!

Hargitai György magyar

1963. (Budapest) –

Életrajz

Könyvei 44

Hargitai György: A legjobb muffinok
Hargitai György: Az étel a legjobb orvosság 2.
Hargitai György: Az én alapszakácskönyvem
Hargitai György: Saláták
Hargitai György: Sütemények, torták, édességek
Hargitai György: Vegetáriánus ételek
Hargitai György: Házi praktikák, fortélyok
Hargitai György: Fűszerlexikon
Hargitai György: Kenyér
Csizmadia László – Hargitai György – Thurnay Béláné: Sütemények, tészták könyve

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Príma Szakács

Szerkesztései 7

Pákozdi Judit – Hargitai György (szerk.): Befőzés
Hargitai György – Pákozdi Judit (szerk.): Juli suli
Hargitai György (szerk.): 33 sajtos finomság lépésről lépésre
Hargitai György (szerk.): 33 édesség lépésről lépésre
Hargitai György (szerk.): 33 recept mikrohullámmal lépésről lépésre
Hargitai György (szerk.): 33 szárnyas finomság – lépésről lépésre
Hargitai György – Pákozdi Judit (szerk.): Juli suli 2.

Fordításai 4

Várlaki Tibor: Indiai konyha
Thai konyha
Greta Kuckhoff: A rózsafüzértől a Vörös Zenekarig
Dagmar von Cramm: Főzési tanácsadó kismamáknak

Népszerű idézetek

>!
Ninácska P

A muffin könnyen és gyorsan elkészíthető tésztaféle, aminek sütése csak nálunk „újkeletű” találmány.

(első mondat)

>!
Ninácska P

Sokféle muffinforma kapható, ezek fémből vagy szilikonból készülnek.

4. oldal

>!
latinta SP

VAJAS PÁSTÉTOM KÉSZÍTÉSE

Hozzávalók: házi vajastészta vagy mirelit leveles tészta
A lekenéshez: 1 tojás

Az előkészített tésztát 7 mm vastagságúra kinyújtjuk, és 7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval 8 kerek lapot kiszúrunk. Közepét is kiszúrjuk 3 cm átmérőjű szaggatóval. (Ezek lesznek a felső lapok.) A maradék tésztát egymásra hajtjuk, de nem gyúrjuk össze. Ismét kinyújtjuk 2 mm vastagságúra, és a 7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval 8 lapot kiszúrunk. (Ez lesz az alja.) A megmaradt tésztából kiszúrjuk a 8 kis kalapot is 5 cm átmérőjű szaggatóval. Az alsó lapokat sütőlemezre tesszük, és a tojással lekent felső lapokat ráhelyezzük. Tetejét is megkenjük, vigyázva, hogy a tojás ne folyjon le. A kalapokat is sütőlemezre tesszük, megkenjük, villával berácsozzuk, és előmelegített, 220 °C-os sütőben kb. 20 perc alatt aranysárgára sütjük. Kihűlés után a vajas pástétomokat tetszés szerint édes vagy sós töltelékkel megtöltjük.

14. oldal (Vianco Stúdió, 1989)

Csizmadia László – Hargitai György – Párkányi Lászlóné: Sütemények, tészták könyve II. 222 vajas-, kelt-, égetett-, omlóstészta-, fánk-, és pogácsarecept

>!
Röfipingvin MP

A különféle fortélyok és trükkök egész életünket végigkísérik. Gyermekkoromban nem kis dolog úgy elbújni, hogy a hunyó ne találjon ránk; később pedig az iskolában úgy puskázni, hogy a tanárnő ne vegye észre. Felnőve ki kell találni, hogyan szerezzünk jó állást, lakást és elég pénzt. Jól jönnek a trükkök, a fortélyok a sportban is, elég ha a futballra vagy a sakkra gondolunk. A bűvészeknek egyenesen a megélhetésük függ ettől. A háziasszonynak ha nem is az élete, de munkájának sikere, idejének beosztása mindenképpen függ attól, hogy milyen fortélyokat, trükköket ismer és itt most még csak nem is a fő attrakcióra, vagyis a kosztpénz beosztására gondolok. A főzésben, a takarításban, a szépségápolásban, a foltok tisztításában, a növények gondozásában egyaránt jól jönnek a tippek. E könyv ezekből nyújt át egy csokorra valót, ami részben saját tapasztalatokon alapul, részben pedig apáról-fiúra, anyáról lányára hagyományozott fortélyok gyűjtése.

Előszó