!

Johanna Sinisalo finn

1958. június 22. –

Nem
Wikipédiahttps://hu.wikipedia.org/wiki/Johanna_Sinisalo

Könyvei 5

Johanna Sinisalo: A Nap Magja
Johanna Sinisalo: Not Before Sundown
Johanna Sinisalo: Birdbrain
Johanna Sinisalo: The Core of the Sun
Johanna Sinisalo: The Blood of Angels

Antológiák 1

Sziládi János (szerk.): Galaktika 102.

Népszerű idézetek

>!
Niki_

– Nem, soha eszembe se jutott, hogy Elenna legyen a feleségem – mondta Torsti határozott hangon, és férfias ölébe vette Nannát. Nanna megremegett Torsti erős kezének szorításától. – Te sokkal rendesebb és szebb vagy. Elenna pedig … ő nem foglalkozott az üdeségével.
– Jaj, nem! – sóhajtott Nanna.- Szegény Elenna! Nagyon sajnálom őt. Minden feminőnek tudnia kell, milyen fontos az üdeség.

71. oldal

>!
Niki_

Tanítsd be az eloidat különböző körülmények között is, hogy fejlődjön az engedelmessége, és adj sok szóbeli visszajelzést neki. Az eloi hamarosan megtanulja a semleges szavak alapján is felismerni a hangszínt.

155

>!
Demencze_Ilona_blogger P

Eloi. Közkeletű, de nem hivatalos köznyelvi szó, amely a 40-es években honosodott meg a nyelvben, ma hivatalos kifejezéssel -> feminő (többes számban: feminövek). A nőneműek azon alfajára utal, amely aktív a párosodási piacon, és amelynek feladata jellemzően a hímneműek jólétének sokoldalú elősegítése.

29. oldal

>!
Annie_Lange I

Azt mondom Jarénak, hogy csak néhanapján fogyasztanék kapszaicint, amikor nagyon nagy szükségem van rá, és hogy bármikor abba tudom hagyni.

164. oldal (Metropolis)

Kapcsolódó szócikkek: függőség
>!
Demencze_Ilona_blogger P

– Mi még nem fogyasztjuk a csilit. Megtartóztatjuk magunkat addig, amíg ki nem fejlesztjük a tökéletes fajtát. Semmi értelme növelni a saját toleranciaszintünket, érintetlenül akarjuk átadni magunkat a Belső Tűznek, amikor ő már készen vár bennünket.

238. oldal

>!
Demencze_Ilona_blogger P

– Nem, nem akart mindegyik felhím ilyen rendszert. Távolról sem mindegyik.
– De akkor mégis miért vezették be?
– Mert nem mindenkit kérdeztek meg.

255. oldal

>!
Demencze_Ilona_blogger P

– Vanna, egy dolgot kérek tőled. Azt akarom, hogy ne mondd el a bácsiknak, hogy tudsz olvasni és számolni. Azt akarom, hogy amikor jönnek, aranyosan játssz háziasszonyosdit Mannával, mosolyogj, és legyél nagyon szófogadó és megnyerő. Utánozd Mannát mindenben!

40. oldal

>!
Demencze_Ilona_blogger P

Euszisztokrácia. A Finnországban uralkodó társadalmi rend neve, „jóléthatalom”. (…) Példamondat: "Az euszisztokrata társadalomban a közigazgatás legfontosabb feladata az állampolgárok teljes körű jóllétének és egészségének elősegítése.

77. oldal

>!
Költsei_Firincz

A múltban minden kultúra tudott azokról a dolgokról, amelyeket a túlzásba vitt racionalizálás és az élet misztériumának csökkentése kémiává és fizikává redukált. A csili azért jött Európába és Finnországba, mert ide kellett jönnie. […] Garcilaso de la Vega már 1609-ben leírta az európaiaknak, hogyan imádták istenként az inkák a csilit. A neve Agar-Uchu, azaz Csili testvér volt. Agar-Uchu volt az egyik az inkák teremtéstörténetének négy mitikus testvére közül.

>!
Annie_Lange I

Mi a fenét kell foglalkozni azzal, hogy valaki kapszaicinfüggő lesz, ha a szokás fenntartása nem kapcsolódik bűnözéshez vagy egészségkárosodáshoz?

235. oldal