!

Jane Austen angol brit

ジェイン オースティン, Джейн Остен, Џејн Остин, જેન ઓસ્ટીન, 珍‧奧斯汀, Jane Austenová, جین آستین, 简 奥斯汀

1775. december 16. (Steventon, Hampshire, Anglia, UK) – 1817. július 18. (Winchester, Hampshire, Anglia, UK)

Tudástár · 40 kapcsolódó alkotó · 7 kapcsolódó könyv · 50 film

Teljes névJane Austen
KatalógusnévAusten, Jane
Nem
Honlapjaneausten.org
Facebook@JaneAustenAuthor

Képek 5

Könyvei 154

Jane Austen: Büszkeség és balítélet
Jane Austen: Értelem és érzelem
Jane Austen: Meggyőző érvek
Jane Austen: Emma
Jane Austen: A klastrom titka
Jane Austen: A mansfieldi kastély
Jane Austen: Lady Susan
Jane Austen: Szerelem és barátság
Jane Austen: Pride and Prejudice
Jane Austen: Catharine

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző · Örök Kedvencek Menő Könyvek · A Világirodalom Remekei Európa · Lazi Könyvkiadó klasszikusai Lazi · A világirodalom klasszikusai Kossuth · A világirodalom klasszikusai · Füveskönyvek Lazi · Európa Klasszikus Regények Európa · Lektúra könyvek Kriterion · Jane Austen regényei Európa · Szerelmes Világirodalom Magyar Könyvklub · A kedvenc könyveim Pannon Lapok Társasága · Illusztrált klasszikusok Cartaphilus · Helikon Zsebkönyvek Helikon · Wordsworth Collector’s Editions Wordsworth · Oxford Bookworms Library angol · Penguin's Clothbound Classics Penguin · Penguin Classics Penguin · Macmillan Collector's Library Macmillan angol · Collins Classics Collins · Vintage Classics Vintage · Penguin English Library Penguin angol · Penguin Popular Classics Penguin angol · Penguin Little Black Classics Penguin angol · Manga Classics Udon Entertainment angol · Collins Classroom Classics HarperCollins, Penguin, Collins angol · Puffin in Bloom HarperCollins, Puffin angol · Penguin Drop Caps Penguin angol · Harper Muse Classics: Painted Editions HarperCollins angol · Splinter's Classic Lines Splinter angol · Scholastic Classics Scholastic angol · Flame Tree Collectable Classics Flame Tree angol · Penguin Threads Penguin angol · Penguin Readers – Level 3 angol · Illustrated Classics Seven Seas Entertainment angol · Penguin Classics Couture Deluxe Editions Penguin angol · Pulp! The Classics HarperCollins, Penguin, Pulp! The Classics angol · The Sisterhood Penguin angol · Chartwell Classics angol · Roads Designer Classics Roads Publishing angol · The Seasons Editions Thomas Nelson angol · Oxford Bookworms Library - Stage 6 Oxford University Press angol · Penguin Readers – Level 4 angol · Penguin Readers – Level 5 angol · Oxford Dominoes Oxford University Press angol · Heinemann Guided Readers angol · Reading & Training Black Cat – Cideb angol · Penguin Readers – Level 2 angol · Guinea Pig Classics Bloomsbury angol · Oxford Bookworms Library - Stage 2 Oxford University Press angol · Longman Classics angol

Antológiák 4

Drága Édesanyám
Ann Radcliffe – Jane Austen – Edgar Allan Poe – Myla Jo Closser – Joseph Sheridan Le Fanu: Graphic Classics 14. – Gothic Classics
The Wordsworth Collection of Classic Romance
Fiona Stafford (szerk.): Stories of Trees, Woods, and the Forest

Róla szóló könyvek 52

Syrie James: Jane Austen naplója
Stephanie Barron: Az udvarház rejtélye
Stephanie Barron: A titokzatos tiszteletes
Carol Shields: Jane Austen
Stephanie Barron: Egy boszorkány portréja
Catherine Bell: Jane Austen és a szavak művészete
Szederkényi Olga: Irodalmi popikonok
Claire Tomalin: Jane Austen élete
Stephanie Barron: A szolgáló titka
Stephanie Barron: A hely szelleme

Kapcsolódó zóna

!

Jane Austen

555 tag · 431 karc · Utolsó karc: 2023. december 28., 17:58 · Bővebben


Kiemelt alkotóértékelések

NannyOgg>!

Jane Austen

Kapcsolatom Ms Austennel fölöttébb furcsa – kedvelem ugyanis, mint irodalmi alakot, de a könyveit, most már ki merem jelenteni*, nem bírom, ugyan azt nem egészen tudom megfogalmazni, miért nem. Nagyon élvezem a nyelvezetét – bár lehet, hogy az archaikus angolt magát szeretem, de mivel nem sokszor találkoztam vele, nem tudom megítélni, mennyi a regényekből a kor beszédstílusa, és mennyi JA zsenije –, a bájosan csípős stílusát – mi, született cinikusok, tartsunk össze! –, nem zavar, hogy mindig a férjhezmenetel van a történet központjában, és mégis… egy párszáz oldalas Jane Austen-regény nekem a kezdeti lelkes 50 oldal után belassul, és aztán a második felére már mindenféle kifogást találok ki, hogy miért ne olvassam.

Azt hiszem, a főszereplők és a történetvezetés tehet róla. Az „erős és megfontolt” főszereplők (Lizzy Bennet, Eliza Dashwood) nekem unalmasak és sótlanok, a másik archetípus, az „ifjú és szenvedélyes” leány meg mindig pórul jár, mintha az lenne az erkölcsi tanulság, hogy aki feltétel nélkül rajongani képes, az nem is ember. Ugyanígy a potenciális férjeknél: a „visszafogott és komoly” típus lesz a végén a befutó, aki letaszítja a piedesztáról a tüzes és feltűnően jóképű, ezért szükségképpen megbízhatatlan és sunyi nem-gentlemant. Hmph! Valószínűleg én vagyok az egyetlen a világon, akit Mr Darcy totálisan hidegen hagy.

A másik, hogy JA-t mindenki nagy romantikusként emlegeti, de nekem ez nem jön át. Én csak a romantika ígéretét látom abban, hogy nagy egymásraborulások** helyett csak 1-2 bekezdéses tényközlések varrják el a szálakat azok után, hogy 400 oldalon keresztül csűrtük-csavartuk a semmit, és minden sarokban megálltunk sóhajtozni. Többnyire pedig ezeket a lezárásokat is csak odavetve, szinte mellékesen, vagy az egyik szereplő elmondásából tudjuk meg, nem látunk semmit megtörténni. (Mint ahogy nagyon kevés cselekménynek vagyunk a tanúi a történet folyamán is.)

Jane Austent imádnám, ha novellákat írt volna, de ő – ó, fájdalom! – ragaszkodott a többszáz oldalas regényekhez. (Pedig őszintén, az egész cselekmény cakkumpakk beleférne egy jól megírt, frappáns novellába.) Bár elismerem mint írónőt, az Emmát pedig még elolvasom majd (valamikor) becsületből, azt hiszem, kapcsolatunk itt véget is fog érni. A négy csillagot azért szavazom meg neki, mert látom, hogy jól ír, és nagyra értékelem a bájos cinizmusát – de nekem nem jön át. Én hozzá túl kitekert vagyok.

*Oké, a Persuasiont szerettem. De a Sense and Sensibility és a Pride and Prejudice közül nem tudom, melyiknél szenvedtem jobban.
**Ugyanakkor bevallom, utálnám, ha nyálas lenne. Nekem semmi nem jó. A romantika úgy, ahogy van, nem az én műfajom, úgyhogy ezt nem is annyira rovom fel JA-nek.

16 hozzászólás
Sceurpien I>!

Jane Austen

A romantikus irodalom legbritebb alakja, és engem éppen a korabeli angol humor ötletes, életszerű felhasználásával vett meg magának.
„Súlyos választás előtt állsz, gyermekem. Mától kezdve egyik szülőd idegen lesz számodra. Az anyád nem akar többé látni, ha nem mégy feleségül Mr. Collinshoz, nekem pedig akkor ne kerülj a szemem elé, ha hozzámégy.”

8 hozzászólás
Eta IP>!

Jane Austen

Friss, humoros, időnként már-már modern. Romantikus, de nem nyálas.

Morcant>!

Jane Austen

Agatha Christie-hez hasonlóan remek emberismerő, könyveit pedig belengi egyfajta különleges báj. Ő vezetett be a klasszikus irodalom világába, amiért örökké hálás leszek.

Alexandra_Müller>!

Jane Austen

Austen kisasszony könyvei és írásmódja azt hiszem egyedülállóak. Számomra abszolút mestermunkája a Büszkeség és balítélet, annak az írásmódja számomra a legolvasmányosabb, érdekesebb, illetve a szereplők is a legszimpatikusabban lettek megalkotva. Az Emma talán az egyik legkedvesebb regényem tőle, ugyanakkor van olyan ami nagyon nem tetszett (Mansfieldi kastély.). Azt kell hogy mondjam, hogy sokszínű írónő volt, lehet úgy tűnik mintha nagyon hasonlóak lennének a könyvei, azonban könyveinek karakterei más és mások, így nem okozott egyik könyve sem-e tekintetben csalódást.

3 hozzászólás
eltim>!

Jane Austen

Minden könyve egy kincs, mely úgy szórakoztat, hogy elfelejtjük a problémáinkat.

Zora85>!

Jane Austen

Kedvenc írónőm, és azt hiszem annál jobban nem is lehet megfogalmazni mekkora hatással van az emberre, mint a most olvasott könyvem első oldalain tették:
„Austen művei azért állták ki az idő próbáját, mert kitűnő narratív technikát alkalmazott és olyan érzékkel formálta meg a szereplőit, mintha hús-vér emberek lennének. Nem csak szerelmi ügyekről írt. Olyan témákat, társadalmi és érzelmi küzdelmeket jelenített meg, amik még ma is lényegesek. A legmélyebb érzelmi húrokat is meg tudta pendíteni, ugyanakkor nevettetni és könnyeket kicsalni is ugyanolyan jól tudott. A könyvei végére érve, ha odafigyel az ember, kicsit bölcsebben gondolkodik önmagáról és arról, hogy mi a fontos az életben.”

3 hozzászólás
konnyufanni>!

Jane Austen

Ahhoz képest hogy 1700-1800as években élt, és írta a könyveit nagyon modern írás stílusa volt, és emiatt nem volt kihívás elolvasni a könyvet magyarul-angolul.
Klasszikus „romantikus” írónö, aki mindig is a kedvenc írónőm lesz!

erikan>!

Jane Austen

Egyik kedvenc íróm Jane Austen. Azért tartom nagy írónak, mert korát minimum száz évvel megelőzi, a 19. századból ismert realista regények méltó előfutára. A hétköznapi életet olyan alapossággal, több oldalúan mutatja be, főleg a nők szemszögéből, amely nagyon hiányzik az irodalomból. A realizmusával túlmutat a romantikus regény skatulyán. A házasság a nők számára gazdasági érdek, nemcsak érzelmi szükséglet.
Azért csak 4,5 csillagot kap, mert összecsapja a regényei végét. Nem tud egy romantikus szerelmi vallomást írni. De szerencsére a filmfeldolgozások kárpótolnak ezért!

3 hozzászólás
Babó_Buca P>!

Jane Austen

9 éves koromba vettem először a kezembe a Büszkeség és balítéletet, és azonnal megszerettem az írónőt. A régies nyelvezetre és arra a korra teljesen (csúnya magyarral kifejezve) rákattantam és azóta is szívesen veszem elő könyveit. Egy valósághű tündérmesébe repíti el az olvasót.


Népszerű idézetek

Sárhelyi_Erika I>!

Mondhatom, nincs nagyobb gyönyörűség az olvasásnál.

52. oldal (Lazi)

Kapcsolódó szócikkek: Caroline Bingley · olvasás
36 hozzászólás
Molnár_Sarolta>!

– Súlyos választás előtt állsz, gyermekem. Mától kezdve egyik szülőd idegen lesz számodra. Az anyád nem akar többé látni, ha nem mégy feleségül Mr. Collinshoz, nekem pedig akkor ne kerülj a szemem elé, ha hozzámégy.

101. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elizabeth Bennet · házasság · Mr. Bennet · Mr. Collins · Mrs. Bennet
1 hozzászólás
_SleepyCoala_>!

Ami engem illet, én azt a könyvet, amelyik jól van megírva, mindig túlságosan rövidnek találom.

Jane Austen: Catharine és más korai művek

18 hozzászólás
holdpillango>!

Arra vágyom, ahogy mindenki más is, hogy maradéktalanul boldog legyek; de ahogy mindenki, én is bizonnyal a magam módján leszek az.

79. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
13 hozzászólás
tataijucc>!

A büszkeség inkább azzal függ össze, hogy mi a véleményünk önmagunkról, a hiúság azzal, hogy milyen legyen rólunk mások véleménye.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: büszkeség · hiúság
Sárhelyi_Erika I>!

– Nem tudom megérteni, ha valaki manapság elhanyagolja a családi könyvtárát.

Kapcsolódó szócikkek: Mr. Fitzwilliam Darcy
12 hozzászólás
tataijucc>!

Kevés embert szeretek igazán, még kevesebbről van jó véleményem. Minél jobban megismerem a világot, annál elégedetlenebb vagyok vele […].

Kapcsolódó szócikkek: Elizabeth Bennet
1 hozzászólás
sztimi53>!

Általánosan elismert igazság, hogy a legényembernek, ha vagyonos, okvetlenül kell feleség.

(első mondat)

Koksa>!

– Téved, kedvesem, nagyon is tisztelem az idegeit. Voltaképpen régi barátaim. Idestova húsz éve örökösen rájuk hivatkozik.

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mr. Bennet
4 hozzászólás