuna, Bahia, Brazília) – 2001. augusztus 6. (Salvador, Bahia, Brazília)

Teljes névJorge Leal Amado de Faria
NemFérfi
Honlaphttp://www.jorgeamado.org.br/
Wikipédiahttp://en.wikipedia.org/wiki/Jorge_Amado
Facebookhttps://www.facebook.com/pages/Jorge-Amado/49408359282
Életrajz

Képek 6

Könyvei 24

Jorge Amado: Flor asszony két férje
Jorge Amado: Gabriela
Jorge Amado: Zsubiabá
Jorge Amado: Csodabazár
Jorge Amado: Galád kandúr és Fecske kisasszony
Jorge Amado: Holt tenger / Az éjszaka pásztorai
Jorge Amado: Végtelen földek
Jorge Amado: Holt tenger
Jorge Amado: Az éjszaka pásztorai
Jorge Amado: Arany gyümölcsök földje

Antológiák 3

Benyhe János (szerk.): Az üldöző
Csuday Csaba (szerk.): A folyó harmadik partja
Benyhe János (szerk.): Latin-amerikai elbeszélők

Népszerű alkotóértékelések

>!
SteelCurtain

Jorge Amado

A 89 évet élt Jorge Amado alighanem a legismertebb brazil író. (Bizonyos Coelho nevezetű úriemberről én inkább nem ejtenék szót, tekintve, hogy soha egy sort sem olvastam tőle, s ez az állapot egy pár száz évig még alighanem fennmarad.) Amado élete első fele olyan mozgalmas volt, hogy akár önmaga is írhatta volna. Egy bahiai kisvárosban született, nem véletlenül hangsúlyozta később mindig, hogy ő nemcsak brazil, hanem bahiai is, ami a külföldiek számára azt üzente, hogy csak a bahiai brazil lehet igazi brazil. Hogy hazája többi részén ezt hogyan értelmezték, arról nincs információ. Gyerekként megszökött a jezsuitáktól, jogot tanult, majd ültetvényeken dolgozott. Mindössze 19 éves volt, amikor első regénye megjelent. Írásai folyamatosan botrányt kavartak. Erotikus tartalmú társadalomkritikái sehogy sem akartak lecsúszni a polgári torkokon. Később kommunista nézeteivel magyarázták, hogy kétszer is hosszabb időre száműzetésbe kellett vonulnia, de feltehetőleg ez már csak ürügy volt az elhallgattatására. Hazatérése után viszont hazájában is ünnepelt és elismert íróvá vált. Talán a politikától való visszavonulásának is köszönhetően akadémiai tag és az Írószövetség elnöke lett, aki számtalan irodalmi díj elnyerése mellett, többször volt jelölve a Nobel-díjra is, még ha végül nem is nyerte el. Vele nyilván egyetlen díjazott se mert leülni makaózni, noha a szenvedélyek nagyszerű ábrázolójától igazán stílszerű lett volna ily módon Nobel-díjasok sorába kerülni.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Sárhelyi_Erika I

– Nini, ki van itt: az édes, kedves anyósom, az én második édesanyám, ez az aranyszívű, galamblelkű asszony; hát, a nyelvünk hogymint van? Jó éles?

Kapcsolódó szócikkek: anyós
4 hozzászólás
>!
regulat

Egy bíró négysoros ítélettel a javára döntött, és utasította a rendőrséget, hogy lakoltassa ki a domblakókat. Azt rebesgették, hogy ez az ítélet ötven contóba került, abban az időben ez szép összeg volt, nem úgy, mint ma, amikor ötven contóért egy féltucat tanút se vásárolhat meg az ember, nemhogy egy tisztességes, becsületes bírót.

379. oldal

>!
regulat

Az igaz, hogy amikor az emberek megítéléséről van szó, jobban szeretem túlbecsülni őket, mert aki lebecsüli őket, általában önmagát veszi mércéül.

193. oldal (Európa, 1976)

>!
Kuszma P

Inni kezdett szegény, és annyira tönkrement ebben a szerelemben, hogy az ilhéusi pletykaközpont szerint az újonnan nyílt könyvüzletben Freud egyik könyvét is megvásárolta:
– Egy pornográf könyvet vett szegény…

172. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sigmund Freud
1 hozzászólás
>!
regulat

Minden jónak vége szakad egyszer, de ha azt akarjuk, hogy örökké tartson, idejében be kell fejeznünk.

103. oldal (Európa, 1976)

4 hozzászólás
>!
sztinus P

Ó, kedvesem, azért olvasok, hogy megértsem, amit látok, és amit hallok.

159. oldal (Európa, 1976)

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
1 hozzászólás
>!
regulat

– Nekem csak egy szenvedélyem van, a nő… – mondta, ha szivarral kínálták vagy meghívták, hogy szálljon be egy pókerpartiba. A pálinkáról megfeledkezett, talán mert úgy gondolta, hogy az nem szenvedély, hanem szükséglet, valami csodálatos orvosság mindenféle bánatra, még szerelmi bánatra is.

373. oldal

>!
Csoszi P

Este, amikor lefeküdt – egy öreg bársonyrongy volt az ágya – megpillantott egy virágot, és Fecske kisasszony nagy szemeit látta tükröződni benne. Láza volt, és lement a tóra inni egy kicsit, de a vízben is csak Fecske kisasszony mosolyát látta. Minden levélben, minden harmatcseppben, a lenyugvó nap sugarában, a közeledő est árnyaiban is őt vélte fölfedezni. Látta ezüstbe öltözötten a teliholdban, amelyre fájdalmasan fölnyávogott. Már késő éjszaka volt, mire végre elaludt. Fecske kisasszonnyal álmodott. Évek óta most álmodott először.

39. oldal

2 hozzászólás
>!
regulat

Borzasztó dolog ez, Lenita… Olyan gyorsan történnek a dolgok, hogy az embernek nincs ideje hozzá, hogy elszörnyedjen rajtuk.

182. oldal (Európa, 1974)

>!
regulat

– A tehetség független a festéksejtektől, címektől, a társadalmi rangtól, ezektől az ostobaságoktól. Istenem, hát van, aki még mindig kételkedik ebben az igazságban?

193. oldal (Európa, 1976)