!

Jo Nesbø norvég

1960. március 29. (Oslo, Norvégia) –

Tudástár · 4 kapcsolódó alkotó · 6 film

KatalógusnévNesbø, Jo
Nemférfi
Honlapjonesbo.com
Facebook@jonesboauthor

Képek 11

Könyvei 159

Jo Nesbø: Hóember
Jo Nesbø: Denevérember
Jo Nesbø: Vörösbegy
Jo Nesbø: Csótányok
Jo Nesbø: Boszorkányszög
Jo Nesbø: Nemeszisz
Jo Nesbø: A megváltó
Jo Nesbø: Leopárd
Jo Nesbø: A fiú
Jo Nesbø: Police

Kapcsolódó sorozatok: Harry Hole · Vér a havon · Doktor Proktor Pukipora · Harry Hole angol · Harry Hole német · Harry Hole norvég · Harry Hole olasz · Doktor Proktor német · Blood on Snow angol · Blood on Snow német · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Skandináv krimik Animus · POKET ifjúsági POKET Publishing, Kolibri, Móra · Shakespeare újra Kossuth · Hogarth Shakespeare Hogarth angol

Róla szóló könyvek 1

Köves Gábor: Mi az, hogy nagymenők?

Kapcsolódó zóna

!

Jo Nesbø

183 tag · 87 karc · Utolsó karc: 2023. március 29., 19:38 · Bővebben


Kiemelt alkotóértékelések

Bla IP>!

Jo Nesbø

Jo Nesbø (1960. március 29. –) norvég író és zenész. Főként krimijeiről ismert, regényeinek erőssége – a duplacsavaros cselekmény mellett –, hogy társadalmi problémák és összetett karakterek köré építi történeteit. Tizenöt könyve jelent meg eddig, amelyek közül azok a legismertebbek, amelyek főszereplője az iszákos és nagydarab Harry Hole. Szinte minden valamirevaló detektív iszik – ezt épp Hatodik Alabárdos is kifejtette a Bp-i MOLY-Klubban legutóbb –, de Nesbo hőse boldogtalanul küzd ezzel a gyengeségével, amelyet ő „láncaikat csörgető kutyákként” emleget. Újra és újra megpróbál leszokni, anonim alkoholisták közé is eljárogat, de a lelki megrázkódtatásokat és rémálmokat csak alkohollal képes kúrálni. Kedvenc kocsmába jár és mindig tart készenlétben egy Jim Beamet a mosogató alatt. Nesbo realisztikusan írja le a betegség árnyoldalait: az első piát követő hányást, a másnapos fejgörcsöt, a megalázó visszaeséseket, a kollégák örökös gyanúját. Az egyetlen, ami segít rajta, a munka: ha elkezdi izgatni egy bűntény, véreres szemmel veti rá magát a nyomokra. Harry egyedülállóságát is épp munkamániája okozza, mert halálosan szerelmes egy törékeny, Rakel Fauke nevű nőbe, aki azonban épp a munka miatt szakított a férfival. Harry eddig olvasható történeteiben a legidillibb pillanat az a családi közös karácsony volt, amikor Harry magányos édesapja, Down-kóros húga, Rakel és a nő Oleg nevű huncut kisfia együtt eszik meg az ünnepi sültbordát. Ennek ellenére Nesbo regényeit inkább a család intézményével szemben táplált gyanakvás határozza meg. Nyüzsögnek a frusztrált feleségek, monomániás férjek, cserbenhagyott gyerekek és gyűlölködő testvérek. Természetesen Harrynek sem sikerül hosszú távra családot kovácsolnia maga köré. (Jo Nesbo sem házas, de van egy 11 éves kislánya.) A tipikus északi nyomozó egyébként beteg, elhagyta a felesége, rossz viszonyt ápol gyerekeivel (pl. Kurt Wallander Henning Mankell regényeiből), vagy régi trauma gyötri, és drogos a lánya (Erlendur Sveinsson az izlandi Arnauldur Indridason könyveiből). Ez remek találmány, hiszen jóval könnyebb azonosulni a gondoktól gyötört nyomorult kisemberrel, mint egy szuperhekussal. A mi Harry Holénk is pont ebbe a sorba illeszkedik: nincs nője, a barátai meghalnak, iszik, zsarolják, gyanúsítják, ki akarják rúgni Szóval van elég baja, mégis zseniálisan nyomozva deríti ki a legcsavarosabb bűnügyeket. A skandináv krimik, így Jo Nesbo könyvei is nagyrészt annak köszönhetik népszerűségüket, hogy olyan elevenbe vágó és mai társadalmi problémákat hoznak szóba, amelyekről a szépirodalom már ritkán tudósít. A bűnügy csupán az egyik részét adja a történeteknek; a másik a miliő, amelyet a szereplők sorsán keresztül megismerünk.
Könyveit már sok millió példányban adták el világszerte, és mintegy negyven nyelvre fordították le, munkásságát a világsiker mellett számos skandináv Díj is elismerte.

https://moly.hu/polcok/jo-nesbo-muvei-alkotoi-polc
https://moly.hu/konyvek/jo-nesbo-deneverember/en-es-a-konyv/bla
https://moly.hu/konyvek/jo-nesbo-nemeszisz/en-es-a-konyv/bla
https://moly.hu/konyvek/jo-nesbo-a-fiu/en-es-a-konyv/bla
https://moly.hu/konyvek/jo-nesbo-szomjusag/en-es-a-konyv/bla
https://moly.hu/konyvek/jo-nesbo-ver-a-havon/en-es-a-konyv/bla

SignoraSchneider IP>!

Jo Nesbø

Kétféle ember van: aki olvas Jo Nesbøt, és aki nem. Hálás vagyok, hogy én az első csoportba tartozhatom. Ez az ember egy őrült zseni. Becsüljük meg! ^.^

Timcsibaba77>!

Jo Nesbø

Az írónak hála, hogy bevezetett a skandináv krimik világába, szívem szerint csak Jo Nesbo-t olvasnám. Mindenkinek csak ajánlani tudom, mert letehetetlen, lebilincselő könyvei vannak.

SteelCurtain>!

Jo Nesbø

Harry Hole szülőapja változatos életpályát mondhat magáénak. Nemcsak korban – két évvel fiatalabb nálam – , de a végzett munkák sokszínűségében is hasonlítunk egymásra. Igaz, az én labdarúgó karrierem már a serdülőknél véget ért, az énekesi pályámról meg már beismerő vallomást tettem – https://moly.hu/konyvek/pozsonyi-adam-a-lenin-szobor-helyen-bombatolcser-tatong/en-es-a-konyv/steelcurtain – de a változatosság tekintetében nem hinném, hogy elmaradok tőle. Nem láttam focizni, de mióta nem is érdekel a labdarúgás, akár Pelé tehetségű is lehetett, azt sem irigylem tőle. Nem hallottam énekelni, de mivel néha mazochista rohamaim vannak, nem lehetetlen, hogy egyszer még rákeresek a youtube-on.
De a krimijeit baromira irigylem tőle.
Nem önmagában a fantáziát, mert abban nem szorulok külső segítségre. Habár a nejem olykor gyanakvó. Én a megvalósítás profizmusát irigylem. Azt, ahogyan a technikai és lélektani elemeket milyen pontosan és hatásosan helyezi el. Ha néha mégsem, az is csak keveseknek szúr szemet. Logikusan felépített feszültségspirállal táplálja olvasóit. Más híres krimiszerzőkkel ellentétben nem sugallja, hogy a bűn elszigetelt jelenségek halmaza, melyet időben és térben egymástól függetlenül old meg többnyire ugyanaz a detektív. Nesbo krimijeiben sokkal inkább olyan a légkör, melyben a bűnt mindig csak időlegesen győzik le, pillanatnyi enyhülést hozva az élet sötét masszájába. Hát igen, Nesbo már tipikusan ezredfordulós író. A kiábrándultság korának krimikrónikása.

robinson P>!

Jo Nesbø

Miatta is érdemes skandináv krimiket olvasni! Szeretem a skandinávokat, zenéjüket, írásaikat, a tájat, a szaunát. Szóval Mr. Nesbo engem megvett! Fordulatos, izgalmas és nagyon egyediek a krimijei! No és nem mellékesen, személyesen is találkoztam vele a budapesti dedikáláson. Roppant barátságos, közvetlen, szerény figura!
Mint egy józan HH.

Lynn>!

Jo Nesbø

Nekem letehetetlen volt az össze könyve, amit olvastam.
Örülök, hogy nem közgazdászként dolgozik, hanem ír – mert önző vagyok.
Harry Hole nyomozója kb a bűnügyi House doki, a maga stílusával.

Csiga_bige P>!

Jo Nesbø

Jo Nesbo-nak köszönhetem, hogy megismertem, és megszerettem a skandináv krimik világát. Harry Hole-val kezdtem, akihez azóta több nyomozót is hasonlítottam, nem véletlenül. :) Azóta olvastam másik krimi sorozatát is, ami szintén élvezhetően, olvasmányosan volt megírva. Még szeretnék önálló regényt is olvasni tőle, a novelláskötetére iskíváncsi vagyok és a gyeremekkönyv sorzata is érdekel. Nem hiszem, hogy tudna olyat írni, ami ne tetszene, de majd meglátjuk. :)

Sylvie23>!

Jo Nesbø

Nem írom, hogy minden könyvét imádtam, mert ez nem lenne igaz. Én túl vagyok Harry mind a 10 könyvét, szóval elmondhatom, hogy hosszú utat jártam be Nesbo könyveivel. Néha nehezen emészthető, nehezen olvasható, de mindig megérte a végéig kitartanom. Imádtam a leírásait, a gondolat menetét, azt, hogy mindig megtudott lepni valamivel, és természetesen azt, hogy a teljesítménye végig megmaradt, sőt, az utolsó könyveit szerettem meg a legjobban! Ő az egyik olyan íróm, akire azt mondom, hogy írjon csak sorozatokat, mert mindig képes valamivel többet adni, mint amit már kaptam. Remélem lesz még hasonló sorozata, vagy esetleg egy 11. Harry Hole (már csak a vége miatt is.). :) Bátran ajánlom őt, minden krimi rajongónak, nem fogtok csalódni benne.

gesztenye11>!

Jo Nesbø

A skandináv krimiket nekem sokáig csak A tetovált lány jelentette (és persze a folytatásai), de egyszer csak kezembe került egy Nesbö könyv, persze, Harry Hole „főszereplésével”. Azt hiszem, a Vörösbegy volt. Nagyon tetszett, és utána el akartam olvasni az összes Harry Hole könyvet – szereztem egy listát a sorrenddel, és módszeresen elolvastam mindet. 2017-ben ért véget a Szomjúsággal, azóta várom a következőt! A többi könyvét nem ismerem, és a Harry Hole történetek között is van azért gyengébb is, de a stílusa – meg a főszereplője stílusa – elég sajátságos. Mondanám, hogy egy ilyen búskomor rendőr, akinek kapcsolati problémái vannak, a barátnőjével, a fiával, meg a droggal, alkohollal – az csak a messzi Északon élhet (és valószínűleg csak ebben a korszakban). Bár, lehet, hogy ez túlzott leegyszerűsítése a dolgoknak. De azt a lelkivilágot tudja Nesbö a legjobban ábrázolni, ráadásul a könyvei még izgalmasak is, időnként letehetetlen részekkel! Szóval, van Agatha Christie, van Lee Child, Robin Cook, van Simenon, van néhány pár könyves író, és van Nesbö! Aki még nem olvasott egyet sem, annak feltétlenül ajánlom a megismerkedést, szerintem megéri!


Népszerű idézetek

egy_ember>!

Niles Bohr mondta egyszer, hogy ha a kvantumfizika nem ébreszt benned félelmet, az azért van, mert nem érted.

104. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fizika
4 hozzászólás
egy_ember>!

– Azt szokták mondani, hogy aki emlékszik az Aquarius fesztiválra, az biztosan nem járt ott.

46. oldal, Walla - 3. Egy püspök,egy bokszoló és egy szakállas medúza (Animus, 2012)

3 hozzászólás
robinson P>!

Az apám mindig azt mondta, hogy hülyére olvasom magam.

86. oldal

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
3 hozzászólás
Manni>!

[…] nem az a legrosszabb dolog, ami megtörténhet az emberrel, hogy elveszti az életét. […] Hanem amikor azt veszti el, amiért él.

151. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet
Manni>!

– Az ember mindentől fél, amit nem ért. Amitől pedig fél, azt gyűlöli.

141. oldal, Moora - 8. Egy kedves prostituált, egy különös dán és a krikett (Animus, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: félelem · gyűlölet
6 hozzászólás
csillagka>!

– Rendszeresen szív ópiumot?
– Változó.
– És miért szívja?
– Hogy ne igyak.

25. oldal

5 hozzászólás
tamii>!

A mosoly úgy vibrált, mint egy hibás neoncső.

402. oldal

2 hozzászólás
pwz I>!

– Golyóálló mellény vállfán? Fél, hogy összegyűrődik?

453. oldal

Rits>!

Ti nők, miért nem vagytok képesek egyszerűen csak közölni, hogy mit akartok? Túlértékelitek a férfiak értelmezési képességeit.

183. oldal

Kapcsolódó szócikkek: férfiak · képesség · nők
1 hozzászólás
Manni>!

– Az erőszak pont olyan, mint a Coca-Cola és a Biblia. Klasszikus.

200. oldal, Moora - 11. Egy kivégzés és Birgitta vetkőzése (Animus, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Coca-Cola · erőszak