!

John Grisham amerikai

1955. február 8. (Jonesboro, Arkansas, USA) –

Tudástár · 12 kapcsolódó alkotó · 1 kapcsolódó könyv · 11 film

Teljes névJohn Ray Grisham, Jr.
Nemférfi
Honlapjgrisham.com

Képek 3

Könyvei 138

John Grisham: A cég
John Grisham: Ha ölni kell
John Grisham: A Pelikán ügyirat
John Grisham: Az ügyfél
John Grisham: Siralomház
John Grisham: Az ítélet eladó
John Grisham: A halott üzlettárs
John Grisham: Az utolsó esküdt
John Grisham: A végrendelet
John Grisham: Az utca ügyvédje

Kapcsolódó sorozatok: Jake Brigance · Theodore Boone · A súgó · Jake Brigance angol · Theodore Boone angol · Jake Brigance német · The Whistler angol · Bestechung német · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Reader's Digest válogatott könyvek · Reader's Digest Sikerkönyvek Reader's Digest · Penguin Readers – Level 3 angol · Penguin Readers – Level 5 angol · Penguin Readers – Level 4 angol


Kiemelt alkotóértékelések

Bla IP>!

John Grisham

John Grisham amerikai regényíró, egykori jogász 1955-ben született az Arkansas állambeli Jonesboro-ban,. A család gyakran költözött, végül 1967-ben Mississippi államban, De Soto megyében, egy Southaven nevű kisvárosban telepedtek le. Anyja biztatására John gyermekkorában sokat olvasott, legnagyobb hatással John Steinbeck művei voltak rá, saját bevallása szerint az író letisztult stílusát tartotta legtöbbre. 1977-ben könyvelői diplomát szerzett a Mississippi Állami Egyetemen, majd 1981-ben jogi doktori diplomát a Mississippi Egyetemen. Egyetemi évei alatt rendszeres naplóírásba kezdett, az ezzel felvett rendszeresség jól jött neki későbbi karrierje során. Diplomájával önálló jogászi praxist kezdett Southaven-ben, a büntetőjogi területet hamar megunta, sikeres volt viszont polgári ügyekben. Csaknem egy évtizedig dolgozott jogászként.
1983-ban a Demokrata Párt színeiben beválasztották Mississippi állam képviselőházába, ahol 1990-ig dolgozott képviselőként.
1984-ben a De Soto megyei bíróságon tanúja volt egy 12 éves kislány megrázó vallomásának, aki nemi erőszak áldozata lett. Szabadidejében kezdett dolgozni első regényén, ami részben ezen az ügyön alapult, a képzeletbeli történet szerint az áldozat apja maga vesz elégtételt az erőszaktevőkön. A regényt, ami a Ha ölni kell (A time to Kill) címet kapta, 1987-ben fejezte be, először több kiadó is visszautasította, végül a Vinewood Press szerény 5000 példányos első kiadással indítja el Grisham írói karrierjét 1988 júniusában. A regény befejezésének másnapján Grisham elkezdett dolgozni újabb művén, ami egy tehetséges, fiatal jogászról szól, akit diplomája után elcsábít dolgozni egy látszólag tökéletes, de titokzatos jogi cég. E második könyve, a Cég (The Firm) 1991-ben a legnagyobb példányszámban eladott könyv lett, ettől kezdve évente jelennek meg új könyvei, rendszerint jogi témájú krimik, amik az amerikai Délen játszódnak, és amik rendszerint a dobogós helyek valamelyikén végeznek az éves eladási toplistán.
1992-es regénye a Pelikán ügyirat (The Pelican Brief) csak az Egyesült Államokban több mint 11 millió példányban kelt el, ezzel az évtized legkeresettebb könyve és egyben az egyetlen, ami átlépte a 10 milliós példányszámot.
1996-ban egy eset erejéig visszatért a jogi pályához, amikor sikeresen képviselte egy vonatbalesetben meghalt férfi családját.
2001-től, a The painted house c. regénytől kezdve nemcsak jogi témákról ír, hanem általánosságban a vidéki életről az amerikai Délen.
Szenvedélyes baseball rajongó, kedvenc csapata a St. Louis Cardinals és több gyerekcsapat támogatója is. A baptista egyház képviselőjeként missziós tevékenységet is végzett, főleg Brazíliában. Renee nevű feleségével két gyermekük van
A „90-es évek legsikeresebb írójának” titulálták. Csak abban az évtizedben több mint 60 millió példány fogyott könyveiből. Rajta kívül csak egyetlen másik író van, akinek 2 millió példányban jelent meg első kiadásban egy könyve. Műveit 38 nyelvre fordították le.
2010-től új műfajjal robbant be az irodalmi életbe: ifjúsági regénysorozatot indít, egy kölyökügyvéd főszereplésével (Theodore Boone történetek). Ezekben, amellett, hogy szórakoztatni is kívánja a fiatal olvasókat, szeretné őket a jog útvesztőivel is megismertetni. Ennek a sorozatnak már három kötete jelent meg magyarul.

Forrás: wiki+net

bokrichard>!

John Grisham

Grisham a jogi krimi és thriller királya. Ő volt számomra ennek a műfajnak a megismertetője. A szemén és tollán keresztül ismertem meg igazán a faji problémákat az USA-ban. Külön meg kell jegyeznem, hogy amikor már kezdett volna kicsit sok lenni az ügyvédi kalandokból, akkor jött velem szembe a Festett ház c. könyve, amiben azt a fajta stílust vette elő, amivel nála még sosem találkoztam. HIhetetlen volt, mintha Steinbecket olvastam volna. Azt különösen ajánlom!


Népszerű idézetek

chhaya >!

Néha az embernek egyszerűen meg kell tennie, amit muszáj.

2 hozzászólás
FreeAngel >!

Az élet túl rövid ahhoz, hogy olyan embereket utáljak, akik egyszerűen nem tehetnek arról, amit tettek.

473. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet · utálat
1 hozzászólás
mate55 P>!

A szegénység sebesen egyenlővé teszi az embereket.

Kapcsolódó szócikkek: szegénység
mate55 P>!

– A fiatalkorúak igazságszolgáltatási rendszere semmi mást nem tesz, csak hivatásos bűnözőket nevel.

3 hozzászólás
mate55 P>!

A St. Mark-templom gondnoka már vagy tíz centi havat lekapart a járdáról, amikor megjelent a bottal közlekedő férfi.

(első mondat)

4 hozzászólás
mate55 P>!

– De hiszen alig néhány hete ismerik egymást…
– Van ilyen… Szerelem első látásra.
– Nincs ilyen!
– Lehet, hogy tényleg nincs.

125. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
5 hozzászólás
mate55 P>!

A nevem Sebastian Rudd, ügyvéd vagyok, és ugyan az utcán jól ismernek, hirdetőtáblákon, buszmegállókban nem fogják látni a nevemet, ahogy semmiféle szaknévsorban sem.

(első mondat)

6 hozzászólás