!

Heinrich Böll német

1917. december 21. (Köln, Német Császárság) – 1985. július 16. (Langenbroich, Nyugat-Németország)

Tudástár · 16 kapcsolódó alkotó · 2 kapcsolódó könyv · 3 film

Nemférfi

Képek 7

Könyvei 40

Heinrich Böll: Biliárd fél tízkor
Heinrich Böll: Katharina Blum elvesztett tisztessége
Heinrich Böll: Egy bohóc nézetei
Heinrich Böll: Csoportkép hölggyel
Heinrich Böll: Ádám, hol voltál?
Heinrich Böll: És száját nem nyitotta szóra
Heinrich Böll: Az angyal hallgatott
Heinrich Böll: A hagyaték
Heinrich Böll: Die verlorene Ehre der Katharina Blum
Heinrich Böll: Katharina Blum elveszett tisztessége

Kapcsolódó kiadói sorozatok: A Világirodalom Remekei Európa · Európa Zsebkönyvek Európa · Mérleg Európa · Európa Modern Könyvtár Európa · Horizont könyvek Kriterion · Magvető Világkönyvtár Magvető · Rakéta Regénytár Magvető · Lektúra könyvek Kriterion · Híres háborús regények · Irodalmi Nobel-díjasok Könyvtára Metropolis Media · Kincses Könyvtár · Kötelezők (m)értékkel M-érték · Kétnyelvű kis könyvtár Terra · Insel-Bücherei Insel

Antológiák 12

Kepes András (szerk.): Könyvjelző – Kepes András válogatása a XX. századi világirodalomból
Domokos János (szerk.): Huszadik századi dekameron I–II.
Györffy Miklós (szerk.): Huszadik századi német novellák
Feleki Ingrid (szerk.): Ámuel-Bámuel Sámuel
Veress István (szerk.): Egy hulla kalandjai
Gy. Horváth László (szerk.): Égtájak 1980
Tabák András (szerk.): Az erőd bevétele
Kis Anna (szerk.): Mai német elbeszélők
Karig Sára – Osztovits Levente (szerk.): Égtájak 1967
Eörsi István (szerk.): Ruhapróba

Róla szóló könyvek 4

Kulin Katalin (szerk.): Interjú! I-II.
Kocsis L. Mihály: Olvasó példány
Viktor Böll: Das Heinrich Böll Lesebuch
Salyámosy Miklós: Heinrich Böll

Kiemelt alkotóértékelések

Bla IP>!

Heinrich Böll

Az 1985-ben elhúnyt író 1947-ben kezdte írói pályafutását A vonat pontos volt (Der Zug war pünktlich) című novellával, amelynek dinamikus fordulatában: hősének a szeretet átélése révén sikerül kitörnie a háború embertelen, tehetetlenségbe bénító kényszeréből, és bár meghal, szabadon, mintegy a jövő tudatában hal meg.. Ezt számos ismert kisregény, regény és elbeszélés követte. Ezek – írói hozzáállásából fakadóan – többnyire a háború utáni Németországban játszódnak. Tagja volt a Gruppe 47 elnevezésű irodalmi társaságnak.
1972-ben a világháború utáni első német íróként megkapta az irodalmi Nobel-díjat, a Csoportkép hölggyel (Gruppenbild mit Dame) (1971) című művéért. Ebben a regényében a német történelmet követte végig az első világháborútól az 1960-as évekig egy nő életrajzán keresztül, ki zárdában is nevelkedett, de végül egy török vendégmunkás, azaz egzisztenciális okból országot váltó – mai szóval„migráns” – élettársa lett. Nagy hatással volt rám is a regény.
1974-ben jelent meg híres műve, a Katharina Blum elvesztett tisztessége, amely a zavargások sújtotta NSZK viszonyait festi le, ahol egy kisstílű bűnözőt is terroristának kijáró rendőri készültséggel fognak el, a vele egyetlen nap óta kapcsolatban lévő főszereplőt pedig szintén tönkreteszik. Nagyon együtt éreztem Katharinával. A regényt több mint 30 nyelvre fordították le. Ugyanebben az évben megkapta a Carl von Ossietzky-díjat, valamint ezt követően Köln város díszpolgárává választották.
A német, majd a Nemzetközi PEN Club elnöke volt 1971. szeptember 13-ától 1974-ig. S ő fordította le német nyelvre többek között J. D. Salinger Zabhegyező című híres regényét.
Böll szinte minden írását olvastam. Átjárja őket a mély humanizmus, s az emberi jogokért, az abszolút igazságért való örök kiállás. Írói módszere, hogy szinte minden történetét az elbeszélést közvetlenül megelőző időből, már-már az elbeszélés jelenéből veszi. Másképpen fogalmazva: Böll regényeinek és novelláinak cselekménye és a cselekmény elbeszélése között általában alig van időbeli távolság, sőt az is előfordul, hogy az eltérés teljesen eltűnik, és az elbeszélés vele egy időben folyó történetet reprodukál. Ezzel eléri, hogy szinte tökéletesen átélje az olvasó az írottakat. Kedvenc íróm.
Forrás: wiki
https://moly.hu/konyvek/heinrich-boll-biliard-fel-tizkor/en-es-a-konyv/bla
https://moly.hu/konyvek/heinrich-boll-katharina-blum-elvesztett-tisztessege/en-es-a-konyv/bla
https://moly.hu/konyvek/heinrich-boll-egy-bohoc-nezetei/en-es-a-konyv/bla
https://moly.hu/konyvek/heinrich-boll-csoportkep-holggyel/en-es-a-konyv/bla
https://moly.hu/konyvek/heinrich-boll-a-hagyatek/en-es-a-konyv/bla
https://moly.hu/konyvek/heinrich-boll-es-lon-este-es-reggel/en-es-a-konyv/bla

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Zizzer>!

Nem békéltem meg azzal a világgal, amelyben egy kézmozdulat, egy félreértett szó az életébe kerülhet az embernek.

237. oldal

Kapcsolódó szócikkek: megbékélés
Kuszma P>!

Abban hiszek ugyan, hogy az irodalom nemcsak olvasókat feltételez, hanem magyarázókat is, társas sokaságot és kötődést, viszont azt nem hiszem, hogy az irodalomba be kell avattatni. Még az sem valószínű, hogy Kafka, a legnagyobb, beavatott volt, hiába próbálják fogságban tartani körök és baráti koszorúcskák. […] Én a gyerekeimnek és egy mindenesünknek is odaadtam Kafkát és Faulknert, olvassák, de nem fennen hirdetve, hogy a művészet a népé, hanem azért, mert tisztelem Faulknert és Kafkát: nem hiszem, hogy a beavatottaknak írtak volna. A „nehezen érthetőség” pedig viszonylagos: a Grimm-mesék szintén nehezen érthetők; író nem rekeszt ki olvasót, és nem szerénységből nem teszi, hanem gőgből.

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Franz Kafka · William Faulkner
1 hozzászólás
Goofry>!

– Bohóc vagyok – mondtam – és pillanatokat gyűjtök. Szia.

282. oldal

6 hozzászólás
Zizzer>!

Verdun után vége volt tulajdonképpen az efféle tréfálkozásnak; az utolsó gavallérok estek el ott, túl sok gavallér, túl sok szerető egyszerre… túl sok jól nevelt ember; kiszámítottad már, hány pedagógus verítékes munkájának eredményét pazarolták el ott néhány hónap alatt; hiába; nem is értem, hogy soha nem jutott eszetekbe, hogy a segédvizsga után vagy az érettségi után gépfegyvert állítsatok föl a kézműipari, a kereskedelmi kamara vagy a gimnázium folyosóján, és ott mindjárt agyonlőjétek a sikeres vizsga örömétől sugárzó fiatalembereket; hogy szerinted ez túlzás? Nos, akkor vedd tudomásul, hogy a valóság az, amiben nincs más, csak túlzás; én még táncoltam 1905-ben, 1906 érettségizett évfolyamokkal, részt vettem ezeknek a sapkásoknak és sörivóknak diákivászatain… de három évfolyamnak több mint fele esett el Verdunnél. Mit gondolsz, vajon mennyi maradt meg az 1935-ben, 1936-ban, 1937-ben érettségizett évfolyamokból; vagy az 1941-es, 1942-es évfolyamokból… kikeresheted magadnak tetszés szerint akármelyik évfolyamot; és ne kezdj el megint reszketni, soha nem sejtettem, hogy ilyen ijedős lehet egy öreg tábornok.

245-246. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1905 · érettségi · fiatalság · háború · halál · Verdun
Kuszma P>!

Táblákat kellene állítani a kortárs regények elé: ideköltözni tilos, letelepedni tilos, itt berendezkedni tilos. Aki szilárd talajt akar a lába alá, annak sokkal több kell, mint amit az irodalom és művészet valaha is nyújthat.

73. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kortárs irodalom · művészet · regény
7 hozzászólás
Sapadtribizli>!

Feküdtem itt fönn, a puszta jelenlét művészetét gyakoroltam;

95. oldal (Európa, 1987)

1 hozzászólás
Badiga>!

A hivatásos magatartás a legjobb védőpajzs, életre-halálra csak a szent meg az amatőr játszik.

Kuszma P>!

Hiszen az író sosem teljesen az, aminek valahol netalán besorolják: kéményseprőnek, marxistának, katolikusnak, miniszteri tanácsosnak stb. – még ha katolikus-marxista miniszteri tanácsos volna is, aki egyszer mókából letette a kéményseprő-mestervizsgát: elsősorban író ő, és csak azonkívül minden egyéb, és semennyire sem kötődik, ha nem kötődik legalább hétszeresen; sőt még az is lehet, hogy valami olyat keres, ami a közepe valaminek, csakhogy a többiek ott kívül – a kéményseprők, a marxisták, a katolikusok, a miniszteri tanácsosok stb. – ha valaminek a közepére gondolnak, akkor egy kör közepe jut az eszükbe, egy kör kerek, tehát esztétikailag használhatatlan kerek közepére, holott három-, kilenc- és ötvenhétszögeknek is van közepük.

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: író
1 hozzászólás
fióka>!

Palástot varrtam
versemnek, kihímeztem
válltól szegélyig
ősi regékkel:
letépték a bolondok,
hordták a világ
szeme láttán, mint
sajátjukat.
Hordják el békén.
Jóval nagyobb bátorság
meztelen járni.

362. oldal