!

Horváth Ilona magyar

Ilona Horvath

1906 (Brassó) – 1969

Nem
Honlaphorvathilona.hu

Könyvei 28

Horváth Ilona: Szakácskönyv
Horváth Ilona: Tanulj főzni
Horváth Ilona: Horváth Ilona illusztrált szakácskönyve
Horváth Ilona: Horváth Ilona válogatott receptjei
Horváth Ilona: Ízletes fogások
Horváth Ilona: Karácsonyi desszertek
Horváth Ilona: Csirkehúsos ételek
Horváth Ilona – Halmos Monika – Máté Pálné – Korpádi Péter: Desszertek
Horváth Ilona – Liptai Zoltán: Szárnyas finomságok
Horváth Ilona: Sütemények és desszertek

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Receptek a Nagyitól · Horváth Ilona konyhája

Szerkesztései 6

Horváth Ilona (szerk.): Egyszerű torták
Horváth Ilona (szerk.): Ízletes krémesek
Horváth Ilona – Szerdahelyi Márton (szerk.): Minden gyermek kincs
Horváth Ilona (szerk.): Tartalmas egytálételek
Horváth Ilona (szerk.): Történelmi melléknevek
Horváth Ilona (szerk.): Levesek, krémlevesek

Fordításai 5

Willi Lambert: A valóság szeretete
Anselm Grün: Hallgatni arany
Anselm Grün: Imádság és önismeret
Michael Marsch: Gyógyulás a szentségek által
Willi Lambert: Miért, mit, hogyan gyónjak?

Népszerű idézetek

Annigine>!

Nem elég a tudás a sütés-főzéshez,
szív is kell hozzá.

Horváth Ilona

480. oldal (Szalay, 2015)

jancsibohi P>!

Túrós pogácsa

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 30 dkg száraz tehéntúró szitán áttörve, 30 dkg vaj, 1 egész tojás, 1/2 dkg só.
Az anyagokat a tojás kivételével egy kávéskanál só hozzáadásával deszkára téve, széles késsel jól eldolgozzuk, kétszer egymás után kinyújtjuk és hajtogatjuk, mint a vajastésztát, utána 1 cm vastagra kinyújtva apró pogácsákat szaggatunk. Tetejét tojással megkenjük, vigyázva, hogy az oldalára le ne csurogjon, és jó tűznél sütjük.

368. oldal (1977)

Kapcsolódó szócikkek: liszt · tojás · Túrós pogácsa
1 hozzászólás
jancsibohi P>!

Juhtúrós pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 25 dkg margarin, 25 dkg juhtúró, 2 tojássárgája (el is maradhat), 2 dl tejföl, 1 dkg só, 1/2 dl tej.

Az élesztőt langyos tejjel, csipetnyi cukorral felfuttatjuk. A margarint a liszttel elmorzsoljuk, s a juhtúróval jól elvegyítjük. Közepébe fészket készítünk, beleadjuk az élesztőt, a tojássárgákat, a sót, a tejfölt, és rétestészta keménységűvé jól eldolgozzuk. Egy óráig langyos helyen kelesztjük. Utána 2 cm vastagra kinyújtjuk, pogácsákat szaggatunk, tetejét tojással megkenjük, a tesiben legalább 15 percig kelesztjük és nem túl forró sütőben 10-15 percig sütjük. A pogácsa napokig puha marad. Juhtúró helyett használhatunk Hóvirág sajtot is, amit reszelve dolgozzunk a pogácsába.

368. oldal (1977-es kiadás)

Kapcsolódó szócikkek: élesztő · juhtúró · liszt
worsi P>!

KAKAÓ

     Hozzávalók (1 személyre): 1 kávéskanál kakaó, 2 1/2 dl tej, 2 kávéskanál cukor.
    A kakaót lábasban összekeverjük a cukorral, ráöntjük a tejet és felforraljuk. Leszűrve csészékbe vagy kannába öntjük. Ízesíthetjük vaníliával vagy sűríthetjük 1-2 tojássárgával (4 személyre 1 tojássárga), amit a kakaóval és a tejjel keverünk el. Hidegen vagy melegen egyformán kellemes ízű, tápláló ital. Vízzel is főzhetünk kakaót, tej nélkül, diétás étrendben.

350. oldal (Szalay, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: cukor · kakaó
3 hozzászólás
wirwil P>!

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész, orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjön meg a nő előjogait megtartani!” – írta Jókai Mór, aki nemcsak a regényírásnak volt mestere, de hosszú tanulmányt szentelt a nők problémáinak is.

(első mondat)