!

John Grisham amerikai

1955. február 8. (Jonesboro) –

Teljes névJohn Ray Grisham, Jr.
Honlaphttp://www.jgrisham.com/
Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org/wiki/John_Grisham

Képek 3

Könyvei 118

John Grisham: A cég
John Grisham: Ha ölni kell
John Grisham: A Pelikán ügyirat
John Grisham: Az ügyfél
John Grisham: Siralomház
John Grisham: Az ítélet eladó
John Grisham: A halott üzlettárs
John Grisham: Az utolsó esküdt
John Grisham: A végrendelet
John Grisham: Csodatévő

Kapcsolódó sorozatok: Jake Brigance, Theodore Boone, Theodore Boone, The Whistler

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Reader's Digest válogatott könyvek


Népszerű alkotóértékelések

>!
Bla IP

John Grisham

John Grisham amerikai regényíró, egykori jogász 1955-ben született az Arkansas állambeli Jonesboro-ban,. A család gyakran költözött, végül 1967-ben Mississippi államban, De Soto megyében, egy Southaven nevű kisvárosban telepedtek le. Anyja biztatására John gyermekkorában sokat olvasott, legnagyobb hatással John Steinbeck művei voltak rá, saját bevallása szerint az író letisztult stílusát tartotta legtöbbre. 1977-ben könyvelői diplomát szerzett a Mississippi Állami Egyetemen, majd 1981-ben jogi doktori diplomát a Mississippi Egyetemen. Egyetemi évei alatt rendszeres naplóírásba kezdett, az ezzel felvett rendszeresség jól jött neki későbbi karrierje során. Diplomájával önálló jogászi praxist kezdett Southaven-ben, a büntetőjogi területet hamar megunta, sikeres volt viszont polgári ügyekben. Csaknem egy évtizedig dolgozott jogászként.
1983-ban a Demokrata Párt színeiben beválasztották Mississippi állam képviselőházába, ahol 1990-ig dolgozott képviselőként.
1984-ben a De Soto megyei bíróságon tanúja volt egy 12 éves kislány megrázó vallomásának, aki nemi erőszak áldozata lett. Szabadidejében kezdett dolgozni első regényén, ami részben ezen az ügyön alapult, a képzeletbeli történet szerint az áldozat apja maga vesz elégtételt az erőszaktevőkön. A regényt, ami a Ha ölni kell (A time to Kill) címet kapta, 1987-ben fejezte be, először több kiadó is visszautasította, végül a Vinewood Press szerény 5000 példányos első kiadással indítja el Grisham írói karrierjét 1988 júniusában. A regény befejezésének másnapján Grisham elkezdett dolgozni újabb művén, ami egy tehetséges, fiatal jogászról szól, akit diplomája után elcsábít dolgozni egy látszólag tökéletes, de titokzatos jogi cég. E második könyve, a Cég (The Firm) 1991-ben a legnagyobb példányszámban eladott könyv lett, ettől kezdve évente jelennek meg új könyvei, rendszerint jogi témájú krimik, amik az amerikai Délen játszódnak, és amik rendszerint a dobogós helyek valamelyikén végeznek az éves eladási toplistán.
1992-es regénye a Pelikán ügyirat (The Pelican Brief) csak az Egyesült Államokban több mint 11 millió példányban kelt el, ezzel az évtized legkeresettebb könyve és egyben az egyetlen, ami átlépte a 10 milliós példányszámot.
1996-ban egy eset erejéig visszatért a jogi pályához, amikor sikeresen képviselte egy vonatbalesetben meghalt férfi családját.
2001-től, a The painted house c. regénytől kezdve nemcsak jogi témákról ír, hanem általánosságban a vidéki életről az amerikai Délen.
Szenvedélyes baseball rajongó, kedvenc csapata a St. Louis Cardinals és több gyerekcsapat támogatója is. A baptista egyház képviselőjeként missziós tevékenységet is végzett, főleg Brazíliában. Renee nevű feleségével két gyermekük van
A „90-es évek legsikeresebb írójának” titulálták. Csak abban az évtizedben több mint 60 millió példány fogyott könyveiből. Rajta kívül csak egyetlen másik író van, akinek 2 millió példányban jelent meg első kiadásban egy könyve. Műveit 38 nyelvre fordították le.
2010-től új műfajjal robbant be az irodalmi életbe: ifjúsági regénysorozatot indít, egy kölyökügyvéd főszereplésével (Theodore Boone történetek). Ezekben, amellett, hogy szórakoztatni is kívánja a fiatal olvasókat, szeretné őket a jog útvesztőivel is megismertetni. Ennek a sorozatnak már három kötete jelent meg magyarul.

Forrás: wiki+net

>!
bokrichard 

John Grisham

Grisham a jogi krimi és thriller királya. Ő volt számomra ennek a műfajnak a megismertetője. A szemén és tollán keresztül ismertem meg igazán a faji problémákat az USA-ban. Külön meg kell jegyeznem, hogy amikor már kezdett volna kicsit sok lenni az ügyvédi kalandokból, akkor jött velem szembe a Festett ház c. könyve, amiben azt a fajta stílust vette elő, amivel nála még sosem találkoztam. HIhetetlen volt, mintha Steinbecket olvastam volna. Azt különösen ajánlom!


Népszerű idézetek

>!
chhaya P

Néha az embernek egyszerűen meg kell tennie, amit muszáj.

1 hozzászólás
>!
mate55

– De hiszen alig néhány hete ismerik egymást…
– Van ilyen… Szerelem első látásra.
– Nincs ilyen!
– Lehet, hogy tényleg nincs.

125. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
5 hozzászólás
>!
mate55 

A vasárnapi iskolában számtalanszor elmondták, hogy aki hazudik, egyenesen a pokolra kerül.

4 hozzászólás
>!
mate55 

Úgy döntöttünk, hogy hagyjuk ezt az egész nyavalyás karácsonyt… a francba…

24. oldal

>!
mate55

Tudod, mit szoktak mondani: a válás azért drága, mert megéri.

103. oldal

Kapcsolódó szócikkek: válás
>!
mate55

Támogatta a halálbüntetést, ugyanis vallásos ember volt, és ha Isten azt mondja, hogy szemet szemért, akkor komolyan is gondolja.

166. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halálbüntetés · Isten · vallás