!

Iris Murdoch brit

1919. július 15. (Dublin) – 1999. február 8. (Oxford)

Tudástár · 38 kapcsolódó alkotó · 1 kapcsolódó könyv

Teljes névJean Iris Murdoch
KatalógusnévMurdoch, Iris
Nem

Képek 1

Könyvei 39

Iris Murdoch: A háló alatt
Iris Murdoch: The Sea, The Sea
Iris Murdoch: Under the Net
Iris Murdoch: The Bell
Iris Murdoch: The Unicorn
Iris Murdoch: A Severed Head
Iris Murdoch: A Word Child
Iris Murdoch: The Black Prince
Iris Murdoch: A Fairly Honourable Defeat
Iris Murdoch: Existentialists and Mystics

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Magvető Világkönyvtár Magvető · Pars Pro Toto MMA · Penguin Classics Penguin · Vintage Classics Vintage

Antológiák 1

Plays Of The Sixties 2

Róla szóló könyvek 10

A. S. Byatt: Degrees of Freedom
John Bayley: Iris
Peter Conradi: Iris Murdoch: A Life
Lucy Bolton: Contemporary Cinema and the Philosophy of Iris Murdoch
Deborah Johnson: Iris Murdoch
Peter Conradi (szerk.): Iris Murdoch – A Writer at War
Justin Broackes (szerk.): Iris Murdoch, Philosopher
Frances White: Becoming Iris Murdoch
A. S. Byatt – Ignes Sodre: Imagining Characters
Elaine Morley: Iris Murdoch and Elias Canetti: Intellectual Allies

Alkotói polc


Népszerű idézetek

Lobo P>!

Az események úgy hullámzanak el mellettünk, mint a tömegek, és csak egy percig láthatjuk az arcukat. … Minden munka és minden szerelem, a gazdagság és hírnév keresése és az igazság keresése, mint maga az igazság is, pillanatokból tevődik össze, amelyek elmúlnak és semmivé válnak.

Calico>!

Életemet lényegében a magammal folytatott beszélgetés tölti ki, magamat pusztítanám el, ha a párbeszédre térnék át.

46. oldal

1 hozzászólás
pomesz>!

Egy idő múlva kényelmetlen érzés fogott el: mintha figyelne valaki. Érzékeny vagyok arra, hogy néznek, nemcsak az emberek jelenlétét érzem meg, de a kis állatokét is. Egyszer még egy nagy pókra is rábukkantam, amely rám függesztette titokzatos szemeit. Tapasztalatom szerint a pók a legkisebb lény, amelynek pillantását még megérzi az ember.

66. oldal

matraimelinda>!

Ha az ember egy regényhez kezd, olyan, mintha ködös tájra nyitná rá az ajtót, egyenlőre nem lát sokat, de érzi a föld szagát és a szél fújását. A Nous Les Vainqueurs első lapjain éreztem a szelet, erősen fújt, és friss volt az íze.

331. oldal

ppeva P>!

Ha már próbálkoztak valaha bejutni egy filmstúdió kapuján, tapasztalhatták, milyen óriási esélye van az embernek arra, hogy Engedély Nélküli Személyként kiutasítsák. Magam afféle hivatásos Engedély Nélküli Személy vagyok, nincs még egy brit értelmiségi, akit annyi helyről utasítottak ki, mint engem.

190. oldal

pomesz>!

Ámbár lehetséges, hogy Finn érzi, hogy nincs belső élete, azért is lóg velem, aki viszont összetett és rendkívül differenciált lelki életet élek. Finnt mindenképp saját világon lakójának tekintem, és elképzelni sem tudom, hogy én volnék az ő világának lakója, és ez az elrendezés, úgy hiszem, mindkettőnk számára megnyugtató.

16. oldal

pomesz>!

Mikor ismerünk meg egyáltalán egy embert? Talán csak miután rájöttünk a megismerés lehetetlen voltára, miután feladtuk vágyunkat is iránta, és végül már a szükségét sem érezzük. De amit akkor elérünk, az már nem is megismerés, legfeljebb az együttélés egy faja; ez is egyik megnyilvánulása a szerelemnek.

321. oldal

Ardnazil>!

Furcsa jelenség a sztár. Egyáltalán nem azonos a jó filmszínésznővel, még csak nem is a báj, vagy szépség teszi azzá. Felületi minőség és csillogás kell ahhoz, hogy valaki sztár legyen.

44. oldal

audreystrassberg>!

Jean Pierre-nek nincs joga, hogy suttyomban jó író legyen belőle. Úgy éreztem, szélhámosság és csalás áldozata vagyok. Évek óta dolgozom ezért az emberért, minden tudásommal és érzékenységemmel azon fáradozva, hogy selejtes áruját az édes angol nyelvre ültessem át, és most minden értesítés nélkül kiugrik, mint egy jó író.

232. oldal

szodav>!

Dora Greenfield left her husband, because she was afraid of him. She decided six months later to return to him for the same reason.

(első mondat)