!

Irvin D. Yalom amerikai

1931. június 13. (Washington, D.C.) –

Teljes névIrvin David Yalom
NemFérfi
Honlaphttp://www.yalom.com/
Wikipédiahttp://en.wikipedia.org/wiki/Irvin_D._Yalom
Facebookhttps://www.facebook.com/Irvin-D-Yalom-149406245836/
Életrajz

Könyvei 30

Irvin D. Yalom: A Schopenhauer-terápia
Irvin D. Yalom: Amikor Nietzsche sírt
Irvin D. Yalom: Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történetek
Irvin D. Yalom: A magyar macska átka
Irvin D. Yalom: Terápiás hazugságok
Irvin D. Yalom: A terápia ajándéka
Irvin D. Yalom – Robert L. Brent: Szólok a rendőrnek
Irvin D. Yalom – Ginny Elkin: Minden nappal közelebb
Irvin D. Yalom: Szemben a nappal
Irvin D. Yalom: A Spinoza-probléma

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Hétköznapi pszichológia


Népszerű alkotóértékelések

>!
Morpheus P

Irvin D. Yalom

Egyértelműen Yalom az a pszichoterapeuta, akihez szeretnék terápiára, még inkább csoportra járni, akár életem végéig, ha lehetne. Bár mellette másokat is olvasok és szeretek, ezek többségét ő maga is megemlíti könyveiben, ismeri, merített tőlük. Nem okoztak csalódást. :)
Már évek óta azon gondolkozom, hogy nagyon szeretnék egy csoportot, amelyik az ő elvein alapul. Úgy gondolom, mostanra elég sokan olvasták és szeretik a könyveit ahhoz, hogy legalább Budapesten létre jöhetne egy önsegítő csoport, melybe a belépési feltétel az lenne, hogy mindenki olvasta legalább néhány könyvét. Ha érdekel valakit, írjon, szóljon. Egyszer hátha sikerül összehozni.

6 hozzászólás
>!
csucsorka P

Irvin D. Yalom

Yalom nem a kedvenc szerzőm, mert hiányzik a szikra, a halálos hithű szerelem, ami a kedvenceimhez köt.
Mégis, ha valami biztosan jót szeretnék olvasni, hozzá húzódom.
Csodás terapeuta lehetett – ha nem is értek minden gondolatával vagy módszerével egyet, mindig élmény olvasni. Épp annyira szakmai, hogy halandóként is értsem és élvezzem. Rengeteget lehet tőle tanulni.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Sli SP

(…) aki nem tud magának parancsolni, azt mindig mások uralják. Könnyebb, sokkal könnyebb másoknak engedelmeskedni, mint önmagunknak parancsolni.

239. oldal, 15. fejezet (Park, 2012)

Irvin D. Yalom: Amikor Nietzsche sírt A szenvedély regénye

8 hozzászólás
>!
stippistop SMP

Mindig megvisel bennünket, ha valaminek láthatóvá válik a vége. A Karamazov testvérek olvasója szinte felfalja a könyv ezer oldalát, ám amikor felfedezi, hogy csupán húsz oldal van hátra, akkor lelassít, és komótosan ízlelgeti végig az utolsó bekezdéseket, kiszívja a nektárt minden egyes mondatból, szóból.

345. oldal (Park Könyvkiadó, 2010)

6 hozzászólás
>!
Morpheus P

Az emberek azokat kedvelik, akik érdeklődnek irántuk.

257. oldal

2 hozzászólás
>!
Babid

Tudja, mi a két jó dolog az Alzheimerben? A régi barátokból új barátok lesznek, és önmagunk elől is el tudjuk dugni a húsvéti tojásokat.

10. oldal, Prológus

Kapcsolódó szócikkek: Alzheimer-kór
2 hozzászólás
>!
Morpheus P

De ahogy mondani szoktam: az ember nem rátalál egy kapcsolatra, hanem létrehozza azt.

362. oldal

Irvin D. Yalom: Úton önmagamhoz Egy pszichoterapeuta emlékiratai

>!
Málnika 

A páciens és mindenki más abból az igazságból tanul a legtöbbet, amelyet saját maga fedez fel.

137. oldal, A kövér hölgy (Park, 2018)

>!
Chöpp 

Koncentrálj a mostra! Ne fecséreld az erődet arra, ami felett nincs hatalmad. A múltat nem irányíthatod.

262. oldal

Kapcsolódó szócikkek: most · múlt
1 hozzászólás
>!
Morpheus

…felvázolom az érett, feltétel nélküli kapcsolat jellemzőit…:
1. Törődni valakivel önzetlen viszonyulást jelent: az ember félreteszi éntudatosságát, a Mit gondolhat rólam? vagy a Mi hasznom belőle? gondolatokat. Nem vár dicséretet, csodálatot, szexuális kielégülést, hatalmat vagy pénzt. Az adott pillanatban kizárólag a másikhoz kötődik: nincs harmadik szemlélő. Más szóval az embernek teljes lényével kell kötődnie: ha nincs teljes lényével jelen – például arra gondol, hogy milyen hatással lesz ez a kapcsolat egy harmadik személyre –, akkor annak mértékében hibádzani fog a kapcsolat.
2. Törődni valakivel azt jelenti, hogy a lehető legteljesebben kell őt ismerni. Ha az ember önzetlenül kötődik, akkor teljesen megismerheti a másikat – nem csak azon részeit, melyek valamilyen célszerűség miatt érdekesek a számára. Átnyúlik a másik lényébe, felismerve, hogy az érző lény, aki hozzá hasonlóan megteremtette a saját világát.
3. Törődni valakivel azt jelenti: fontos a másik léte és fejlődése. A gondos reá figyelés nyomán kialakuló teljes megismerés alapján az ember törekszik segíteni, hogy a másik az egymásra találás pillanataiban tökéletesen kiteljesedhessen.
4. A törődés aktív. Az érett szeretet nem azt jelenti, hogy az embert szeretik, hanem azt, hogy ő szeret. Nem „beleesést” a másikba, hanem a szeretet adását.
5. A törődés: létezési mód a világban; nem egy kizárólagos, tünékeny és mágikus kapcsolat egy adott személlyel.
6. Az érett törődés az ember gazdagságából, és nem a szegénységéből fakad – a fejlődésből, és nem a szükségből. Az egyén nem azért szeret, mert a létezéshez, a kiteljesedéshez és a magány előli menekülésben szüksége van a másikra. Az éretten szerető ember ezeket a szükségleteket már kielégítette máskor, máshogyan (nem utolsó sorban a koragyermekkorban kapott anyai szeretet révén). A múltbéli szeretet ily módon az erő forrása, a jelenlegi pedig az erő eredménye.
7. A törődés kölcsönös. Amilyen mértékben fordul az ember a másik felé, olyan mértékben alakul át ettől az odafordulástól. Amilyen mértékben életre kelti a másikat, olyan mértékben válik ő is elevenebbé.
8. A felnőtt törődés nem jutalom nélküli. Az egyén átalakul, gazdagodik, kiteljesedik, egzisztenciális elszigeteltsége gyengül. A törődéssel maga is törődéshez jut. De ezek a jutalmak az őszinte törődésből következnek; nem előzik meg azt.

292. oldal

6 hozzászólás
>!
Morpheus

A sors néha olyan helyzetbe kényszerít bennünket, amelyben a rossznak tűnő lépés a helyes lépés.

48. oldal

>!
mate55 P

A parasztok, a király és a királynő is ugyanabba a dobozba térnek vissza, amikor a játéknak vége.