!

Herczeg Ágnes

Könyvei 3

Herczeg Ágnes – Pánczél Andrea: Borról neked
Herczeg Ágnes: Borok a konyhában
Herczeg Ágnes: „Szép és kies kertek”

Fordításai 1

David Kamp – David Lynch: Borsznobok szótára

Népszerű idézetek

>!
csatacsita P

Az, hogy egy bor „kézműves”, még nem garancia arra, hogy a minősége is megfelelő. Épp ezért mi a kötött pulóverhez tudnánk a kézművesborokat hasonlítani.
Gyönyörű kézzel kötött pulóverek kaphatók a legfinomabb merinói gyapjúból, amelyeket pontos tervek alapján készítettek és állítottak össze.
[…]
A hobbiból kötő szomszéd néni pulcsija viszont nem biztos, hogy annyira szép és jó, hogy bárhol és bármikor boldogan hordanád. Persze az is megeshet, hogy sikerül, gyönyörű pulcsit készítenie, ami talán itt-ott kicsit hosszabb vagy rövidebb, egy-egy szem kilóg belőle, mégis imádod, mert kedveled a szomszéd nénit, és végül is a pulcsi összességében nem olyan rossz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy holnaptól csak az általa készített ruhákat akarod hordani, és bárkinek ajánlani fogod, hogy nála ruházkodjon.

84. oldal

Herczeg Ágnes – Pánczél Andrea: Borról neked A pincétől a hálószobáig

>!
Lulma

Persze akkor jársz a legjobban, ha a pezsgőt azon nyomban megiszod, amint kibontod az üveget!

35. oldal

Herczeg Ágnes – Pánczél Andrea: Borról neked A pincétől a hálószobáig

>!
Cicu

Bortárolás pince és borhűtő hiányában

Borospince és borhűtő hiányában arra kell törekednünk, hogy a bor számára a leginkább optimális körülményt biztosítsuk. Olyan helyet kell keresni, ahol a bort nem süti a nap, egész évben közel azonos a hőmérséklet, viszonylag hűvös van, és lehetőleg nem túl alacsony a páratartalom. A boroknak elkülöníthetünk egy polcot a kamrában, ahol nyugodt körülmények között, gyakori mozgatás nélkül, elfektetve tudjuk tárolni a palackokat. Ha konyhai bortárolónk van, ügyeljünk rá, hogy a sütőtől minél távolabb helyezzük el, így megkímélhetjük a borokat a gyakori felmelegedéstől. A nappaliban elhelyezhető különféle bortárolóknál arra kell figyelni, hogy minél távolabb legyenek az ablaktól, azaz nap még véletlenül se érje a borokat. Ebben az esetben az esztétika csak másodlagos – a bor szépsége úgyis a pohárban bontakozik ki igazán.

20. oldal, 1. Lépésről lépésre: a polctól a pohárig

>!
Cicu

A csavarzár egyáltalán nem egyenlő a silány minőséggel.

22. oldal, 1. Lépésről lépésre: a polctól a pohárig