!

John Teasdale

Könyvei 3

John Teasdale – Mark Williams – Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban
Jon Kabat-Zinn – Zindel Segal – John Teasdale – Mark Williams: Kiút a boldogtalanságból
Mark Williams – John Teasdale – Zindel Segal – Jon Kabat-Zinn: The Mindful Way Through Depression

Népszerű idézetek

Málnika P>!

Felfedezhetjük, hogy lehetséges barátságot kötni azzal, akik itt és most vagyunk, ahelyett, hogy azért küszködnénk, hogy másvalakik vagy máshol legyünk.

281. oldal (Zárszó)

lilaköd P>!

Ha elölről kezdhetném az életem.

Szeretnék több hibát elkövetni.
Lazítanék és lustálkodnék. Több bolondságot csinálnék. Kevesebb dolgot vennék komolyan.
Több kockázatot vállalnék. Gyakrabban másznék hegyet, többször úsznék folyóban. Több fagyit ennék, és kevesebb spenótot. Talán többször kerülnék valódi bajba, de sokkal kevesebbet szoronganék képzelt bajok miatt.
Az a fajta ember vagyok, aki ésszerűen éli az életét, óráról órára, napról napra.
Persze voltak nekem is őrült pillanataim – de ha elölről kezdhetném, sokkal több lenne ezekből. Voltaképpen másból sem állna az életem, csak pillanatokból, egyikből a másik után, nem pedig olyan napokból, amelyek után még hosszú évek következnek. Mindig az a fajta ember voltam, aki ki sem teszi a lábát otthonról esernyő, egy doboz aszpirin, kétnapi hideg élelem és egy váltás fehérnemű nélkül. Ha újra kezdeném, kisebb pakkal vágnék neki az útnak.
Ha elölről kezdhetném, tavasszal hamarabb kezdenék mezítláb járni, és tovább maradnék mezítláb ősszel. Többet járnék táncolni, többször ülnék fel a körhintára. Több százszorszépet szednék a réten.

a 85 éves Nadine Star
Louisville, Kentucky

70. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet · pillanat
ildiko_adam06>!

El fog jönni a nap,
amikor túláradó örömmel
üdvözlöd saját magad,
amint megérkezel saját küszöbödre,
saját tükrödben visszamosolyogsz magadra,
és hellyel, étellel kínálod magad.

Szerelem a szerelem után (282. oldal, Kulcslyuk, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: önszeretet
steinerszofi P>!

Amikor finoman tudatosítunk magunkban egy élményt, azzal meg is változtatjuk. Gazdagabb lesz, érdekesebb, vagy éppen újszerű – és mindez rávilágít, mennyire nem vagyunk tudatában egy csomó dolognak, amit a hétköznapok során teszünk.

75. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tudatosság
lilaköd P>!

Amikor visszatereljük figyelmünket közvetlen testi érzeteinkre, kiszabadítjuk magunkat gondolataink börtönéből.

98. oldal

teeniethew>!

Adhatunk-e szebb ajándékot a létezésünkért cserébe, mint a rácsodálkozó tiszteletet, amelyet mindenhova magunkkal viszünk?

93. oldal, II. rész - A tudatos jelenléten alapuló kognitív terápiás (MBCT) program: Túl a robotpilóta üzemmódon

Barbella P>!

A gondolatainkba mélyedve: tervezgetünk, felidézünk dolgokat, ábrándozunk. A gondolkodás akkor válik problémává, amikor elveszünk benne, és már nem a világban éljük az életünket, hanem a fejünkben.

94. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ábrándozás · gondolat
suem1984>!

Lenni annyit jelent, hogy kilépünk a saját fejünkből és ténylegesen megéljük azt, amit a pillanat éppen nyújt, ahelyett, hogy folyamatosan csak gondolkodnánk rajta.
Lenni annyit jelent, hogy elfogadjuk önmagunkat és saját megélésünket, nem pedig arra koncentrálunk, mi miatt vagyunk elégtelenek és miben kell változnunk.
Lenni annyit jelent, hogy belátjuk, gondolataink nem feltétlenül a valóságot tükrözik, pusztán mentális események – ilyen módon már nem lesz hatalmuk érzéseink fölött.
Lenni mindezek mellett még azt is jelenti, hogy teljes valónkkal jelen vagyunk minden pillanatban. Meglepő módon ez az egyszerű változás ajtót nyithat egy teljesen másfajta életre.

50. oldal

Kapcsolódó szócikkek: jelenlét · létezés
teeniethew>!

A pillanatról pillanatra – főleg a nehéz, ijesztő vagy elbizonytalanító pillanatokban – végbemenő szemléletváltás a lényeg. Ez adhatja vissza életünket a maga teljességében és szépségében.

11. oldal - Előszó

Kapcsolódó szócikkek: pillanat · szemlélet