!

Jean-Michel Guenassia francia

1950 (Algír, Algéria) –

Tudástár · 2 kapcsolódó alkotó

Nemférfi

Könyvei 6

Jean-Michel Guenassia: Javíthatatlan Optimisták Klubja
Jean-Michel Guenassia: Le Club des Incorrigibles Optimistes
Jean-Michel Guenassia: Vplyv Davida Bowieho na osud mladých dievčat
Jean-Michel Guenassia: Klub nenapravitelných optimistů
Jean-Michel Guenassia: The Incorrigible Optimists Club
Jean-Michel Guenassia: La valse des arbres et du ciel

Népszerű idézetek

sophie P>!

Van az olvasásban valami irracionális. Még mielőtt az ember a könyvet elolvasná, rögtön tudja, tetszeni fog-e neki, vagy sem. Megszagolja a könyvet, eltűnődik, érdemes-e a társaságában tölteni az időt. A papírlapra rótt és onnan tudatunkba vésődő jelek láthatatlan alkímiája ez. A könyv eleven lény. Az ember meglátja, és máris tudja, a barátja lesz-e.

326. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · olvasás
3 hozzászólás
sophie P>!

Mindig is utáltam az időpazarlást. Egyedül az olvasást tartottam hasznos időtöltésnek.

47. oldal

1 hozzászólás
sophie P>!

De hogy legyünk intelligensek, ha Jean-Paul Sartre ül velünk szemben?

312. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jean-Paul Sartre
Bea_Könyvutca P>!

Egy nőt meg lehet unni, és meg lehet kívánni egy másikat – de az nem szerelem, az csak vágy. Mert az igazi szerelem intellektusban él. Minden fejben dől el, és bizony, vannak napok, amikor úgy érzem, jobb lett volna, ha elfelejtem az egészet.

424. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Ha a világon olyan sokan gyújtanak megannyi gyertyát és mécsest, csak lehet valami haszna, és a rengeteg pislákoló lángocska közepén az egyik mégis csak felkelti Isten figyelmét. Ha meg nem, akkor azért gyújtunk fényeket, hogy emberlétünk éjszakájában egy kicsit megnyugtassuk magunkat. De ha felidézzük a sokmilliárdnyi fényt, amelyeket az emberiség létezése óta gyújtottak, meg az imákat és a hajlongásokat, arra is gondolhatunk, hogy Isten, ha létezik is, már semmit sem vár tőlünk.

303. oldal

sophie P>!

– Nem szoktam tanácsot adni, Michel. De ami a bosszúságokat illeti, szakértő vagyok, nekem elhiheti. A fájdalom elűzésére három gyógymód van. Enni kell. Egy finom ebéd vagy vacsora, sütemény, csokoládé. Másodszor, zenét kell hallgatni. Az mindig magával ragadja az embert, mindent elfeledtet. Kevés bánat van, amit egy kis Sosztakovics ne feledtetne, akár hosszú percekre is. Evés közben viszont nem szabad zenét hallgatni.
– A harmadik gyógymód pedig jól berúgni?
– Nagy tévedés. Az alkohol semmit sem feledtet. Ellenkezőleg. Az én kedvenc módszerem a mozi. Egy teljes napon át. Három vagy négy film egymás után. És mindenről megfeledkezik az ember.

487. oldal

Kapcsolódó szócikkek: D. D. Sosztakovics · mozi · zene
B_Tünde P>!

Ha nem találunk megoldást, rosszul fogalmaztuk meg a kérdést.

554. oldal (Park, 2017)

Bea_Könyvutca P>!

Teletömik a fejünket olyan haszontalan dolgokkal, mint udvariasság, lovagiasság, de nem oktatnak ki az alapvető szabályra: sose bízz mosolygó nőben, mert a mosoly mögött hátsó gondolatok rejtőznek. Egy nő akkor természetes, ha nem mosolyog. Ha vízbe esik, és segítségért kiált, dobj neki mentőövet és menj tovább. Ezek elemi tanácsok; úgy illenék, hogy minden apa ellássa velük a fiát, hogy felvértezze az élet veszélyei ellen.

423. oldal