!

Jón Kalman Stefánsson izlandi

1963. december 17. (Reykjavík, Izland) –

NemFérfi
Wikipédiahttps://en.wikipedia.org/wiki/Jón_Kalman_Stefánsson

Képek 2

Könyvei 14

Jón Kalman Stefánsson: A halaknak nincs lábuk
Jón Kalman Stefánsson: Menny és pokol
Jón Kalman Stefánsson: Az angyalok bánata
Jón Kalman Stefánsson: Az ember szíve
Jón Kalman Stefánsson: Menny és pokol trilógia
Jón Kalman Stefánsson: Heaven and Hell
Jón Kalman Stefánsson: Fiskarnir hafa enga fætur
Jón Kalman Stefánsson: Letné svetlo a potom príde noc
Jón Kalman Stefánsson: Fish Have No Feet
Jón Kalman Stefánsson: Ryby nemajú nohy

Kapcsolódó sorozatok: Menny és pokol-trilógia, Heaven and Hell Trilogy


Népszerű idézetek

>!
n P

A kis társadalmak levegőtlensége fenyegetést jelent az embereknek, ugyanis aki nem jut elég oxigénhez, az kevesebbet gondolkodik, beszűkül a tudata, világképe önközpontúbbá, ezáltal érdektelenebbé válik.

16. oldal

>!
szadrienn P

Szép időben aligha van gyönyörűbb az óceánnál, vagy csillagos éjszakákon, mikor a víztükör holdfényt álmodik.

14. oldal

2 hozzászólás
>!
gesztenye63 P

(…) csak lehessek ilyen öreg, a hold és a csillagok alatt, és szerethessem a feleségemet, hogy még mindig meg akarjam ölelni, és semmi másra ne vágyjam, mint hogy még ezer évig vele élhessek, szerethessem az ajkát és a szemét – ilyen szeretnék lenni, öreg és boldog a holdfényben.

179. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet · öregedés · összetartozás
6 hozzászólás
>!
szadrienn P

(…) ami ugyanis kimondatlanul marad, az mindig könnyebben férkőzik a szívünkbe és ott azonnal elkezd változásokat előidézni, míg a kimondott vagy leírt szavaknak könnyebb ellenállni és könnyebb elhallgattatni őket. A szavakat el tudjuk hallgattatni, a sejtelmeket viszont nem.

172. oldal

1 hozzászólás
>!
szadrienn P

Isten válasza a halálra. A kezeket melengető, az életet hamuvá égető láng – ajándék, amelyet az idők kezdetén odavetettek a világnak. Érzékeny és szemérmetlen. Sosem kérdezi a címed, hogy merre vagy éppen, nem törődik azzal, mi helyes és mi nem, nem érdekli a rangod, a hírneved, sem a sikereid, vagy a kudarcod, előtte mindenki egyenlő, és fittyet hány mindenre; sehol sem vagy biztonságban, védtelen vagy, nincs ami megóvhat tőle, sem az értelmed, sem a hited, sem az utóbbi három évszázad filozófiája, sem az élettapasztalat, sem az atombunkerek vastag falai, sem az ivás okozta emlékezetvesztés, senki nincs biztonságban tőle, ugyanolyan könnyedén surran be egy tizenhat éves lány őzgidaként ugrándozó szívébe, mint egy kilencvenéves aggastyánéba, mely inkább egy kivénhedt orrszarvúra hasonlít.

46-47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
7 hozzászólás
>!
szadrienn P

Kérdés: Mi gyorsabb a fénynél?
Felelet: Az idő maga.

Úgy suhan át rajtunk, mint egy nyílvessző. Először éles hegye fúródik át a húson, a zsigereken és a csontokon, ez az élet, aztán már következik is a tollas vége, ez a halál.

50. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet · halál
3 hozzászólás
>!
robinson P

A pillantásuk találkozik, de nem szólnak semmit; a szavak néha olyan megbízhatatlanok, és túl messze vannak attól, ami a lelkünkben folyik,

>!
n P

A halál, az isteni érvelés kudarca, úgy keletkezett, hogy Isten, talán kétségbeesésében, mivel a teremtés pasziánsza csak nem akart kijönni, összevegyítette a kegyetlenséget a kínzó hiánnyal.

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál
>!
robinson P

Néha a legnagyobb boldogság az alvás, hiszen biztonságban vagy, és a világ nem érhet el. Nyugodtan álmodhatsz kandiscukorról és napsütésről.

>!
egycsaba

A világ zene nélkül olyan, mint a Nap fény nélkül, a nevetés vidámság nélkül, a hal víz nélkül: szárnyaszegett madár.

266. oldal