!

John Townsend

Képek 4

Könyvei 16

Henry Cloud – John Townsend: Határaink
Henry Cloud – John Townsend: Játszmák nélkül
Henry Cloud – John Townsend: Gyerekhatárok
Henry Cloud – John Townsend – Dave Carden – Earl Henslin – Alice Brawand: Családfánk titkai
Henry Cloud – John Townsend: Randikalauz
Henry Cloud – John Townsend: Párhatárok
John Townsend: Kamaszhatárok
Henry Cloud – John Townsend: Határaink a párkeresésben
John Townsend: A hegyvidéki rém nyomában
John Townsend: Mélytengeri vészhelyzet

Kapcsolódó sorozatok: Kalandos küldetés · Összes sorozat »


Népszerű idézetek

>!
Morpheus

Egy erős kapcsolat bármelyik fél részéről elfogadja a nem kimondását. A résztvevők tudják, hogy valódi kapcsolat csak az egyet nem értés szabadságára épülhet.

307. oldal

Henry Cloud – John Townsend: Határaink Mire mondjunk igent és mire nemet?

Kapcsolódó szócikkek: kapcsolat · szabadság
>!
Chöpp 

Régebben azt gondoltam, elég levenni a gyerekeim fejéről a fülhallgatót ahhoz, hogy rám figyeljenek. Ez az elképzelésem azonban nem bizonyult hosszú életűnek. Rájöttem, hogy a kamaszok valahol mélyen a fejükben rendelkeznek az iPod mentális megfelelőjével, amelynek segítségével bármilyen hosszú időn át képesek figyelmen kívül hagyni, amit mondunk nekik.

229. oldal

John Townsend: Kamaszhatárok Mikor mondjunk igent és hogyan mondjunk nemet a kamaszoknak?

>!
Morpheus

1. Vállaljunk felelősséget határaink hiányosságaiért. Ismerjük el, hogy van problémánk. Lássuk be, ha irányítanak, manipulálnak vagy bántalmaznak minket, akkor nem az a probléma, hogy rossz emberek közé keveredtünk, és sanyarú sorsunkról mások tehetnek. A probléma az, hogy nincsenek határaink. Ne mást vádoljunk, ha velünk van probléma.
2. Ismerjük fel belső ellenállásunkat. Talán azt gondoljuk, hogy ha bizonyos korlátokat felállítunk, akkor majd minden rendbe jön. De ha ez ennyire egyszerű lenne, akkor már évekkel korábban megtettük volna. Ismerjük be, hogy azért nem akarunk korlátokat állítani, mert félünk. Belső ellenállásunkkal szabotáljuk a szabadságunkat. (…)
3. Keressük a kegyelmet és az igazságot. Csakúgy, mint bármelyik más lépéssel ebben a folyamatban, ezzel sem nézhetünk szembe légüres térben. Szükségünk van mások támogatására ahhoz, hogy képesek legyünk szembenézni belső ellenállásunkkal, és elvégezzük a gyászmunkát. A gyászt csak kapcsolatokban tudjuk megélni.
4. Határozzuk meg a vágyainkat. Gyakran azért nem állítunk korlátokat, mert félünk a lehetséges veszteségektől. Tisztázzuk magunkban, hogy kinek a szeretetét kell feladnunk, ha az életet választjuk. Nevezzük meg az illetőt. (…) A hozzá való erős kötődésünk bénultságban tart bennünket. (…)
5. Engedjük el. Támogató kapcsolataink biztonságában nézzünk szembe azzal, amit ettől a személytől soha nem fogunk megkapni, illetve mindazzal, amit ez a személy jelképez számunkra. Olyan lesz ez, mint egy temetés. Keresztülmegyünk a gyász különböző fázisain: tagadás, alkudozás, harag, szomorúság, elfogadás. Nem szükségszerűen ebben a sorrendben, de valószínűleg mindegyik érzést átéljük majd. Támogató csoportunkban beszélgessünk veszteségeinkről. Ezek a vágyak nagyon mélyen gyökerezhetnek, és nagyon fájdalmas lehet szembenézni velük: elképzelhető, hogy szakember segítségét kell kérnünk. Igen nehéz elengedni azt, amit soha nem kaptunk meg. De végül azzal mentjük meg az életünket, ha elveszítjük azt. (…)
6. Lépjünk tovább. A gyász utolsó lépéseként meg kell találnunk azt, amire vágyunk (…)
Ámulattal fogjuk tapasztalni, mennyi minden megváltozhat az életünkben, ha végül elengedjük azt, amit soha nem kaphattunk meg. A régi életünk megtartására fordított próbálkozásunk igen sok energiánkat felemésztette, és kiszolgáltatott minket mások bántalmazó vagy irányító magatartásának. Elengedni és meggyászolni – ezt kell tennünk ahhoz, hogy továbbléphessünk.

281-282. oldal

Henry Cloud – John Townsend: Határaink Mire mondjunk igent és mire nemet?

2 hozzászólás
>!
Morpheus

A probléma kihelyezése.
    Erős hajlamunk van arra, hogy önmagunkon kívül keressük a problémát. Ez a „kihelyező” látásmód tart minket áldozatszerepben. Azt sugallja, hogy addig nem lehetünk jól, amíg valaki más meg nem változik. Ez áll minden vádaskodás és hárítás hátterében. Lehet, hogy erkölcsileg felsőbbrendűnek érezzük magunkat, ám ezzel csak távolabb kerülünk a probléma megoldásától.
    Lássuk be, nincs ínyünkre elismerni, hogy akinek változnia kell, az mi magunk vagyunk. Lényeges, hogy szembenézzünk önmagunkkal, mert ez a határok kijelölésének a kezdete. A felelősségvállalás akkor kezdődik„ amikor beismerjük az igazságot azzal kapcsolatban, hogy miként tartjuk fenn a határok nélküli állapotot. Magunkba kell néznünk, és szembesülnünk kell belső ellenállásunkkal, amely a problémát mindenáron kívül akarja tudni.

292. oldal

Henry Cloud – John Townsend: Határaink Mire mondjunk igent és mire nemet?

Kapcsolódó szócikkek: áldozat · ellenállás · felelősség · határ · probléma · változás
>!
ritusss P

Nem szerethetünk igazán olyasvalakit, aki mellett nem lehet önálló véleményünk. A szeretet nem az egyéniségünk feladását jelenti, hanem éppen ellenkezőleg, felszabadít minket arra, hogy azok legyünk, akik vagyunk.

57. oldal

Henry Cloud – John Townsend: Gyerekhatárok Mikor mondjunk igent és mikor mondjunk nemet gyermekeinknek?

Kapcsolódó szócikkek: egyéniség · szeretet
>!
Chöpp 

    Az őszinteség egyebek mellett azt jelenti, hogy vállaljuk a konfrontációt,ha gyermekünk átlép egy bizonyos határt, és nem mondjuk azt, hogy minden rendben van, ha a szívünk mélyén tudjuk, hogy nincs minden rendben. Azt is jelenti, hogy néha fel kell hívnunk gyermekeink figyelmét saját gyengeségeikre és sebezhetőségükre, hogy megtanulják ezeket megfelelően kezelni.

35. oldal

John Townsend: Kamaszhatárok Mikor mondjunk igent és hogyan mondjunk nemet a kamaszoknak?

>!
Morpheus

Ha egyenlőtlen kapcsolatban találjuk magunkat, ez annak a jele, hogy nem rendelkezünk egészséges határokkal. A határok kijelölése helyreállítja az egyensúlyt.

180. oldal

Henry Cloud – John Townsend: Határaink Mire mondjunk igent és mire nemet?

Kapcsolódó szócikkek: határ · kapcsolat · lelki egyensúly
2 hozzászólás
>!
csucsorka P

Házaspároktól gyakran halljuk, hogy még egy rosszul sikerült konfrontáció is közelebb viszi őket egymáshoz. Bizonyos dolgokat talán rosszul fogalmaztak meg vagy nem megfelelően reagáltak, de legalább jelen voltak egymás számára, ami sokkal elviselhetőbb, mint az udvarias vagy rideg távolságtartás.

25. oldal

Henry Cloud – John Townsend: Játszmák nélkül Hogyan kezdjünk hozzá a nehéz beszélgetésekhez?

>!
Morpheus

Az engedékeny elkerülők a „felcserélt határoktól” szenvednek. Ahol szükségük lenne rá, ott nincsenek határaik, ahol pedig nem kellene határt szabniuk, ott szűk határok között mozognak.

54. oldal

Henry Cloud – John Townsend: Határaink Mire mondjunk igent és mire nemet?

>!
csucsorka P

Istennel ott találkozhatunk, ahol éppen tartunk. Nem kell megmásznunk egy hegyet vagy egy tornyot, hogy eljussunk oda, ahol ő lakozik.

49. oldal, 2. fejezet - Dávid és családfája (Harmat, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Isten