!

Jane Austen brit

ジェイン オースティン, Джейн Остен, Џејн Остин, જેન ઓસ્ટીન, 珍‧奧斯汀, Jane Austenová, جین آستین, 简 奥斯汀

1775. december 16. (Steventon) – 1817. július 18. (Winchester)

Teljes névJane Austen
Nem
Honlaphttp://www.janeausten.org/
Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org/wiki/Jane_Austen
Facebookhttps://www.facebook.com/JaneAustenAuthor

Képek 2

Könyvei 108

Jane Austen: Büszkeség és balítélet
Jane Austen: Értelem és érzelem
Jane Austen: Meggyőző érvek
Jane Austen: Emma
Jane Austen: A klastrom titka
Jane Austen: A mansfieldi kastély
Jane Austen: Lady Susan
Jane Austen: Szerelem és barátság
Jane Austen: Pride and Prejudice
Jane Austen – Seth Grahame-Smith: Büszkeség és balítélet meg a zombik

Kapcsolódó sorozatok: Füveskönyvek

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Vörös pöttyös könyvek, Helikon Zsebkönyvek, A Világirodalom Remekei, Lazi Könyvkiadó klasszikusai, Macmillan Collector's Library, Oxford Bookworms, A világirodalom klasszikusai, Illustrated Classics, Penguin Drop Caps, Splinter's Classic Lines

Róla szóló könyvek 39

Syrie James: Jane Austen naplója
Stephanie Barron: Az udvarház rejtélye
Carol Shields: Jane Austen
Stephanie Barron: A titokzatos tiszteletes
Claire Tomalin: Jane Austen élete
Stephanie Barron: Egy boszorkány portréja
Charlie Lovett: Első benyomások
Stephanie Barron: A hely szelleme
Séllei Nóra: Lánnyá válik, s írni kezd
Stephanie Barron: A szolgáló titka

Kapcsolódó zóna

!

Jane Austen

446 tag · 282 karc · Utolsó karc: 2019. január 2., 12:33 · Bővebben


Népszerű alkotóértékelések

>!
NannyOgg SP

Jane Austen

Kapcsolatom Ms Austennel fölöttébb furcsa – kedvelem ugyanis, mint irodalmi alakot, de a könyveit, most már ki merem jelenteni*, nem bírom, ugyan azt nem egészen tudom megfogalmazni, miért nem. Nagyon élvezem a nyelvezetét – bár lehet, hogy az archaikus angolt magát szeretem, de mivel nem sokszor találkoztam vele, nem tudom megítélni, mennyi a regényekből a kor beszédstílusa, és mennyi JA zsenije –, a bájosan csípős stílusát – mi, született cinikusok, tartsunk össze! –, nem zavar, hogy mindig a férjhezmenetel van a történet központjában, és mégis… egy párszáz oldalas Jane Austen-regény nekem a kezdeti lelkes 50 oldal után belassul, és aztán a második felére már mindenféle kifogást találok ki, hogy miért ne olvassam.

Azt hiszem, a főszereplők és a történetvezetés tehet róla. Az „erős és megfontolt” főszereplők (Lizzy Bennet, Eliza Dashwood) nekem unalmasak és sótlanok, a másik archetípus, az „ifjú és szenvedélyes” leány meg mindig pórul jár, mintha az lenne az erkölcsi tanulság, hogy aki feltétel nélkül rajongani képes, az nem is ember. Ugyanígy a potenciális férjeknél: a „visszafogott és komoly” típus lesz a végén a befutó, aki letaszítja a piedesztáról a tüzes és feltűnően jóképű, ezért szükségképpen megbízhatatlan és sunyi nem-gentlemant. Hmph! Valószínűleg én vagyok az egyetlen a világon, akit Mr Darcy totálisan hidegen hagy.

A másik, hogy JA-t mindenki nagy romantikusként emlegeti, de nekem ez nem jön át. Én csak a romantika ígéretét látom abban, hogy nagy egymásraborulások** helyett csak 1-2 bekezdéses tényközlések varrják el a szálakat azok után, hogy 400 oldalon keresztül csűrtük-csavartuk a semmit, és minden sarokban megálltunk sóhajtozni. Többnyire pedig ezeket a lezárásokat is csak odavetve, szinte mellékesen, vagy az egyik szereplő elmondásából tudjuk meg, nem látunk semmit megtörténni. (Mint ahogy nagyon kevés cselekménynek vagyunk a tanúi a történet folyamán is.)

Jane Austent imádnám, ha novellákat írt volna, de ő – ó, fájdalom! – ragaszkodott a többszáz oldalas regényekhez. (Pedig őszintén, az egész cselekmény cakkumpakk beleférne egy jól megírt, frappáns novellába.) Bár elismerem mint írónőt, az Emmát pedig még elolvasom majd (valamikor) becsületből, azt hiszem, kapcsolatunk itt véget is fog érni. A négy csillagot azért szavazom meg neki, mert látom, hogy jól ír, és nagyra értékelem a bájos cinizmusát – de nekem nem jön át. Én hozzá túl kitekert vagyok.

*Oké, a Persuasiont szerettem. De a Sense and Sensibility és a Pride and Prejudice közül nem tudom, melyiknél szenvedtem jobban.
**Ugyanakkor bevallom, utálnám, ha nyálas lenne. Nekem semmi nem jó. A romantika úgy, ahogy van, nem az én műfajom, úgyhogy ezt nem is annyira rovom fel JA-nek.

15 hozzászólás
>!
Sceurpien I

Jane Austen

A romantikus irodalom legbritebb alakja, és engem éppen a korabeli angol humor ötletes, életszerű felhasználásával vett meg magának.
„Súlyos választás előtt állsz, gyermekem. Mától kezdve egyik szülőd idegen lesz számodra. Az anyád nem akar többé látni, ha nem mégy feleségül Mr. Collinshoz, nekem pedig akkor ne kerülj a szemem elé, ha hozzámégy.”

8 hozzászólás
>!
Eta IP

Jane Austen

Friss, humoros, időnként már-már modern. Romantikus, de nem nyálas.

>!
eltim P

Jane Austen

Minden könyve egy kincs, mely úgy szórakoztat, hogy elfelejtjük a problémáinkat.

>!
Zora85

Jane Austen

Kedvenc írónőm, és azt hiszem annál jobban nem is lehet megfogalmazni mekkora hatással van az emberre, mint a most olvasott könyvem első oldalain tették:
„Austen művei azért állták ki az idő próbáját, mert kitűnő narratív technikát alkalmazott és olyan érzékkel formálta meg a szereplőit, mintha hús-vér emberek lennének. Nem csak szerelmi ügyekről írt. Olyan témákat, társadalmi és érzelmi küzdelmeket jelenített meg, amik még ma is lényegesek. A legmélyebb érzelmi húrokat is meg tudta pendíteni, ugyanakkor nevettetni és könnyeket kicsalni is ugyanolyan jól tudott. A könyvei végére érve, ha odafigyel az ember, kicsit bölcsebben gondolkodik önmagáról és arról, hogy mi a fontos az életben.”

2 hozzászólás
>!
Babó_Buca

Jane Austen

9 éves koromba vettem először a kezembe a Büszkeség és balítéletet, és azonnal megszerettem az írónőt. A régies nyelvezetre és arra a korra teljesen (csúnya magyarral kifejezve) rákattantam és azóta is szívesen veszem elő könyveit. Egy valósághű tündérmesébe repíti el az olvasót.

>!
Kajli

Jane Austen

Egyszerűen fenomenális! Korának legjobb írónője! Egyszerűen imádom a könyveit! :)

>!
Guinevere

Jane Austen

Minden Austen-mű egy irodalmi bravúr! Történet, szókincs, szereplők…utánozhatatlan a stílusa!

>!
patakizs P

Jane Austen

Imádom Jane Austent. Mindenfélét szoktam olvasni, és Austen-hez tényleg kell egy hangulat (arra gondolok, hogy több műve egymás után már egy kis megcsömörlést okoz), de akkor is. És bár már öreg róka vagyok, és nem hiszek az ilyen férfialakok létezésében, Mr. Darcy örök szerelem :) Ennek megfelelően a Büszkeség és balítélet a kedvencem tőle.

>!
Risus P

Jane Austen

Nagyon szerethetők a férfi karakterei, humoros és szomorú a történetei, amelyekből sokat tanulhatunk.


Népszerű idézetek

>!
Sárhelyi_Erika I

Mondhatom, nincs nagyobb gyönyörűség az olvasásnál.

52. oldal (Lazi)

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
30 hozzászólás
>!
Molnár_Sarolta

– Súlyos választás előtt állsz, gyermekem. Mától kezdve egyik szülőd idegen lesz számodra. Az anyád nem akar többé látni, ha nem mégy feleségül Mr. Collinshoz, nekem pedig akkor ne kerülj a szemem elé, ha hozzámégy.

Kapcsolódó szócikkek: Elizabeth Bennet · házasság · Mr. Bennet · Mr. Collins · Mrs. Bennet
>!
nagyviki55

Ami engem illet, én azt a könyvet, amelyik jól van megírva, mindig túlságosan rövidnek találom.

9 hozzászólás
>!
holdpillango P

Arra vágyom, ahogy mindenki más is, hogy maradéktalanul boldog legyek; de ahogy mindenki, én is bizonnyal a magam módján leszek az.

79. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
7 hozzászólás
>!
tataijucc P

A büszkeség inkább azzal függ össze, hogy mi a véleményünk önmagunkról, a hiúság azzal, hogy milyen legyen rólunk mások véleménye.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: büszkeség · hiúság
>!
Koksa

– Téved, kedvesem, nagyon is tisztelem az idegeit. Voltaképpen régi barátaim. Idestova húsz éve örökösen rájuk hivatkozik.

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mr. Bennet
4 hozzászólás
>!
sztimi53 P

Általánosan elismert igazság, hogy a legényembernek, ha vagyonos, okvetlenül kell feleség.

(első mondat)

>!
Sárhelyi_Erika I

Nem tudom megérteni, ha valaki manapság elhanyagolja a családi könyvtárát.

4 hozzászólás
>!
tataijucc P

Kevés embert szeretek igazán, még kevesebbről van jó véleményem. Minél jobban megismerem a világot, annál elégedetlenebb vagyok vele.

1 hozzászólás