!

Jack Vance amerikai

1916. augusztus 28. (San Francisco, Kalifornia, USA) – 2013. március 26. (Oakland, Kalifornia, USA)

Teljes névJohn Holbrook "Jack" Vance
NemFérfi
Honlaphttp://www.jackvance.com/
Wikipédiahttp://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Vance
Életrajz

Képek 2

Könyvei 49

Jack Vance: Haldokló Föld
Jack Vance: A túlvilág szeme
Jack Vance: Démonpikkelyek
Jack Vance: Lyonesse 1. – Suldrun kertje
Jack Vance: A Klau rabszolgái
Jack Vance: Lyonesse 2. – A zöld gyöngy
Jack Vance: Lyonesse 3. – Madouc
Jack Vance: Sárkányurak
Jack Vance: Folyóvilág
Jack Vance: Trullion

Kapcsolódó sorozatok: Haldokló Föld, Lyonesse, The Dying Earth, Lyonesse, Big Planet, Alastor, Planet of Adventures, Demon Princes

Kapcsolódó kiadói sorozatok: MesterMűvek, Cherubion Fantasy Exkluzív, Galaxis SF Könyvek, MesterMűvek: Fantasy, Phoenix Science Fiction & Fantasy, Osiris könyvek, Fantasy Masterworks, Osiris füzetek

Antológiák 13

Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 3.
Nemes István (szerk.): Démonok
Nemes István (szerk.): Kard és boszorkányság
Burger István (szerk.): Galaktika 258.
Burger István (szerk.): Galaktika 310.
Burger István (szerk.): Galaktika 283.
Sziládi János (szerk.): Galaktika 84.
Burger István (szerk.): Galaktika 280.
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 133.
Burger István (szerk.): Galaktika 283 XL

Népszerű idézetek

>!
csartak MP

Az ingyenesen kínált dolgok csak a legritkább esetben nem kerülnek valóban semmibe; így vagy úgy, az Egyensúly Törvénye diadalmaskodik.

173. oldal

3 hozzászólás
>!
Arianrhod MP

… a kelták csak sörivással és egymás állatainak ellopásával foglalkoznak: ez gazdaságuk alapja.

1 hozzászólás
>!
csartak MP

– Ha egyszer kialszik a nap, semmilyen cselekedetnek nem lesz többé jelentősége.

128. oldal

>!
csartak MP

Két órányi filozófiai szófosás sem ér fel egyetlen jóízű böfögéssel.

128. oldal

>!
Zakkant_Tudós

Ti vagytok az Utolsó Emberek, az emberiség utolsó példányai. Ha meghaltok, a sötét gondolatok és a kegyetlen összeesküvések is megszűnnek. Nem lesz több gyilkosság, fájdalom, rosszindulat.

Sárkányurak, 62. oldal

>!
csartak MP

Cugel gyakorlatias gondolkodású férfi volt, ezért hamarosan úgy döntött, hogy szitkozódását későbbre halasztja, és sürgősebb feladatához, az éjszakai szállás kereséséhez lát. Még utoljára elmondott egy szitkot Iucounura, miszerint gennyes fekélyek lepjék el testét, azután elindult a tengerparti fövenyen, felkapaszkodott az egyik dűne tetejére, és körülnézett.

5. oldal

>!
Eltiron

Szent Elric mezítláb elzarándokolt a Smoorish sziklához, hogy az igaz hitre térítse Magrét, az ogárt. Későbbi beszámolók szerint Elric dél körül érkezett meg hozzá, és Magre udvariasan beleegyezett, hogy meghallgatja mondanivalóját. Elric ékesszóló szentbeszédet tartott, Magre pedig közben begyújtotta a tűzhelyét. Elric idézte a Szentírást, részletesen elmagyarázta az idézetet, majd szent énekeket énekelt a Hitről. Amikor befejezte és elkiáltotta az utolsó „Hallelujá”-t, Magre megkínálta egy kupa sörrel, hogy enyhítsen szomjúságán. Kése élesítése közben megdicsérte vendége szónoki képességeit. Ezután lecsapta Elric fejét, kibelezte, nyársra húzta, megsütötte, majd hagyma és káposzta körítéssel elfogyasztotta a szent eledelt. Szent Uldine megkísérelt megkeresztelni egy trolit a Fekete Meira mocsárban. Rendkívül kitartó volt; a troll négyszer erőszakolta meg próbálkozásai közben, míg végül a szentéletű asszony feladta. Időközben négy manónak adott életet.

1 hozzászólás
>!
Noro 

– Ma este mérséklettel loptam, és ha nem sértegetek valakit, az nálam a tisztelet jele.

Morreion (219. o)

>!
Arianrhod MP

Shimrod és Melancthe ráérősen megreggelizett. Zabkását ettek tejszínnel és friss ribizlivel, vagy palacsintát, vajat, meggybefőttet és mézet, vagy sonkát, vizitormát és főtt tojást, vagy fél tucat sült fürjet, esetleg pisztrángot és lazacot kapormártással. Mindehhez friss kenyeret, erdei gyümölcsöket ettek és tejet ittak.

>!
csartak MP

Lith a heverőjén ült, gyertyák közelében, és sapkát szőtt békabőrből. Kunyhója ajtaját bereteszelte, az ablakokat bezsaluzta. Odakinn a Thamber rétre sötétség borult.
Kaparászás az ajtón, kattanás ahogy valaki a zárral próbálkozott. Lith megfeszült, és az ajtóra meredt. Hang hallatszott.
-Ma éjjel, ó, Lith, ma éjjel két hosszú ragyogó szál jár neked. Kettő, mivel a szem olyan nagy, olyan hatalmas, olyan aranyszínű volt…
Lith némán ült. Várt egy órát; majd az ajtóhoz osont, és hallgatózott. Nem érzékelte senki jelenlétét. Egy béka brekegett a közelben.
Kireteszelte és félig kinyitotta az ajtót, meglelte a szálakat, és bezárta az ajtót. Az arany faliszőnyeghez futott, és beillesztette a szálakat a szétbontott vezetőszálba.
És az aranyszínű völgyre meredt, belebetegedve az Ariventa utáni vágyakozásba, és könnyek homályosították el a békés folyót, a nyugodt aranyerdőt.
-A szövet egyre szélesedik… Egy napon újra egész lesz, és akkor hazatérhetek…