!

James Ellroy amerikai

1948. március 4. (Los Angeles) –

Tudástár · 7 kapcsolódó alkotó · 6 film

Teljes névLee Earle "James" Ellroy

Képek 4

Könyvei 33

James Ellroy: Gyilkos az úton
James Ellroy: Fekete Dália
James Ellroy: Szigorúan bizalmas
James Ellroy: A nagy sehol
James Ellroy: Fehér Jazz
James Ellroy: Perfídia
James Ellroy: Amerikai tabló
James Ellroy: Hollywood noktürn
James Ellroy: Az élet ára
James Ellroy: The Black Dahlia

Kapcsolódó sorozatok: L.A. Kvartett · Underworld USA trilógia · Underworld USA angol · L.A. Quartet angol · Lloyd Hopkins Trilogy angol · Second L. A. Quartet angol · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: FilmRegények · Hard Boiled

Szerkesztései 1

James Ellroy – Otto Penzler (szerk.): The Best American Noir of the Century

Róla szóló könyvek 1

Köves Gábor: Mi az, hogy nagymenők?

Népszerű alkotóértékelések

Nagy_Atilla_Tas>!

James Ellroy

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Mit is mondhatnék egyebet a Perfídiával kezdtük az ismerkedést.És azt kell mondjam végre Valaki Aki TUD keményen krimit írni(nem pusztán egyet hanem mindet úgy hogy az élmény legyen),nem szépeleg, nem édeleg,nem mosdat szerecseneket,nem kíván benyalni se jobbra se balra politikailag inkorrektmód,ám annál öntörvényűbb))))),gyilkosan oszt igazságot miután felrázta kispolgáriebédutánimegérdemeltszunnyadásából annak érzetét is!A meséit szinte mindig más módon jegyzi, noha fétiseit, nem sorolom hisz egy-kutya- vala- hány és mégse- újra és újra beveti csak győzzed gyomorral meg agymunkával…
Ezek a vétekregények amik mindig a kő alól kifordított álmos csörgőkígyó zsigeri-ösztönös villámmarásaival érnek fel demégmennyire, hogy aztán a megharapott áldozatait elnyelje az idő és a kő újfent míg az áldozati meleg kéz alól a helyérefordulhasson,hogy mások is benézhessenek alá évek múltán,ami egyre több és több kő felbillentésére ösztönöz,hisz ha valaki túléli a kígyómérgét aminek részegítő kiskapura lövő öcsikéi csak az alkohol és a kábszer azt megszállja valami hogy a fészek,minden hatalmifészek s széfek nomeg facek titkát kifürkéssze ebben a talmin zárt alvilági mocsokpikkelyesen a téboly szelétől tekerődző a felszínen tökéletes ám a mélyben tökéletesen titkoktól hulladarabolósan terhelt s zavart aranytojásban… olyan gondos alapokra remekül építve fel félelmetesen valóságszagú rémálomvilágát, hogy még az utolsó oldalakra is tartogasson álmélkodnivalót vagy kihulljon mégegy vagy több hulla a szekrénybül…
Mesteri ahogy eljutunk a végkifejletig, persze sejtünk ezt-azt akár még a főhunyó(k)nál is kigyulladhat a tettesjelzőnk forgólámpája,és keringhet vijjoghat saskeselyűként akár meseautón a fel-felugató bubble-gum machine* gun (*zsaru sziréna és villogó gúnyneve,egyben a machine gun=géppisztoly játék a szavakkal)de, hogy a hatalom kharma kinek a tökét vagy annak női mását tartja markában, és mivel és miért és kiért ott azért akad egy-két meglepő fordulat még a legkipróbáltabb legedzettebb olvasók számára is bár a film végig a szeme előtt pereg csak győzze emészteni ezt a Sin Cityre emlékeztető ochne mistique,aber fantastique und bombastique Noir Univerzumot!
Nálam Óriási Kedvenccé vált!Noha a regényekből (NEM) készült filmeknek lásd a hangulatos Fekete Dália, és személyes kedvencemnek a Szigorúan Bizalmasnak csak szereplői és hangulati könyvhűsége, illetve Mr. Ellroy műveiből egyes elemeinek hasraütős átvétele sejlik csak fel Cherchez la.. la.. la..L.A.Quartett, éppen ezért ezek összevetése, mármint a mozié és az eredetié,csak zavart okoz az Irodalmierőben noha mind a kettő a Sötét Oldal Örvényeibe ránt!Nem való mindenkinek!Ám akik bírják azok nagyon fogják bírni!Részemről ez a minőség jöhet bármikor!
A Mester irodája a Hollywood Hillen beszédes de még mennyire ím:
https://scontent.ftsr1-2.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/1043424…

6 hozzászólás
Töki>!

James Ellroy

„A regényírás mestere vagyok: a legnagyobb krimiíró a világon. Az vagyok a krimi műfajában, mint Tolsztoj az orosz irodalomban vagy Beethoven a zenében.” – áll A nagy sehol c. könyv borítóján. Áh, egy újabb nagyképű amerikai, mondhatnánk, ha nem ismernénk az írót, bár biztosan vannak olyanok, akiknek ez a könyv került először a kezébe Ellroytól és el is vette a kedvét tőle a fenti idézet. Vagy épp az hozta meg.
Magam egyik csoportba se tartozok, mivel már évekkel A nagy sehol megjelenése előtt megismertem Ellroyt, nevezetesen az Amerikai tabló és Az élet ára című kötetei kapcsán. Aztán hála a magyar kiadó következetlenségének az L.A. kvartett harmadik, egyben legismertebb darabját, a Szigorúan bizalmast, majd az első részt, a Fekete dáliát olvastam el, így mire a fenti könyvig és a rajta virító idézetig eljutottam, már pontosan tudtam, hogy semmi nagyképűség sincsen abban a bizonyos idézetben.
Merthogy James Ellroy valóban egy személyben testesíti meg azt a kategóriát, amit ma krimiírónak nevezünk. Egész egyszerűen azért, mert minden más, általam is nagyra tartott krimiíró fölött áll legalább egy szinttel. Karakterei zseniálisak és úgy elevenednek meg, hogy közben különösebb erőfeszítést nem is tesz arra, hogy körülírja őket. Inkább hagyja, hogy a szereplők tettei, viselkedése határozza meg a róluk kialakuló képet. Mint egy jó rendező, aki hagyja a színészeit szabadon kibontakozni.
Emellett olyan történetvezetésre képes, amire csak nagyon kevesen. A szálakat olyan mesterien, olyan pontossággal és akkurátusan tudja elvarrni a történet végén, mint egy szívsebész a felnyitott sebet. Hiba és logikai bukfencek kizárva. És ez teszi őt nagyon naggyá. Az már csak hab a tortán, hogy olyan világot és atmoszférát képes a soraival teremteni, ami bár a legcsekélyebb mértékben sem nevezhető vidámnak, mégis beszippant és addig el nem ereszt, amíg az utolsó sor után be nem csukom a könyvet.
Szóval a nyitó idézethez visszatérve: akit netalántán elriasztana, azt megnyugtatom. Tényleg James Ellroy a legnagyobb krimiíró a világon.

henryhill>!

James Ellroy

A bűnregény legnagyobb kortárs pápája, meghökkentő, kemény, cinikus és áramvonalasan szövevényes remekművek alkotója. Minden egyes könyve feledhetetlen időutazás a nyomozó-lét, femme fatale-ok és bűzös illúzió-nélküliség vériszamos hajnalaiba.

zsoca8711>!

James Ellroy

A Nagy Sehol az egyik(?) legjobb krimi, amit valaha írtak – benne az általam olvasott legkegyetlenebb jelenettel. Ez mindent elmond Ellroyról. Zseni a csávó.

clive>!

James Ellroy

Történetei kemények, nyomasztóak, pörgősek, feszültek és elképesztően jól megírtak. Ellroynak megvan az a képessége, hogy zseniális módon képes mozgatni több szereplőt, sok szálon át, miközben az olvasó nem tudja letenni a regényeit, mert vágtat a cselekmény.
Ellroy az az ember, akinek senki se mondta, hogy nem tud megírni egy regényt, így aztán bátran írt egyet. Azóta pedig ontja a jobbnál jobb könyveket. Az L.A. Tetralógiája (Fekete Dália, A nagy sehol, Szigorúan bizalmas, Fehér Jazz) az egyik legjobb és legizgalmasabb könyvsorozat, amit valaha olvastam. Végezetül csak annyi, hogy számomra ő a valaha élt legjobb krimiíró és egyszersmind a valaha élt egyik legnagyobb amerikai író.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

vargarockzsolt P>!

– Apám elkötelezett jobbos. Szerinte vissza kellene állítani a rabszolgaságot, az utcákat meg magántulajdonba kéne adni, hogy a tulajdonosok védelmi pénzt szedhessenek. Anyám liberális, mert volt egyszer egy brazil szeretője. A pasasnak hatalmas keze volt, de rá akarta venni anyámat, hogy stricheljen, mert abból akarta fedezni az adósságait, anyám azonban beintett neki, és rendőrt hívott.
– Mit csinált a rendőr?
– A rendőr az apám volt. Teherbe ejtette.
Kértem a számlát.
– Gyere, hazaviszlek.

83. oldal

1 hozzászólás
egy_ember>!

…keresztet vetett mexikói módra, jobb kezével a tökét vakarva közben…

241. oldal

17 hozzászólás
Kókuszka>!

– Csak az a baj a családdal, hogy az ember nem magának választja.

217. oldal

robinson P>!

Exley feláll.
– Még egy kérdés, mielőtt elmegy.
– Uram?
– Megkérte valaki, hogy lökje ki Sanderline Johnsont az ablakon?
– Nem, uram. De azért maga sem bánja, hogy kiugrott, nem igaz?

29. oldal

1 hozzászólás
Kókuszka>!

A család hiánya minden fájdalom, minden gonoszság és minden halál oka.

217. oldal

shadowhunter1975 P>!

Egész iparág foglalkozik azzal, hogy felültessen minket a sohasem volt múlt nosztalgiavonatára. Legendagyártók fonnak glóriát ócska kis politikusok köré, morális erővel ruházva fel kapkodó gesztusaikat. Valódi történelmünket átláthatatlanul elhomályosítják az évek. Csak a bolond hiheti, hogy a fejlődésnek töretlen íve van.

7. oldal (Magyar Könyvklub, 2000)

shadowhunter1975 P>!

Jung ezt írja: „Ami nem kerül felszínre a tudatunkban, az sorsszerűen utolér bennünket.”

9. oldal, A múlt ködéből (Jaffa, 2017)

Kókuszka>!

A jog nevében még akkor sem szabad jogtalanságot elkövetni, ha gyilkosság történt.

128. oldal

robinson P>!

Félig eltemetett emlékek szólítanak meg. Eredetük változatlan: Los Angeles, a szülővárosom, az ’50-es évek.

7. oldal

shadowhunter1975 P>!

Nem ölök ártatlan embereket, mert mindig megtartom a tízparancsolatot – mármint egészen addig, amíg nem árt az üzletnek.

238. oldal, Harmincnegyedik fejezet (Magyar Könyvklub, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: Mickey Cohen