!

John Bul Dau amerikai szudáni

1974. január 15. (Duk Payuel, Szudán) –

Teljes névDhieu-Deng Leek
Nemférfi
Honlapjohndaufoundation.org

Könyvei 1

John Bul Dau – Michael S. Sweeney: Istennek elege lett belőlünk

Népszerű idézetek

Youditta>!

Annyi mindenük van, az amerikaiak mégis félig üresnek látják a poharat. Ha ezzel a hasonlattal akarok élni, azt mondhatnám, nekem Kakumában még poharam sem volt.

240. oldal

pwz IP>!

Az első vetítések után újabb interjúk és bemutatkozások sora következett. Sokakkal találkoztam, akikről Christopher azt mondta, híresek. Egy nagyon őszinte és kedves férfival kezet fogtunk és beszélgettünk. Brad Pittként mutatkozott be. Nem hallottam róla azelőtt, megkérdeztem, mivel foglalkozik. Elmondta, hogy ő volt Cristopher dokumentumfilmjének a producere. Később valaki felvilágosított, hogy filmekben is szerepel.

284-285. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Brad Pitt
Youditta>!

Szudán Afrika legnagyobb országa. Területe két és fél millió négyzetkilométer, nagyjából megfelel Nyugat-Európa területének. Függetlensége kivívásának évében, 1956-ban népszámlálást tartottak, mely szerint kevéssel több mint tízmillió lakosa száztizennégy eltérő nyelvet beszélő, ötszázhetvenkét különböző törzshöz tartozott.

27. oldal

raniaki>!

A történelem mifelénk olyan, akár a Nílus. Sok oldalága van, megállás nélkül folyik, és a legkülönbözőbb területeket köti össze hosszú, tiszta vizű folyamaival.

32. oldal

Youditta>!

Az egyik kedvenc játékomat aluethnek hívták: úgy tettünk, mintha néhány fiút elkapna az oroszlán, és oroszlánná változtatná őket. Kiválasztottunk egy fiút, ő lett az oroszlán. A mező egyik végén állt, az volt az ő területe. A többi fiú a mező másik végén sorakozott fel. Az oroszlán a fiúk közé rontott, akik megpróbálták ellökni, hogy bejussanak a területére, ahol „biztonságban” voltak. Ha az oroszlán elkapta őket,kezét az orrukra tette, és ők is oroszlánná változtak. A játék addig tartott, amíg csak egyetlen fiú maradt. Akkor ő lett az oroszlán, az oroszlánok pedig a fiúk, és újrakezdtük az egészet.

44. oldal

Youditta>!

Nem volt naptárunk, mégis pontosan tudtam, mikor jön a hideg, mert ilyenkor a falu öregei reggel előléptek a kunyhóikból, sétabotjaikra támaszkodtak, és bejelentették az évszakváltozást. Azt mondták, az esti szél változásából érezték meg.

39. oldal

raniaki>!

A következő faluhoz, Pakokhoz érve ugandai lázadó harcosokkal találkoztunk, akik Szudánban kerestek menedéket. Micsoda őrült világ! Minden ország lángokban áll körülöttünk, a lázadók hazájuk határain kívülre menekülnek, hogy aztán egy újabb háború tépázta földön találják magukat.

127. oldal

raniaki>!

Ekkor utaztam először autón. Életemben először gyorsabban mozogtam az antilopoknál és az oroszlánnál, és egy pillantásra betekintést nyertem a modern világba: gyors, elmosódott és kaotikus.

140. oldal

raniaki>!

A végén azt mondta, felolvassa a névsort, és amikor a nevünkhöz ér, egy teljesen új szóval kell válaszolnunk. Idegen nyelven van, figyelmeztetett. Ez lett az első angol szó, aminek megismertem a jelentését. (…)
– John Bul Dau! – szólított Atak.
– Yes! – feleltem.
Jó szó volt. Yes, jelen vagyok. Yes, meg akarok tanulni olvasni és írni és a matematikát, és fel akarom fedezni a világot, a folyókat, a városokat, az embereket, az autókat, a repülőgépeket és a… mindent, mindent. Azt gondoltam, ha tanulok, gondozó leszek vagy tanár vagy pilóta vagy gépszerelő. Megtanulhatom, hogyan készítsek dolgokat, mondjuk repülőgépeket, amelyek az égen szállnak, és akkor legyőzhetem a kaftánosok Antonovjait. Mindenféle jót tehetek magammal és a népemmel. Yes, yes, yes.

150-151. oldal

Youditta>!

A nyugati újságírók által megkérdezett fiúk reményüket és hitüket fejezték ki, hogy életük jóra fordul. – Pap szeretnék lenni- mondta egy tizenhárom éves. – Ha nem pap, akkor orvos. Ha nem orvos, akkor tanár. – Egy másik azt felelte: – Ha felnövünk, királyok akarunk lenni. – Mire egy harmadik is közbeszólt: – Én segélymunkás akarok lenni, hogy élelmet adhassak!
A tábori lelkész, aki ismerte a történetünket és vágyainkat, azt nyilatkozta: – Csak akkor lehet jövőjük, ha itt béke lesz.

149. oldal