!

Jack London amerikai

Джек Лондон, Џек Лондон

1876. január 12. (San Francisco, Amerikai Egyesült Államok) – 1916. november 22. (Glenn Ellen, Amerikai Egyesült Államok)

Tudástár · 24 kapcsolódó alkotó · 1 kapcsolódó könyv · 17 film

Teljes névJohn Griffith Chaney
Nemférfi

Képek 5

Könyvei 114

Jack London: A vadon szava
Jack London: Fehér Agyar
Jack London: Az éneklő kutya
Jack London: Martin Eden
Jack London: Aranyásók Alaszkában
Jack London: A beszélő kutya
Jack London: Országúton
Jack London: A Vaspata
Jack London – H. G. Wells: Ádám előtt / Kőkori történet
Jack London: Farkasvér

Kapcsolódó kiadói sorozatok: A Világirodalom Remekei Európa · Delfin könyvek Móra · Klasszikusok könnyedén Alexandra · MesterMűvek: Klasszikusok Delta Vision · Horizont könyvek Kriterion · Jack London életműsorozat · MesterMűvek Delta Vision · A világirodalom klasszikusai Kossuth · A világirodalom klasszikusai · Az én könyvtáram · Ifjúsági kiskönyvtár · Klasszikusok képregényben Ventus Libro · Zórád Ernő képregényei Nero Blanco Comix · Hunga könyvek · Klasszikus Ifjúsági Regénytár Új Ex Libris · Fiatalok Könyvtára Kozmosz Könyvek · Athenaeum 2 pengős regényei Athenaeum · Diákkönyvek Kreatív · Képes regénytár Szépirodalmi · Az én olvasmányaim Forum · Egyetemes Regénytár · Minden gyermek könyve · Világosság Könyvtár · Világosság Könyvtár · Tolnai regénytára · (Új) Galaktika Baráti Kör Metropolis Media · Milliók könyve · Oxford Bookworms Library angol · Macmillan Collector's Library angol · Penguin Classics Penguin · A világirodalom klasszikusai · Vintage Classics Vintage · Puffin Classics Puffin angol · Kétnyelvű Klasszikusok (Kossuth) Kossuth · Scholastic Classics Scholastic angol · Vintage Children's Classics angol

Antológiák 21

Gerald Durrell (szerk.): A legszebb kutyatörténetek
Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota
Az elátkozott kert
Domokos János (szerk.): A világirodalom legszebb elbeszélései I-III.
Hunyadi Csaba (szerk.): Poe és követői
Dupka György (szerk.): Borzalmak könyve
Réz Pál (szerk.): 24 izgalmas novella I–II.
Veress István (szerk.): Borzalmak könyve
Domokos János – Görög Lívia (szerk.): Világirodalmi dekameron I-III.
Veress István (szerk.): Vérfagyasztó históriák

Róla szóló könyvek 1

Kiss László: Doleo – ergo sum

Népszerű alkotóértékelések

Nashira P>!

Jack London

Jack Londont mindig is a rejtelmes szigetek, távoli tájak és a vad tenger Rejtő Jenő-jének tartottam. Ő az az író, akinek egymás után be lehet habzsolni akár 4-5 történetét is, akkor sem érzi azt az ember, hogy folyton visszatérő gondolatok, cselekményszálak vagy helyszínek ismétlik egymást, mert mindegyik könyve egy sokak által nem ismert, páratlan világot rejt. A kutyákról szóló történetei éppen olyan lehengerlőek és letehetetlenek, mint az aranyásók életéről vagy az Indonéz-szigetvilágban élők sorsáról szóló történetek.
Jack London műveit is azért lehet elképesztően szeretni és sokszor újra elővenni, mert nem rettent meg attól, hogy bemutassa nekünk mindazt, amit látott, érzett, tapasztalt vagy gondolt. Sokszor úgy érezheti az ember, hogy ott ül mellettünk, és várja, hogy elérje a kívánt hatást: hogy fény gyúljon a fejekben, rettenet vagy öröm költözzön a szívekbe, és borzongás futkosson a testekben.

Pandamonium>!

Jack London

Mit is mondhatnék? Ez az ember fantasztikus mesélő tehetséggel volt megáldva, nem is csodálkozom azon, hogy nagy író lett, inkább csak azon, hogy mennyit kellett güriznie mire befutott. Imádom a történeteit! Nem tudom hogyan csinálja, de engem két mondat után teljesen behúz a világába, és szinte érzem a természet illatát, a szelet az arcomon, hallom a farkasüvöltést a hegyek között, a madárcsicsergést az erdőben. És teljesen elveszek benne.
Lehet, hogy nem élt sokáig, de több életre elengedő élményt szerzett ezen rövid idő alatt, amit átadott nekünk megírva, hogy mi is átélhessük vele együtt.

Anaklusmos_ψ>!

Jack London

Jack London nekem a nyugalmas estékre való könyvek szerzője. Néha ijesztő dolgokat találok egy művében, de tetszik a realisztikus ábrázolása. Szeretem a stílusát, a történetei vadregényes hangulatát.

Kecsüszo_geiko>!

Jack London

Úgy tudott populáris lenni, hogy mindig örök érvényű, emberi dolgokat feszegetett..

nagy_rokus>!

Jack London

Kölyökként olvastam a novelláit. 32 évesen vettem kézbe újra az Északi Odüsszeiát.
Egy-egy történet végigolvasása után becsuktam a könyvet, a mellkasomra tettem, és meredtem a semmibe. Senki sem ismerte az életet annyira, mint ő. Amit ez a fickó tudott, azt nem lehet überelni. Döbbenetes érzéseket hoz elő egy olyan emberből, aki már látott ezt-azt.


Népszerű idézetek

Gregöria_Hill>!

Kíváncsi vagyok, nyájas olvasó, próbáltál-e már gyorsan átmászni szögesdrót kerítésen, mindkét kezedben egy kanna tejjel.

Kétezer vagány

Kapcsolódó szócikkek: tej
7 hozzászólás
Trudiz>!

Nem állhatsz meg, tovább kell menned. Célod van – tudod.

1 hozzászólás
berengar>!

Ha csontot löksz a kutyának, még nem vagy jótékony. Akkor vagy jótékony, ha megosztod a csontot a kutyával, pedig magad is éppoly éhes vagy, mint a kutya.

11. oldal

Dölfike>!

Van valamiféle önkívület, amely az élet csúcsát jelzi, s amelynél magasabbra nem emelkedhetik az élet. S mivel a létezés paradox dolog, ez az önkívület akkor tör reánk, amikor életünk a leghevesebben lángol, és ugyanakkor tökéletesen elfeledteti velünk, hogy élünk.

54. oldal [Móra Könyvkiadó, 1963]

Lunemorte P>!

De legjobban a nyári éjszakák félhomályában szeretett rohanni, éjfélkor, fülelve az erdő fojtott és álmos neszeire, olvasva jelekben és hangokban, ahogy az ember könyvet olvas, és keresve a titokzatos valamit, amely hívta – ébren és álmában is mindegyre csak hívta magához.

Noro >!

Sok-sok életet éltem végig a letűnt évezredekben, de megállapíthatom, hogy az ember egyénileg, erkölcsi tekintetben nem sokat fejlődött tízezer éves történelme során. Ami mégis mutatkozik, az mind nevelés következménye. A mai és a tízezer évvel ezelőtti ember között erkölcsi tekintetben csak belénevelt különbség van – éppúgy, mint a szilaj csikó és a türelmes igásló között. A morál vékony máza alatt ugyanaz a kegyetlen vadember lappang, aki évezredekkel ezelőtt leselkedett kőbaltájával az erdőszélen. Keserves társadalmi tőke az erkölcs, amelyre véres és kínokkal teli korszakokban tett szert az emberiség. Az újszülött csecsemő a maga ártatlanságában vad és kegyetlen, de csakhamar jön a nevelés vékony máza, amely valami elvont erkölcsi érzékkel vonja be.

408. oldal

eeszter>!

Lázad az ősi nomád,
Szokások lánca szakad,
Mély téli álma után
Felébred benne a vad.

Lunemorte P>!

Az erdő mélyén egy hívó hang szólt, és valahányszor meghallotta ezt a titokzatos, izgató és csalogató hívást, lebírhatatlan vágy fogta el, hogy hátat fordítson a tűznek, a tűz körül letaposott földnek, és bevesse magát az erdőbe, s csak fusson egyre távolabb, maga sem tudta, hova vagy miért, nem is tűnődött rajta, hogy hova vagy miért, csak követte a parancsoló hívást, amely az erdő mélyén szólt.

csillagka P>!

Én azonban én vagyok, és akkor sem változtatom meg az ízlésemet, ha az egész emberiségnek egybehangzóan más is a véleménye. Ha nekem nem tetszik valami, hát nem tetszik és kész. A világon semmi okát sem látom, miért kellene tetszést majmolnom, csak azért, mert embertársaim többségének tetszik valami, vagy legalábbis úgy tesznek, mintha tetszenék nekik. Abban, hogy mi tetszik, vagy mi nem tetszik nekem, nem indulhatok a divat után.