!

Illés György

Könyvei 19

Illés György: Végek dicsérete
Illés György: Mesélő könyvtárak
Illés György: Fel, fel, vitézek!
Illés György: Várak dicsérete
Illés György: Hírmondók könyve
Illés György: Szerelmek könyve
Illés György: Dugovics Titusz
Illés György: A magyar ifjúsági irodalom kézikönyve
Illés György: A kocsma nem alszik
Illés György: Csavargásra ítélve

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Bölcs Bagoly

Illusztrálásai 1

Kornya Zsolt (szerk.): Carcosa árnyai

Antológiák 1

Ablonczy László – Huszárik Zoltán (szerk.): Latinovits Zoltán

Népszerű idézetek

>!
Bla IP

A végvárak akkor is fontos feladatot teljesítettek, ha a túlerővel szemben végül elestek. Föltartóztatták az ellenséget…A korabeli keresztény Európa ezért nevezte végvárainkat a „kereszténység védőbástyái”-nak.

7. oldal

>!
egyszerű_teremtés

Egyszer láttam egy fulladásos halottat, az szörnyű volt, bár Pisti élve csúnyább.

Szombat esti diszkó

12 hozzászólás
>!
Bla IP

A tatárjárás bebizonyította, hogy a nomád lovascsapatok támadásának csak a kővárak tudnak eredményesen ellenállni. Ezért indult meg Magyarországon a tatárjárás után, IV. Béla király irányításával a nagyarányú várépítés.

5. oldal

>!
egyszerű_teremtés

Ha ebben a városban az olyanok, mint te meg én, nem ihatunk, amikor akarunk, akkor itt baj van.

Szombat esti diszkó

39 hozzászólás
>!
Bla IP

Amikor feltalálták a puskaport, és kifejlesztették a tűzfegyvereket – ágyúkat, puskákat – a régi várakat korszerűsíteni kellett. A magas vártornyok és vékony falak nem tudtak ellenállni az ágyuk tüzének. A szűk helyiségek és keskeny falak pedig nem voltak alkalmasak ágyúk elhelyezésére.

5. oldal

>!
Bla IP

Magyarország várai különösen a török elleni harcokban jutottak nagy szerephez. Az 1400-as évek elején a magyar végvárak még a Duna, a Száva mentán helyezkedtek el. A XV. század legnagyobb várostromát 1456-ban Nándorfehérvárnál vívták, ahol Hunyadi János vezetésével a magyarok győztek. Amikor 1541-ben Budavár elesett, Ferdinánd király egy új védővonal kiépítését rendelte el. Ez az Adriai-tengerparttól indult ki, áthaladt Horvátországon, a Balatonra támaszkodva átszelte a Dunántúlt, Győrnél áttért a Duna bal partjára, majd általában az Alföld peremén haladt tovább.

7. oldal

>!
Bla IP

A török elleni védelem költségeihez hozzájárultak a Habsburg -birodalom más népei, osztrákok, csehek, de a legsúlyosabb áldozatot vérben és emberéletben mégis a hazájukat védő magyarországi népek hozták, hiszen az ország nagy része hadszíntérré vált. Óriási áldozatok árán sikerült megállítani a török terjeszkedését Bécs és Nyugat felé. Az élet is folyhatott tovább a végvári vonal mögötti maradék Magyarországon.

10. oldal

>!
Bla IP

Nándorfehérvár diadalmas helytállása után hosszú ideig nem támadott újra a török. Magyarország fellélegezhetett. Több, mint két emberöltővel később azonban Néndorfehérvár elesett. Nem volt több Hunyadi, nem voltak népfelkelők, hogy védelmezzék. A magyar nemesség 1514-ben a Dózsa mellé állt jobbágyokat, akik pedig eleinte keresztes háborút akartak a török ellen, megtizedelte, karóba húzatta, keresztre feszítette. Ezután egyenes úton következett Mohács, függetlenségünk évszázados sírja…

19. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nándorfehérvár
>!
Baba082 P

– … Szabadtűzön sütik a disznó különböző részeit. Úgy hívják, hogy lacipecsenye. Tudod-e miért? Mert atyámnak, Dobzse Lászlónak, ha kevés pénze volt, mindig ilyen pecsenyére támadt gusztusa, amit a budai palotába, nagy titokban felhozatott.

153. oldal

Illés György: A királyné testőre Királygyilkosság a mohácsi vész árnyékában

>!
AnitaZoé P

Cicero azt írta az egyik művében, hogy a Britanniában (Angliában) szeptember 1-jén feladott levél szeptember 27-én már Rómában volt!

19. oldal

1 hozzászólás