!

Ingmar Bergman svéd

1918. július 14. (Uppsala) – 2007. július 30. (Fårö)

Tudástár · 16 kapcsolódó alkotó · 2 kapcsolódó könyv · 59 film

Teljes névErnst Ingmar Bergman
Nemférfi

Képek 3

Könyvei 17

Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságból
Ingmar Bergman: Fanny és Alexander
Ingmar Bergman: Laterna magica
Ingmar Bergman: Vasárnapi gyerekek
Ingmar Bergman: Színről színre
Ingmar Bergman: A legjobb szándékok
Ingmar Bergman: Sarabande
Ingmar Bergman: Filmtrilógia
Ingmar Bergman: Öt vallomás
Ingmar Bergman: Hűtlenek

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Kapszula Könyvtár Európa · Európa Zsebkönyvek Európa · Európa Modern Könyvtár Európa · Filmes könyvtár Európa

Szerkesztései 1

Maria von Rosen – Ingmar Bergman (szerk.): Három napló

Antológiák 1

Lépések

Róla szóló könyvek 8

Susan Sontag: A pusztulás képei
Györffy Miklós: Ingmar Bergman
Györffy Miklós: Mágia és mesterség
Sükösd Mihály: Hódolat Ingmar Bergmannak
Nemeskürty István: Ingmar Bergman-trilógia
Bruce F. Kawin: Mindscreen
Vilgot Sjöman: L136
John Simon: Ingmar Bergman directs

Kiemelt alkotóértékelések


Népszerű idézetek

fülcimpa>!

Tudod, néha szeretném úgy venni a napot, ahogy jön. Enni, amikor éhes vagyok, aludni, mikor álmos vagyok, szeretni, amikor szerelmes vagyok. Sőt, talán még dolgozni is egy kicsit, amikor kedvem van. Néha leküzdhetetlen vágyat érzek, hogy csak lebegjek, vagy esetleg elmerüljek.

49. oldal Európa 1977

Szelén>!

Most valami banálisat mondok. Mi érzelmi analfabéták vagyunk. És az a lehangoló, hogy ez nem csak rád és rám vonatkozik, hanem gyakorlatilag minden emberre. Mindent megtanítottak nekünk a testről és Pretoria mezőgazdaságáról és a pi négyzetgyökéről, vagy hogy az ördögbe hívják, de egyetlen szót sem a lélekről. Szédítően nem tudunk semmit se magunkról, se másokról. Mennyit mondogatják itt is, ott is, hogy a gyereket együttérzésre, megértésre, összefogásra, egyenlőségre, meg mit tudom, mire kell nevelni. Most ez a divat. De senkinek nem jutott még eszébe, hogy először nekünk kell megtanulnunk valamit magunkról és a saját érzéseinkről. A saját félelmünkről, magányunkról és dühünkről. Itt állunk kiszolgáltatva, tudatlanul, tele rossz lelkiismerettel és összetört ambíciókkal. Tudatosítani egy gyerekben, hogy lelke van, szinte illetlenség. Úgy néznének az emberre, mint egy cukrosbácsira. Hogy fog az ember valaha is megérteni másokat, ha magáról sem tud semmit?

139-140. oldal

1 hozzászólás
fülcimpa>!

Kíváncsi vagyok, létezhet-e hűség másként, mint magától értetődően. A hűség soha nem kényszer vagy elhatározás kérdése. Hűséget soha nem lehet ígérni. Vagy van, vagy nincs. Én szívesen vagyok hű Johanhoz, és ezért, kizárólag ezért vagyok hűséges. De azt persze nem tudom, hogy hogyan lesz holnap vagy a jövő héten.

19. oldal (Európa, 1977)

Kapcsolódó szócikkek: hűség
9 hozzászólás
krlany I>!

A feminizmus lerágott csont, Marianne. Manapság a nők azt csinálják, amihez kedvük van. Csak az a szörnyű, hogy nincs kedvük.

59. oldal

Kapcsolódó szócikkek: feminizmus · nők
3 hozzászólás
Annamarie P>!

Gondolkozz! Az életünk minden napjának, minden órájának minden perce be van táblázva. És minden rubrikában írva vagyon, hogy mit kell csinálnunk. A rubrikák pedig idejében, egyre-másra megtelnek. Ha hirtelen találunk egy üres rubrikát, nyugtalanok leszünk, és azonnal belefirkálunk valamit.

50. oldal

Szelén>!

Ó, csak az ember jóvátehetné a hibáit! De ami történt, azt nem lehet visszacsinálni. Milyen jó volna, ha az ember eltörülhetné azt a szenvedést, amit másoknak okozott…

125. oldal

szadrienn P>!

Ha az ember kihagy egy ebédet, és csak egy meleg virslit eszik, s aztán végigszenved egy Ibsen-előadást, bele is halhat.

BoJack >!

El tudsz képzelni két embert, akik nap mint nap egymás mellett élnek, és csak igazat mondanak egymásnak? Egyáltalán lehetséges ez?

198. oldal

2 hozzászólás
krlany I>!

Most valami banálisat mondok. Mi érzelmi analfabéták vagyunk. És az a lehangoló, hogy ez nem csak rád és rám vonatkozik, hanem gyakorlatilag minden emberre. Mindent megtanítottak nekünk a testről és Pretoria mezőgazdaságáról és a pi négyzetgyökéről, vagy hogy az ördögbe hívják, de egyetlen szót sem a lélekről. Szédítően nem tudunk semmit se magunkról, se másokról. Mennyit mondogatják itt is, ott is, hogy a gyereket együttérzésre, megértésre, összefogásra, egyenlőségre, meg mit tudom, mire kell nevelni. Most ez a divat. De senkinek nem jutott még eszébe, hogy először nekünk kell megtanulnunk valamit magunkról és a saját érzéseinkről. A saját félelmünkről, magányunkról és dühünkről. Itt állunk kiszolgáltatva, tudatlanul, tele rossz lelkiismerettel és összetört ambíciókkal.

126. oldal

Kapcsolódó szócikkek: érzelem · lélek