!

Jo Nesbø norvég

1960. március 29. (Oslo, Norvégia) –

NemFérfi
Honlaphttp://jonesbo.com/
Wikipédiahttps://hu.wikipedia.org/wiki/Jo_Nesbø
Facebookhttps://www.facebook.com/jonesboauthor

Képek 7

Könyvei 76

Jo Nesbø: Hóember
Jo Nesbø: Denevérember
Jo Nesbø: Vörösbegy
Jo Nesbø: Boszorkányszög
Jo Nesbø: Csótányok
Jo Nesbø: Nemeszisz
Jo Nesbø: A megváltó
Jo Nesbø: Leopárd
Jo Nesbø: A fiú
Jo Nesbø: Police

Kapcsolódó sorozatok: Harry Hole, Shakespeare újra, Vér a havon, Doktor Proktor Pukipora, Harry Hole, Blood on Snow, Blood on Snow, Harry Hole, Hogarth Shakespeare

Róla szóló könyvek 1

Köves Gábor: Mi az, hogy nagymenők?

Kapcsolódó zóna

!

Jo Nesbø

142 tag · 81 karc · Utolsó karc: 2018. július 12., 21:01 · Bővebben


Népszerű alkotóértékelések

>!
Bla IP

Jo Nesbø

Jo Nesbø (1960. március 29. –) norvég író és zenész. Főként krimijeiről ismert, regényeinek erőssége – a duplacsavaros cselekmény mellett –, hogy társadalmi problémák és összetett karakterek köré építi történeteit. Tizenöt könyve jelent meg eddig, amelyek közül azok a legismertebbek, amelyek főszereplője az iszákos és nagydarab Harry Hole. Szinte minden valamirevaló detektív iszik – ezt épp Hatodik Alabárdos is kifejtette a Bp-i MOLY-Klubban legutóbb –, de Nesbo hőse boldogtalanul küzd ezzel a gyengeségével, amelyet ő „láncaikat csörgető kutyákként” emleget. Újra és újra megpróbál leszokni, anonim alkoholisták közé is eljárogat, de a lelki megrázkódtatásokat és rémálmokat csak alkohollal képes kúrálni. Kedvenc kocsmába jár és mindig tart készenlétben egy Jim Beamet a mosogató alatt. Nesbo realisztikusan írja le a betegség árnyoldalait: az első piát követő hányást, a másnapos fejgörcsöt, a megalázó visszaeséseket, a kollégák örökös gyanúját. Az egyetlen, ami segít rajta, a munka: ha elkezdi izgatni egy bűntény, véreres szemmel veti rá magát a nyomokra. Harry egyedülállóságát is épp munkamániája okozza, mert halálosan szerelmes egy törékeny, Rakel Fauke nevű nőbe, aki azonban épp a munka miatt szakított a férfival. Harry eddig olvasható történeteiben a legidillibb pillanat az a családi közös karácsony volt, amikor Harry magányos édesapja, Down-kóros húga, Rakel és a nő Oleg nevű huncut kisfia együtt eszik meg az ünnepi sültbordát. Ennek ellenére Nesbo regényeit inkább a család intézményével szemben táplált gyanakvás határozza meg. Nyüzsögnek a frusztrált feleségek, monomániás férjek, cserbenhagyott gyerekek és gyűlölködő testvérek. Természetesen Harrynek sem sikerül hosszú távra családot kovácsolnia maga köré. (Jo Nesbo sem házas, de van egy 11 éves kislánya.) A tipikus északi nyomozó egyébként beteg, elhagyta a felesége, rossz viszonyt ápol gyerekeivel (pl. Kurt Wallander Henning Mankell regényeiből), vagy régi trauma gyötri, és drogos a lánya (Erlendur Sveinsson az izlandi Arnauldur Indridason könyveiből). Ez remek találmány, hiszen jóval könnyebb azonosulni a gondoktól gyötört nyomorult kisemberrel, mint egy szuperhekussal. A mi Harry Holénk is pont ebbe a sorba illeszkedik: nincs nője, a barátai meghalnak, iszik, zsarolják, gyanúsítják, ki akarják rúgni Szóval van elég baja, mégis zseniálisan nyomozva deríti ki a legcsavarosabb bűnügyeket. A skandináv krimik, így Jo Nesbo könyvei is nagyrészt annak köszönhetik népszerűségüket, hogy olyan elevenbe vágó és mai társadalmi problémákat hoznak szóba, amelyekről a szépirodalom már ritkán tudósít. A bűnügy csupán az egyik részét adja a történeteknek; a másik a miliő, amelyet a szereplők sorsán keresztül megismerünk.
Könyveit már sok millió példányban adták el világszerte, és mintegy negyven nyelvre fordították le, munkásságát a világsiker mellett számos skandináv Díj is elismerte.

>!
Timcsibaba77

Jo Nesbø

Az írónak hála, hogy bevezetett a skandináv krimik világába, szívem szerint csak Jo Nesbo-t olvasnám. Mindenkinek csak ajánlani tudom, mert letehetetlen, lebilincselő könyvei vannak.

>!
Lynn

Jo Nesbø

Nekem letehetetlen volt az össze könyve, amit olvastam.
Örülök, hogy nem közgazdászként dolgozik, hanem ír – mert önző vagyok.
Harry Hole nyomozója kb a bűnügyi House doki, a maga stílusával.

>!
robinson P

Jo Nesbø

Miatta is érdemes skandináv krimiket olvasni! Szeretem a skandinávokat, zenéjüket, írásaikat, a tájat, a szaunát. Szóval Mr. Nesbo engem megvett! Fordulatos, izgalmas és nagyon egyediek a krimijei! No és nem mellékesen, személyesen is találkoztam vele a budapesti dedikáláson. Roppant barátságos, közvetlen, szerény figura!
Mint egy józan HH.

>!
Sylvie23 P

Jo Nesbø

Nem írom, hogy minden könyvét imádtam, mert ez nem lenne igaz. Én túl vagyok Harry mind a 10 könyvét, szóval elmondhatom, hogy hosszú utat jártam be Nesbo könyveivel. Néha nehezen emészthető, nehezen olvasható, de mindig megérte a végéig kitartanom. Imádtam a leírásait, a gondolat menetét, azt, hogy mindig megtudott lepni valamivel, és természetesen azt, hogy a teljesítménye végig megmaradt, sőt, az utolsó könyveit szerettem meg a legjobban! Ő az egyik olyan íróm, akire azt mondom, hogy írjon csak sorozatokat, mert mindig képes valamivel többet adni, mint amit már kaptam. Remélem lesz még hasonló sorozata, vagy esetleg egy 11. Harry Hole (már csak a vége miatt is.). :) Bátran ajánlom őt, minden krimi rajongónak, nem fogtok csalódni benne.

>!
Nikoletta_Fiedler

Jo Nesbø

Imádom az írásait. Érdekes, fordulatos és nem ponyva.

>!
VargaZsolt83

Jo Nesbø

Fél évvel ezelőtt olvastam tőle az először, azóta 11 könyvén vagyok túl, nem lehet letenni, nem lehet megunni, a legjobb krimi író, akit valaha olvastam.

>!
GedyPapa

Jo Nesbø

Az egyik nagy kedvencem!
Miatta szerettem meg a skandináv krimiket

>!
Laci_Kiss

Jo Nesbø

Zseniális ez a fickó! „Megismerkedésünk” története: Rég olvastam már igazán jó könyvet és Agatha Christie korszakom lecsengett, Harry Potter sorozat is véget ért amikor láttam a plakátot hogy Jo Nesbo dedikál a tőlem pár perc sétára lévő könyvesboltban.. Jé mondom hát ő meg ki…Nem tudtam.. de nem felejtettem el, ott motoszkált a fejemben és dedikálás előtti nap mondom nem csak készítek róla pár fotót és kész hanem megnézem már a könyveit neten. Beleolvastam a tartalmukba és egész ígéretes volt. Aztán dedikálás napján mondom csak veszek már akkor egy könyvet és legyen dedikálva is. Meglett a szerzemény – Hóemberre esett a választás – és elolvastam…. és így kezdődött a rajongás. A több és több könyv, mert egyszerűen fantasztikus, csavaros történetei és az író stílusa magával ragadó! A karakterek, a cselekmény összetettsége…. Kiváló


Népszerű idézetek

>!
egy_ember

Niles Bohr mondta egyszer, hogy ha a kvantumfizika nem ébreszt benned félelmet, az azért van, mert nem érted.

104. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fizika
4 hozzászólás
>!
egy_ember

Azt szokták mondani, hogy aki emlékszik az Aquarius fesztiválra, az biztosan nem járt ott.

46. oldal

3 hozzászólás
>!
robinson P

Az apám mindig azt mondta, hogy hülyére olvasom magam.

86. oldal

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
3 hozzászólás
>!
Manni P

(…) nem az a legrosszabb dolog, ami megtörténhet az emberrel, hogy elveszti az életét. (…) Hanem amikor azt veszti el, amiért él.

151. oldal

>!
Manni P

– Az ember mindentől fél, amit nem ért. Amitől pedig fél, azt gyűlöli.

141. oldal (Animus, 2012)

6 hozzászólás
>!
csillagka P

– Rendszeresen szív ópiumot?
– Változó.
– És miért szívja?
– Hogy ne igyak.

25. oldal

5 hozzászólás
>!
tamii

A mosoly úgy vibrált, mint egy hibás neoncső.

402. oldal

2 hozzászólás
>!
Rits

Ti nők, miért nem vagytok képesek egyszerűen csak közölni, hogy mit akartok? Túlértékelitek a férfiak értelmezési képességeit.

Kapcsolódó szócikkek: nők
1 hozzászólás
>!
Manni P

(…) csupán egy dolog van, ami üresebb, mint szerelem nélkül élni, mégpedig az, ha az ember fájdalom nélkül él.

449. oldal

2 hozzászólás
>!
pwz ISP

– Golyóálló mellény vállfán? Fél, hogy összegyűrődik?

453. oldal