!

John le Carré angol brit

Джон Ле Карре

1931. október 19. (Poole, Anglia) – 2020. december 12. (Truro, Anglia)

Tudástár · 15 kapcsolódó alkotó · 1 kapcsolódó könyv · 15 film

Teljes névDavid John Moore Cornwell
Nemférfi
Honlapjohnlecarre.com
Életrajz

Képek 5

Könyvei 69

John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről
John le Carré: Suszter, szabó, baka, kém
John le Carré: The Night Manager – Éjszakai szolgálat
John le Carré: Csapda
John le Carré: Hajsza
John le Carré: Ébresztő a halottnak
John le Carré: Egy tökéletes kém
John le Carré: Árulás
John le Carré: A panamai szabó
John le Carré: Az üldözött

Kapcsolódó sorozatok: Karla-trilógia · George Smiley · George Smiley angol · George Smiley norvég · Джордж Смайли orosz · Összes sorozat »

Róla szóló könyvek 3

Lévai Balázs: Bestseller 2 – A világ nyitott könyv – Új beszélgetések
Köves Gábor: Mi az, hogy nagymenők?
Adam Sisman: John Le Carré

Népszerű alkotóértékelések

Bla I>!

John le Carré

A kémregény-világirodalom egyik legismertebb alakja 1931. október 19-én született Poole-ban, Angliában, s mára az egyik legjobbá is vált. Nehéz gyerekkora volt: az édesanyja ötéves korában elhagyta a családot (majd tizennyolc évvel később visszatért), az édesapját pedig biztosítási csalásért zárták börtönbe, és a későbbiekben is sokszor került összetűzésbe a törvénnyel.
Életpályája határozta meg írói szándékait. 1948–1949-ben a berni egyetemen tanult idegen nyelveket, majd 1950-ben csatlakozott a brit hadsereg hírszerző testületéhez, ahonnan Ausztriába rendelték ki. Ott zömmel olyan embereket hallgatott ki, akik átjutottak a Vasfüggönyön. 1952-ben visszatért Angliába, az oxfordi Lincoln College-ban kezdett el tanulni, mellette pedig az MI5-nak kémkedett szélsőbaloldali csoportokba beépülve, lehetséges szovjet ügynökök után kutatva. 1954-ben az apja tönkrement, ezért Cornwell abbahagyta a főiskolát, és ügynöki munkája mellett tanításba kezdett (német és francia nyelvet); ezidőben több főiskolán is alkalmazták. 1958-ban tiszti rangot kapott az MI5-nál. Ügynököket irányított, kihallgatásokat szervezett, telefonvonalakat hallgatott le és betöréseket hajtott végre. Lord Clanmorris (írói nevén John Bingham) bátorítására kezdett bele az írásba, az 1961-es Ébresztő a halottaknak volt az első regénye. Ezen felül Lord Clanmorris volt az egyik fő inspirációs forrás George Smiley karakterének a megszületéséhez, aki később is visszatérő szereplője lett Le Carré egyes regényeinek, s ő többek közt a Karla-trilógia főszereplője is.
1960-ban áthelyezték az MI6-hez – a külföldi hírszerzéshez – itt másodtitkárként beépülve dolgozott a bonni brit követségen, majd politikai konzulként Hamburgba helyezték át. Itt született 1962-ben az A Murder Of Quality című detektívregényt, majd egy évvel később a Kém, aki bejött a hidegről( E kötetet Graham Greene a legjobb kémregénynek nevezte, amit valaha olvasott). Az utóbbi óriási sikere miatt Cornwell 1964-ben kilépett a hírszerzéstől, hogy csak az írásnak szentelhesse az életét. A legutolsó ügye Kim Philby árulása volt, aki a KGB-nek fedte fel több brit ügynök kilétét is. 1974-ben ezt örökítette meg az Árulás című regényében (a Karla-trilógia első részében).
Az 1950-es és 1960-as években az MI5-nak és MI6-nek dolgozott, ezért a regényeit álnéven kellett írnia. A harmadik könyve, az 1963-as A kém, aki bejött a hidegről, nemzetközi bestseller lett, és mindmáig az egyik legelismertebb regénye, mind a saját életműve, mind a műfaj tekintetében. Ezt követően a hidegháború legelismertebb krónikásává vált a Karla-trilógiának köszönhetően. A kommunizmus bukása után regényei témája megváltozott: történetei helyszínéül többek között szovjet utódállamokat, Közép-Amerikát, illetve az utóbbi időben Afrikát választotta.
Számos regénnyel érdemelte ki, hogy a huszadik századi kémirodalom egyik legnagyobbjának tekintsék. Az „50 legnagyobb brit író 1945 óta” című listáján 2008-ban a Times a huszonkettedik helyre rangsorolta. 2008-ban egyik interjújában megkérdezték, hogy szerinte melyek a legjobb regényei, mire Le Carre az alábbi címeket adta meg ebben a sorrendben:
• A kém, aki bejött a hidegről
• Árulás
• A panamai szabó
• Az elszánt diplomata
Nekem egyik kedvencemmé vált. Választott témái, fordulatos cselekményei, főszereplőinek gondolatmenete számomra lenyűgöző. Le Carré kémtörténeteinek realitását és földhözragadtságát gyakran magyarázzák azzal, hogy az író az irodalmi karrierje előtt dolgozott hazája hírszerző ügynökségeinek. Az élet- és munkatapasztalat mellett így legalább olyan fontos a művészi hitvallás: le Carré a George Smiley-sztorikkal és az olyan könyvekkel, mint az A kém, aki bejött a hidegről, tudatosan és kíméletlenül elbontotta a zsáner romantikus tévképzeteit, és könyékig túrt a valóság kegyetlenségébe, dicstelenségébe, sivárságába és politikai machinációiba. Érzékeny kifinomult stílusa, egymással ellentétes értelmű, így igazán figyelemfelkeltő tagmondatai a szereplők, a helyzet ábrázolására szinte filmszerűvé teszik regényeit. Ezért is nagyon kedvelem.

Forrás: Wikipédia

https://moly.hu/konyvek/john-le-carre-jo-baratok/en-es-a-konyv/bla
https://moly.hu/konyvek/john-le-carre-egy-tokeletes-kem/en-es-a-konyv/bla
https://moly.hu/konyvek/john-le-carre-az-arulo/en-es-a-konyv/bla
https://moly.hu/konyvek/john-le-carre-hajsza/en-es-a-konyv/bla
https://moly.hu/konyvek/john-le-carre-csapda/en-es-a-konyv/bla

6 hozzászólás
gesztenye11 >!

John le Carré

Az összes könyvét nem olvastam, de a Karla-trilógia, „A kém, aki bejött a hidegről” és a „Kémek öröksége” mind nagyon jó könyv, ezért méltán kedvelik világszerte. Az 50-es, 60-as évek hidegháborús hangulatát, a keleti és nyugati titkosszolgálatok (főleg az angol Körönd és a keletnémet Stasi) csatáját, illetve az ebben szereplő ügynökök életét, viselkedését, gondolatait nagyon jól visszaadja. Izgalmas, feszültségkeltő regényeket ír, néha borzolja az olvasó idegeit, néha megbotránkoztatja, helyenként durva dolgok is történnek a könyveiben (mint valószínűleg a valóságban is), de ha egyszer valaki elkezdi olvasni, nagyon nehezen tudja abbahagyni.

4 hozzászólás
Nemes_Péter>!

John le Carré

Fantasztikus író volt! Nyugodjon békében! Számomra A kém, aki bejött a hidegről c. könyve volt a legmeghatározóbb. Emlékszem, angolul Karácsony előtt ezidőtájt olvastam, és szó szerint letehetetlen volt, késő éjszakába menően olvastam, pedig én este pár oldal olvasás után képtelen vagyok ébren maradni.
Hiányozni fog nagyon! Köszönöm az alkotásait! Maradandót alkotott, gyermekeimnek is tovább adom-ajánlom majd olvasni, bizonyosan!

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

szadrienn P>!

Leginkább az írás intimitását szeretem. Ezért nem járok irodalmi fesztiválokra, és igyekszem elkerülni az interjúkat, bár a látszat ennek talán ellentmond. Vannak pillanatok, többnyire éjszaka, amikor azt kívánom, hogy bár sose adtam volna egyetlen interjút sem. Aki interjút ad, az először kitalálja magát, majd elkezd hinni abban, amit kitalált.

15. oldal

John le Carré: Galambok alagútja Történetek az életemből

1 hozzászólás
Bla I>!

Eszébe jutott Wilde mondása: Attól, hogy valaki meghal egy ügyért, még nem biztos, hogy az ügy igaz.

122. oldal

szadrienn P>!

Bár anyámat Olive-nak hívták, az apám mindig Wigglynek nevezte. Később, amikor elvben felnőttem, én is ostoba neveken szólítottam a nőket, hogy kevésbé legyenek félelmetesek.

271. oldal

John le Carré: Galambok alagútja Történetek az életemből

csillagka P>!

A katonai hírszerzésnek annyi köze van a hírszerzéshez, mint a katonazenének a zenéhez.

264. oldal

5 hozzászólás
robinson P>!

– Járt egyetemre?
– Nem. Valószínűleg nem volt rá ideje, sietett, hogy minél előbb tönkre tegye a világot.

116. oldal

SteelCurtain >!

Tudta, hogyan roppannak össze értelmes emberek a följebbvalóik hülyesége miatt, amellyel azok hosszú hetek éjt nappallá tevő türelmes munkáját tönkre teszik.

robinson P>!

Ha valaki megpróbálja ábrázolni az akkori Oroszországot vodka nélkül, az olyan, mintha lóversenyről akarna írni lovak nélkül.

124. oldal

John le Carré: Galambok alagútja Történetek az életemből

csillagka P>!

Proust szerint az ember végül mindig annál köt ki, amit a második legjobban tud csinálni az életben. Sosem fogom megtudni, Pym mit csinálhatott volna még jobban.

564. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Marcel Proust
1 hozzászólás
viharmacska>!

Alig van olyan regényem, amelynek az írás valamely stádiumában ne adtam volna a Galambok alagútja munkacímet.

Előszó

John le Carré: Galambok alagútja Történetek az életemből

9 hozzászólás