!

Jared Diamond amerikai

1937. szeptember 10. (Boston, Massachusetts, USA) –

Tudástár · 3 kapcsolódó alkotó · 1 film

Teljes névJared Mason Diamond
Nemférfi
Életrajz

Képek 1

Könyvei 16

Jared Diamond: Háborúk, járványok, technikák
Jared Diamond: Összeomlás
Jared Diamond: A harmadik csimpánz felemelkedése és bukása
Jared Diamond: Miért élvezet a szex?
Jared Diamond: A világ tegnapig
Jared Diamond: Guns, Germs and Steel
Jared Diamond: Zűrzavar
Jared Diamond: Collapse
Jared Diamond: Upheaval
Jared Diamond: The Last Tree on Easter Island

Kapcsolódó sorozatok: Civilizations Rise and Fall angol · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Világ-Egyetem Kulturtrade, Vince · Penguin Green Ideas Penguin angol


Népszerű idézetek

Kuszma P>!

…mikor például az amerikaiak félni kezdtek a kergemarhakórtól, és ennek nyomán az élelmiszeripari hatóság megszigorította a húsipar működési szabályait, a feldolgozó vállalatok öt évig keményen ellenálltak – mondván, a szabályok betarthatatlanok –, ám mihelyt a McDonalds is fellépett hasonló követelményekkel a csökkenő hamburgerforgalom miatt, a „betarthatatlan” szabályok pár hét alatt életbe léptek mindenütt.

Jared Diamond: Összeomlás Tanulságok a társadalmak továbbéléséhez

5 hozzászólás
Kuszma P>!

A néhai Henry Fordot például 1919-ben beperelték a részvényesei, mert a munkások minimálbérét felemelte napi öt dollárra, és a bíróság nekik adott igazat; az ítélet indoklásában a bíró kifejtette, hogy bár Mr. Ford emberbaráti érzelmei tiszteletet érdemelnek, a gyár alapvető funkciója mégiscsak az, hogy a részvényeseknek minél több pénzt hozzon.
Ha tehát azt akarjuk, hogy a nagyvállalatok ne sértsék a közérdeket, nekünk kell erre rászorítanunk őket, mégpedig olyan körülmények teremtésével, amelyek között a közérdek egyben az ő gazdasági érdekük is.

Jared Diamond: Összeomlás Tanulságok a társadalmak továbbéléséhez

4 hozzászólás
Kuszma P>!

A sziget késői történetéből emberi csontok már nem csak a temetkezési helyeken fordulnak elő, hanem a szeméthalmokban is a többi ételmaradvány között. A vastagabbak törésnyomain jól látszik, hogy a velőt is elfogyasztották belőlük. A kannibalizmus emléke a szájhagyományban ma is él; például a legnagyobb sértés valakinek azt mondani, hogy az anyja húsa túl rágós.

Jared Diamond: Összeomlás Tanulságok a társadalmak továbbéléséhez

Kapcsolódó szócikkek: kannibalizmus
3 hozzászólás
Kuszma P>!

A pukaók (Húsvét-szigeteki szobor fejdísze) száma nem több száznál, és csupán a legkésőbbi, egyben legnagyobb ahuk (szobortalapzat) szobrain fordulnak elő. Bennem elkerülhetetlenül azt a benyomást keltik, mintha gyermeteg kérkedést fejeznének ki. „Oké, te csináltál egy kilencméteres moait (Húsvét-szigeteki szobor), de pislogj csak ide – én megtoldom az enyémet ezzel a 12 tonnás pukaóval, ezt próbáld túllicitálni, te köcsög!” Los Angelesben hozzánk közel lakik néhány hollyvoodi filmmogul, azok rezidenciáin szoktam érezni hasonlót. Mikor Martin Davis rekordot állított fel a maga 4650 négyzetméter alapterületű palotájával, Aaron Spelling nemsokára építtetett egy 5200 négyzetmétereset. Ha bizalmas viszonyban volnék valamelyikükkel, javasolnám, hogy tetessen föl legnagyobb tornyának csúcsára egy 12 tonnás, vörös oszkárfigurát, lehetőleg daru nélkül.

Jared Diamond: Összeomlás Tanulságok a társadalmak továbbéléséhez

Kapcsolódó szócikkek: Húsvét-szigetek · szobor
1 hozzászólás
ppayter>!

Ma ezt az egész területet török és mongol nyelven beszélő népek lakják, a hunoktól Dzsingisz kánig tartó időszak alatt itt megfordult hordák leszármazottai. A tudósok vitatkoznak arról, hogy New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum seregei 2 millió 400 ezer embert vagy csak 1 millió 600 ezret mészároltak-e le Herat elfoglalásakor, de abban egyetértenek, hogy az efféle hadműveletek teljesen átalakították Ázsia nyelvi térképét.

275. oldal - 15. fejezet: Lovak, hettiták és a történelem

4 hozzászólás
Ninácska P>!

A férfit azonban nem pusztán a heréi jelentik.

77. oldal

Jared Diamond: Miért élvezet a szex? Az emberi szexualitás evolúciója

Kapcsolódó szócikkek: férfiak
6 hozzászólás
ddani>!

…egy viking férfi számára egy eszkimó nő messze nem lehetett olyan hasznos feleség, mint egy saját fajtájabeli: nem tudott gyapjúfonalat fonni, és abból ruhát szőni, sem ellátni az állatokat, fogalma sem volt a skyr erjesztéséről és a sajtkészítésről, hiszen mindezt nem tanulhatta meg gyerekkorában, mint a viking lányok. Vagy ha egy viking vadász összebarátkozott volna egy eszkimóval, esetleg kölcsönkéri a kajakját, menten kiderült volna, hogy a másik alkatához szabott alkotmányba bele se fér, vagy ha mégis, nem tudja vízhatlanul összekapcsolni a ruhájával. Ha pedig otthon azt kérte volna viking feleségétől, hogy varrjon neki bőrből egy ugyanilyet, az asszony csak nézett volna értetlenül: bőrt varrni, miért nem mindjárt fát..?

261. oldal

Jared Diamond: Összeomlás Tanulságok a társadalmak továbbéléséhez

Kapcsolódó szócikkek: életmód · eszkimó · kajak · különbözőség · viking
Kuszma P>!

Mikor ezt a könyvet írni kezdtem, […] naívan az volt az elképzelésem, hogy a könyv egyszerűen a környezetrombolásról szól majd. Később felismertem még négy lehetséges okot, úgyhogy most az addig kizárólag környezeti eredetű összeomlásokat egy ötfaktoros modellben próbálom elhelyezni. Az öt faktor közül négy – a környezetrombolás, az éghajlat változása, az ellenséges szomszédok és az együttműködő kereskedelmi partnerek – egy-egy konkrét társadalomban nem feltétlenül játszik döntő szerepet. Az örödik azonban mindig: a társadalom válasza a környezeti problémákra.

Jared Diamond: Összeomlás Tanulságok a társadalmak továbbéléséhez

1 hozzászólás
Ninácska P>!

Tekintettel a kérlelhetetlen statisztikákra, miért kellene bármelyik tojónak is elfogadnia a „második nő” sorsát? A biológusok okfejtése szerint a másodlagos tojók abból kiindulva választják ezt a szerepet, hogy még mindig jobb egy jó hím mellőzött második asszonyának lenni, mint egy szegényes territóriumot birtokló másodrendű hím egyetlen párjának. (Gazdag nős férfiak közismerten hasonló várakozásokat keltenek a reménybeli szeretőkben.) Kiderült azonban, hogy a másodlagos tojók nem tudatosan vállalják a sorsukat, hanem becsapják őket.
A félrevezetés leglényegesebb eleme pedig az az odaadás, mellyel a poligám hím felállítja a második háztartását pár száz méterre az első fészektől, ahonnan számos más hím területe választja el. Meghökkentő, hogy a poligám hímek nem az első fészek melletti tucatnyi lehetséges fészkelőhely valamelyikénél udvarolnak a második társuknak, még ha azzal csökkenthetnék is a két fészek közötti ingázásra fordított időt, és több idejük jutna a fiókáik táplálására, és csökkentenék annak a kockázatát, hogy felszarvazzák őket, amíg úton vannak. Kézenfekvő a következtetés, hogy a poligám hímek inkább elfogadják a távol eső második háztartás hátrányait, azért, hogy félrevezessék a reménybeli másodlagos párt, és elrejtsék előle az első otthon létezését.

59. oldal

Jared Diamond: Miért élvezet a szex? Az emberi szexualitás evolúciója

Ninácska P>!

Ahogy Alfred Jost endokrinológus megfogalmazta: „A férfivá válás hosszadalmas, kényelmetlen és kockázatos vállalkozás, egyfajta küzdelem a nőiség felé irányuló eredendő hajlamok ellen.” A „férfi-soviniszták” tovább is léphetnek, és a férfivá válást hősiesnek kiálthatják ki, míg a nővé válást tespedtségnek bélyegezhetik. Az ellentétes álláspont szerint viszont a nőiség tekinthető az ember természetes állapotának, míg a férfiak olyan kóros formák, amiket sajnálatos módon muszáj elviselni; ez az ára annak, hogy még több nőt lehessen létrehozni.

76. oldal

Jared Diamond: Miért élvezet a szex? Az emberi szexualitás evolúciója

7 hozzászólás