!

Jean Shinoda Bolen

(Egyesült Államok) –

Nem
Honlapjeanbolen.com
Életrajz

Képek 4

Könyvei 7

Jean Shinoda Bolen: Bennünk élő istennők
Jean Shinoda Bolen: Bennünk élő istenek
Jean Shinoda Bolen: Bennünk élő idősödő istennők
Jean Shinoda Bolen: The Tao of Psychology
Jean Shinoda Bolen: Ring of Power
Jean Shinoda Bolen: Crossing to Avalon
Jean Shinoda Bolen: Las diosas de cada mujer

Népszerű idézetek

EsztA>!

Minden földi nő potenciális hősnő. Főszereplője saját élettörténetének, annak az utazásnak, amely a születésével kezdődik és egész élete folyamán tart. Amint járja a maga útját, bizonyára találkozik szenvedéssel, magánnyal, bizonytalansággal, sebeket kap, és korlátok, akadályok keresztezik szándékait. Megtalálhatja az élete értelmét, kiérlelheti személyiségét, megélheti a szerelmet, vagy a kegyelem állapotát, és bölcsességre tehet szert.

219. oldal

EsztA>!

A betegeim tanítottak meg rá, hogy az ember nem attól lesz olyan, amilyen, ami megtörténik vele, hanem attól, ami benne történik meg. Nem az ártalmak mértéke volt az, ami eldöntötte, hogy mivé lettek, hanem az, amit éreztek, ahogy belül, vagy a viselkedés szintjén reagáltak ezekre az ártalmakra.

219. oldal

Khimaira>!

Perszephoné az alvilág úrnője, királynője és elevenek ottani vezetője lett. Ahányszor csak egy hős, vagy hősnő leszállt a holtak közé, Perszephoné volt az, aki fogadta és kalauzolta. (Érdekes módon mindig jelen volt. Annak ellenére, hogy az év kétharmadát az olümposziak között tölthette, egyetlen látogató sem talált egy cédulált az alvilág kapuján ezzel a felírással: "Hazamentem anyámhoz.")

199. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Perszephoné
2 hozzászólás
zsofi017>!

Athéné egész mitológiájában csupán egyetlen történet szól egy halandó nőről: Arakhnéról, a mesteri szövőnőről. A gyászos eset pedig úgy történt, hogy a híres szövőasszony Athénétől tanulta ugyan mesterségét, de ügyessége oly elbizakodottá tette, hogy magát az istennőt is versenyre hívta. Mindketten sebesen és gyönyörűen dolgoztak, Arakhné azonban Zeusz legpajzánabb kanadjait mintázta meg, s ezen a szűzies Athéné olyannyira felháborodott, hogy eredményhirdetés helyett menten pókká változtatta Arakhnét, hogy örökké függve kelljen szőnie, utódaival egyetemben. (…) A pórul járt iparművésznő neve egyébként fennmaradt: a zoológusok máig arakhnoidáknak nevezik a pókokat.

73-74. oldal

hippi_lány>!

„Az álom megszemélyesített mítosz, a mítosz az elszemélytelenedett álom.”

S_E_Tünde P>!

Athéné, segíts, hogy világosan át tudjam gondolni ezt a helyzetet!
Perszephoné, segíts, hogy nyitott és befogadóképes tudjak maradni!
Héra, segíts, hogy el merjem kötelezni magam, és hű tudjak maradni!
Démétér, segíts, hogy türelmes, nagylelkű és jó anya legyek!
Artemisz, segíts, hogy távoli célomat ne tévessze, szem elől!
Aphrodité, segíts, hogy szeretni tudjak, és örömömet leljem a testemben!
Hesztia, tisztelj meg jelenléteddel, hozz nekem békességet és nyugalmat magányomban!

36. oldal

zsofi017>!

Egy másik – ugyancsak jellemző – változat szerint Artemisz megharagudott Óriónra, mert a vadász azzal kérkedett, hogy minden vadat leterít a Földön, vagy talán, mert elcsábította az egyik nimfát. Nos, az összes mítoszban közös mozzanat, hogy Artemisz megbánta tettét, és Óriónt kedvenc vadászkutyája társaságában az égboltra emelte a csillagok közé. Azóta is ott vadászik, a kutya: Szíriusz kíséretében.

46. oldal

zsofi017>!

Artemiszről nehezen állítható, hogy „kotlóstyúkszerű” anya lenne. A terhesség elnehezítő állapota, a szoptatás és a csecsemőgondozás „rabsága” nem az ő világa. Alakja eldeformálódását kifejezetten nehezen viseli el, és nem is érez erős késztetést, hogy szüljön (ehhez Déméter jelenléte kell), viszont nagyon szereti a gyerekeket.
Azok a nők, akiknél Artemisz a domináns őstípus, egyáltalán nem érzik „fogyatékosnak” magukat, ha nincsen saját gyermekük, mivel sajátos anyai érzelmeiket – melyek leginkább egy ifjú és megértő nagynéniéhez hasonlatosak – igen jól ki tudják élni mások gyerekein.

60. oldal - Artemisz, az anya

zsuzsyb>!

Ahhoz, hogy egy nő élete során képes legyen értelmes munkára, mély szerelem átélésére, hogy kreatív és érzéki legyen, minden kategória istennőinek hosszabb-rövidebb időre szót kell kapnia a lelkében.

Zyta88>!

A hősnők útja a felfedezés és a fejlődés útja, melynek során önmaguk különböző oldalait, részeit bonyolult, de egész személyiséggé ötvözik.

265. oldal